Tuomas Keskimäki

Mitä luet, Tuomas Keskimäki?

Runoilija, sanoittaja Tuomas Keskimäki on juuri julkaissut neljännen runokokelmansa. Hän kertoo, lukee parhaillaan, mitä toivoo muidenkin lukevan ja minkä kirjan hän olisi halunnut kirjoittaa. Mitä luet -avainsanan alta löydät muidenkin vastauksia samoihin kysymyksiin.

 

Mitä kirjaa luet parhaillasi?

 

Luen yleensä useaa kirjaa samanaikaisesti ja niiden päälle vielä satunnaisia historian otoksia sieltä täältä. Tällä hetkellä luen toista kertaa läpi Zachris Topeliuksen Välskärin kertomuksia, joka minulla on kuusiosaisena ja olen tämän osalta nyt kolmannessa osassa. Välskärin kertomuksia on upea historiallinen romaani, joka alkaa 30-vuotisen sodan ajalta. Rakastan historiaa yli kaiken ja tämä kirjasarja on mahtava tapa paeta tätä aikaa historian kiemuroihin. Vaikka kertomusta onkin historiallisuuden kannalta rikastettu, Kustaa II Aadolfin sormukseen liittyvä tarina on aina vain yhtä mukaansatempaava ja kuvauksiltaan edelleen vertaansa vailla.

Toisena kirjana luen Axel Gabriel Ingeliuksen teosta Harmaa linna, joka sai uuden suomennoksen muutama vuosi sitten. Kirja on alunperin ilmestynyt 1851 ja se on Suomen ensimmäinen kauhuromaani. Kirja on saanut innoituksensa Porissa sijaitsevan Koiviston kartanon tapauksesta, joten tämä oli jo sen vuoksi pakkohankinta. Kirja kulkee hyvin kauniisti eteenpäin ja sen hahmot tulevat todella lähelle lukijaa, tämä on sellainen ”kerralla kannesta kanteen” -tyyppinen kirja, jota ei tekisi mieli laskea hetkeksikään.

Kolmantena kirjana luen Juhani Ahon kokoelmaa Valikoima lastuja, joka tarttui mukaani jokin aika sitten kirjakaupasta. Lyhyet tarinat ja pienet hetken kuvaukset ihmisistä Juhani Ahon taidokkaalla kerronnalla eivät petä milloinkaan.

 

Mikä on lempikirjasi ja miksi muidenkin kannattaisi lukea se?

 

Tähän minun pitäisi vastata Eino Leinon Helkavirsiä, koska se on tehnyt minuun lähtemättömän vaikutuksen kerrontansa rikkaudella ja kalevalaisen runomitan käytön nerokkuudella. Leino on suuri innoittajani ja suurin yksittäinen syy siihen, miksi itse aloitin nuorena kirjoittamisen. Helkavirsissä Leinon luomisvoima ja kyky käyttää sanoja on huipussaan. Sen pariin palaan edelleen tasaisin väliajoin. Helkavirsien rinnalle on kuitenkin pakko nostaa jo aiemmin mainittu Topeliuksen Välskärin kertomuksia. Romaanin kuvaukset taisteluista, kerronnan soljuvuus ja koko tarinan rikkaus ovat todellista neroutta, jota tunnun hämmästelevän yhä uudelleen.

 

Minkä kirjan olisit halunnut kirjoittaa ja miksi?

 

Johann Wolfgang von Goethen Nuoren Wertherin kärsimykset. Kirjan tunne ja sen vaikutus ihmisiin on kirjallisuuden historiassa jotain ainutlaatuista, toivoisin voivani itse vaikuttaa ihmisiin ja heidän elämiinsä runoillani yhtä vahvasti. Tunne, jonka lukemastaan saa on se olennaisin asia itselleni ja jokainen ihminen, joka voi kirjoittamistani runoista saada vahvoja tunteita osoittaa, että työtä ei ole tehty turhaan. Kun Nuoren Wertherin kärsimykset ilmestyi, alkoi Euroopassa nuorten keskuudessa jonkinlainen itsemurha-aalto epätoivoisen rakkauden vuoksi. En tietenkään toivo, että olisin itse pienimmissäkään määrin vastuussa sellaisesta, mutta se osoittaa kirjasta saatujen tunteiden voimakkuuden. Se on hyvin vaikuttavaa.

 

Tutustu kirjailijaan

 

Runoilija Tuomas Keskimäen Facebook-sivu
Tuomas Keskimäen esittely Wikipediassa
Tuomas Keskimäen teokset Lukulampun kaupassa: Yö vain ylläni lepäsi, Suohon eksynyt

 

sisaltoalue_mainospalkki

Tutustu haastattelussa mainittuihin teoksiin

 

Zachris Topeliuksen Välskärin kertomuksia Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjassa e-kirjana sekä äänikirjana
Axel Gabriel Ingeliuksen Harmaa linna Lukulampun kaupassa
Juhani Ahon  Valikoima lastuja Lukulampun kaupassa
Eino Leinon Helkavirsiä Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjan äänikirjana
Johann Wolfgang von Goethen Nuoren Wertherin kärsimykset Wikipedia-esittelyssä

 

sisaltoalue_mainospalkki

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuva: Tuomas Keskimäeltä
Artikkeli on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: mitä luet, haastattelutkirjailijat

 

Oletko tutustunut haastattelussa mainittuihin teoksiin tai kirjailijoihin? Miten sinä vastaisit näihin kysymyksiin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.