mita-luet-stefan-moster

Mitä luet, Stefan Moster?

Kirjailija ja kääntäjä Stefan Moster kertoo, mitä lukee parhaillaan, mitä toivoo muidenkin lukevan ja minkä kirjan hän olisi halunnut kirjoittaa. Mitä luet -avainsanan alta löydät muidenkin vastauksia samoihin kysymyksiin.

 

Mitä kirjaa luet parhaillasi?

Luen usein monta kirjaa rinnakkain. Tällä hetkellä minulla on menossa Michael Zantovskyn kirjoittama Václav Havelin elämäkerta, saksalaisen Lutz Seilerin romaani Kruso ja niin ikään saksankielistä haastattelukirjaa Vogler Quartett -nimisen jousikvartetin jäsenistä.

Tämä on minulle aika tyypillinen yhdistelmä: Havel kuuluu henkilökohtaisiin sankareihini, jokin saksalainen romaani on aina kesken ja musiikkikirjoja luen aina kun joku kiinnostava tulee vastaan. Edellinen lukemani musiikkikirja oli Alan Rusbridgerin Play it again, jota voin myös suositella.

 

Mikä on lempikirjasi ja miksi muidenkin kannattaisi lukea se?

Niitä on kaksi: Wolfgang Hildesheimerin Lieblose Legenden (Tylyjä legendoja) ja Uwe Johnsonin Jahrestage (Vuoden päivät). Molemmat ovat saksankielisen kirjallisuuden merkkiteoksia, kumpaakaan ei ole suomennettu. Hildesheimerin absurdi novellikokoelma on vapauttavaa luettavaa, kun novellien henkilöt toimivat koko ajan toisin kuin normit ja konvention vaativat. Lopputulos on hirveän hauskaa, erittäin hienolla kielellä kirjoitettua kirjallisuutta.

Johnsonin 1970-1983 ilmestyneessä neliosaisessa romaanissa on 1200 sivua eikä juonta olenkaan. Se kertoo itäsaksalaisesta äidistä, joka asuu tyttärensä kanssa New Yorkissa ja etsi maailmasta paikkaa itselleen. Samalla tulee kerrottua laaja perhetarina ja paljon poliittista historiaakin. Riipaiseva, hieno, unohtumaton teos siitä, mistä ihmiselämä koostuu ja mikä siinä on tärkeintä.

 

Minkä kirjan olisit halunnut kirjoittaa ja miksi?

Peter Bichselin Lastentarinoita (Kindergeschichten). Olen lukenut näitä tarinoita lapsille ja nähnyt, miten ne vaikuttavat heihin. Jokainen kirjailija haluaa nähdä sellaiset katseet lukijoidensa silmissä.

 

Tutustu kirjailijaan

Stefan Moster kustantajan kirjailijaesittelyssä.
Stefan Moster Kääntöpiirissä.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Osta  Stefan Mosterin tuotantoa Lukulampun kaupasta

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuva: Laura Malmivaara / Siltala.

Artikkeli on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: mitä luet, haastattelut.

 

Oletko tutustunut haastattelussa mainittuihin teoksiin tai kirjailijoihin? Miten sinä vastaisit näihin kysymyksiin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.