mita-luet-ville-ranta

Mitä luet, Ville Ranta?

Sarjakuvataiteilija Ville Ranta kertoo, mitä lukee parhaillaan, mitä toivoo muidenkin lukevan ja minkä kirjan hän olisi halunnut kirjoittaa. Mitä luet -avainsanan alta löydät muidenkin vastauksia samoihin kysymyksiin.

 

Mitä kirjaa luet parhaillasi?

 
François Rabelaisin Pantagruelin kolmatta kirjaa Ville Keynäsin erinomaisena suomennoksena. Kyseessä on 1500-lukuinen ranskalainen klassikko. Luen tätä toista tai kolmatta kertaa, en muista. Suomeksi on ilmestynyt myös Neljäs kirja (ensimmäisen ja toisen lisäksi) ja olen tavaillut näitä ranskaksikin, mutta en ole ymmärtänyt tekstistä mitään.

 

Mikä on lempikirjasi ja miksi muidenkin kannattaisi lukea se?

 
Lempikirjani on Laurence Sternen Tristram Shandy. Vaikka teos on melkein tuhatsivuinen, olen lukenut sen kolme tai neljä kertaa. Suosittelen kyllä kenelle tahansa. 1700-lukuisuudestaan ja klassikkoasemastaan huolimatta kirja on hirveän hauska, huumori toimii 2000-luvun ihmiselle aivan täysin. Kuin välissä ei olisi vuottakaan tekstin syntymisen ja lukijan välillä.

Tristram Shandy on romaaniksi täysin poikkeuksellinen ja suosittelen sitä siksikin. Siinä ei esimerkiksi ole juonta. Toiseksi päähenkilöstä (Tristramista) ei kerrota oikeastaan mitään. Suurimman osan kirjaa hän ei ole edes syntynyt vielä. Olen niin suuri fani, että annoin lapsellenikin nimeksi Tristan.

 

Minkä kirjan olisit halunnut kirjoittaa ja miksi?

 
No juuri tuon yllä. Se ilmestyi monessa osassa ja kirjailija ei koskaan lopettanut sen kirjoittamista, vaan kuolema lopetti sen, kun valmiina oli yhdeksän kirjaa. Olisi mahtavaa, jos itsellä olisi tuollainen projekti, joka ei ikinä loppuisi, vaan kaiken luomistyönsä voisi työntää edellisen jatkoksi.

 

Tutustu kirjailijaan

 

Ville Rannan Sarjakuvat – Comics of Ville Ranta Facebookissa
Ville Rannan kotisivut
Ville Rannan ranskankielinen sarjakuvablogi

 

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuva: Antti Nylén.
Artikkeli on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: mitä luet, haastattelut.

 

Oletko tutustunut haastattelussa mainittuihin teoksiin tai kirjailijoihin? Miten sinä vastaisit näihin kysymyksiin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.