Sesse_800_415

Mitä luet, Sesse Koivisto?

Kirjailija Sesse Koivisto kertoo, mitä lukee parhaillaan, mitä toivoo muidenkin lukevan ja minkä kirjan hän olisi halunnut kirjoittaa. Mitä luet -avainsanan alta löydät muidenkin vastauksia samoihin kysymyksiin.

 

Mitä kirjaa luet parhaillasi?

Luen parhaillaan Eve Hietamiehen kirjaa Tarhapäivä. Se on keskimmäinen kolmiosaisesta sarjasta yksinhuoltajaisä Antin ja hänen poikansa yllätyksiä täynnä olevasta elämästä. Antti sai pojan suoraan synnytyslaitokselta, koska äiti ei suostunut ottamaan vastasyntynyttä ristikseen. Vauvoista täysin tietämätön mies joutui istumaan puistossa ainoana miehenä äitien keskellä ja kuuntelemaan heidän keskustelujaan. Tarhapäivässä Paavo on jo viisivuotias, joka koettelee isänsä kärsivällisyyttä mitä kauheimpien yllätysten seuratessa toistaan. Lisäksi kotiin tulee toinenkin viisivuotias, jonka äiti joutui sairaalaan jäätyään raitiovaunun alle. Ja kauheata, kun se sattuu olemaan tyttö! Even huumori ja kekseliäisyys saavat välillä nauramaan ja välillä nostaa karvat pystyyn. Mitähän tapahtuu Hammaskeijussa?

 

Mikä on lempikirjasi ja miksi muidenkin kannattaisi lukea se?

Daphne Sheldrickin kirja Rakkauteni Afrikka on Daphnen kertomus elämästä Keniassa kuuluisan eläintensuojelija David Sheldrickin puolisona Tsavon kansallispuistossa, jonka johtajana mies toimi. Daphne joutuu lukuisten eri lajisten eläinorpojen emoksi. Hän kuvaa elävästi sitä, miten samanlaisia eläinten tunteet ovat kuin meillä ihmisillä. Pieni mangusti Siksakki on esimerkki siitä, kuinka syvästi kasvatuseläin voi loukkaantua kokemastaan vääryydestä. Pariskunta luuli, että se olisi jo kypsä siirtymään takaisin luontoon, ja vei sen autolla usean kilometrin päähän. Kun se tarkkaili ympäristöään, he jättivät sen sinne ja ajoivat kotiin. Muutaman tunnin kuluttua he kuulivat sen askeleet rappusissa ja Daphne meni katuvaisena vastaan. Mutta Siksakki puri hän varpaaseen ja hylättyään tarjotut herkut paiskautui sänkyynsä peiton alle. Vain perheen tytär sai siltä armon.

Daphne Sheldrick on ainoa ihminen, joka onnistui vastasyntyneen norsunpoikasen pelastamisessa, kun sen emo oli surmattu. Hän jatkaa työtä leskenäkin apulaistensa kanssa Nairobin kansallispuistossa pelastaen satoja orvoksi jääneitä norsuja ja sarvikuonoja takaisin luontoon.

 

Minkä kirjan olisit halunnut kirjoittaa ja miksi?

Eeva Kilven romaani Häätanhu on kirja, jonka luen joka kesä uudestaan. Olen toivonut, että minulla olisi taito kirjoittaa rakkaudesta ja luonnosta samassa kirjassa niin kuin Eeva, tavalla joka saa näkemään sen luonnon silmissään, haistamaan ne tuoksut ja tuntemaan rakkauden yhtä syvästi.

 

Tutustu kirjailijaan

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuva: kirjailijalta
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: mitä luet, haastattelut, kirjailijat

Oletko tutustunut haastattelussa mainittuihin teoksiin tai kirjailijoihin? Miten sinä vastaisit näihin kysymyksiin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.