tuija_takala

Mitä luet, Tuija Takala?

Selkokirjailija, äidinkielenopettaja Tuija Takala kertoo, mitä lukee parhaillaan, mitä toivoo muidenkin lukevan ja minkä kirjan hän olisi halunnut kirjoittaa. Mitä luet -avainsanan alta löydät muidenkin vastauksia samoihin kysymyksiin. Tuija Takala on julkaissut selkokielellä kaksi runokirjaa.

 

Mitä kirjaa luet juuri nyt?

Aloittelen juuri Rafael Donnerin omaelämäkerrallista esseeteosta Ihminen on herkkä eläin. Vaikka olen aika kaikkiruokainen lukija, luen harvoin esseitä, joten on hyvä poiketa välillä vieraissa genreissä. Paraikaa kuuntelen äänikirjana JP Koskisen historiallista romaania Kalevanpoikien kronikka.

Yleensä luen yhtä kirjaa kerrallaan, mutta sen rinnalla voin ajo- ja kävelymatkoilla kuunnella äänikirjaa. Nyt minulla on poikkeuksellisesti vielä vähän kesken myös Satu Leiskon selkokirja Tulin Suomeen, jossa on maahanmuuttajien tarinoita uudesta kotimaasta.

 

Mikä on lempikirjasi ja miksi muidenkin kannattaisi lukea se?

Eri kausina on eri lempikirjoja, mutta kyllä Aleksis Kiven Seitsemän veljestä onnistuu aina sykähdyttämään kielen ja tarinakerrosten vuoksi. Suosittelen lukijoita pyyhkimään kaanonkirjasta pölyt ja ihmettelemään, miten omaperäisesti Kivi on sulattanut vaikutteet ja luonut uutta.

Viime vuoden lempikirjani oli Katja Kallion Yön kantaja, joka kannattaa lukea kuvaustavan ja -kohteen vuoksi. Kirja antaa ajateltavaa vapaudesta ja rajoista ilmaista itseä.

 

Minkä kirjan olisit halunnut kirjoittaa ja miksi?

Kate Atkinsonin romaani Elämä elämältä oli minulle muutama vuosi sitten huikea elämys. Sen kanssa vietin fiktion juhlaa mahdollisissa maailmoissa. Olisi hienoa osata rakentaa tarinaa Atkinsonin tapaan. Silkkaa unelmaa on se, että saisin ajatukseni sellaiseen verbaaliasentoon kuin Tomi Kontio kokoelman Saattaa olla runoissa. Ja jos kykenisin luomaan Fred Vargasin dekkarisarjan päähenkilön Adamsbergin, olisin aika omaperäinen kirjoittaja dekkarigenressä.

 

Tutustu kirjailijaan

Tuijata. Kulttuuripohdintoja -blogi
Instagramissa kirjakuvapäiväkirja
Alman runot – haikuja kissamaisesti katsoen -blogi
Selkorunokirjat Kierrän vuoden  ja Onnen asioita Lukulampun kaupassa

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuva: kirjailijalta
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: mitä luethaastattelutkirjailijat

 

Oletko tutustunut haastattelussa mainittuihin teoksiin tai kirjailijoihin? Miten sinä vastaisit näihin kysymyksiin?

 

 

2 comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.