mitä_luet_seija_helander

Mitä luet, Seija Helander?

Kirjailija ja sanataideyrittäjä Seija Helander kertoo, mitä lukee parhaillaan, mitä toivoo muidenkin lukevan ja minkä kirjan hän olisi halunnut kirjoittaa. Mitä luet -avainsanan alta löydät muidenkin vastauksia samoihin kysymyksiin.

 

Mitä kirjaa luet parhaillasi?

Luin juuri Seita Vuorelan romaanin Lumi. Se on äärettömän kaunis ja viisas kirja, jonka sivuilla yhdistyy nykypäivän Itä-Helsinki, Iranin arki ja myytit sekä satu Lumikuningattaresta. Tämä on sen tason taideteos, että se ei kysy lukijan ikää. Mielestäni Lumi on yksi viime vuoden parhaista kotimaisista romaaneista.

Tällä hetkellä kesken lukemisen on Daphne du Maurierin Lasinpuhaltajat vuodelta 1963. Maurier oli yksi äitini lempikirjailijoista, joten aina välillä poimin käsiini jonkun hänen teoksistaan. Lasinpuhaltajat jakaa mielipiteet jopa kirjailijan fanien keskuudessa – itse kuulun niihin, joiden ajatusmaailmaa teos muovaa ja laajentaa mielenkiintoisella tavalla. Romaani sijoittuu 1700-luvun lopun Ranskaan, jolloin yhteiskunta joutui suurten myllerrysten ja muutosten kouriin. Muutoksen suunta oli ehkä eri kuin tänä päivänä, mutta kuvaus muuttuvassa maailmassa elämisestä on varsin ajankohtainen.

 

Mikä on lempikirjasi ja miksi muidenkin kannattaisi lukea se?

Lempikirjoja on tietenkin useita, ja joskus joku nousee ylitse muiden jäädäkseen sitten taas piiloon pitkäksi aikaa. Shashi Deshpanden Pitkä hiljaisuus on jättänyt pysyvän jäljen, samoin Arundhati Royn Joutavuuksien jumala. Ylipäätään pidän paljon intialaisesta nykykirjallisuudesta.

Kannattaa tutustua kirjoihin, jotka on kirjoitettu jossain muualla, toisesta näkökulmasta, erilaisessa ympäristössä kuin omasi. Tosin itselleni intialainen kulttuuri on tuttu, mutta olen löytänyt paljon
ihania kirjoja, kun olen tohtinut kurkistaa oman kuplani ulkopuolelle.

Hienoja teoksia tehdään kaikkialla, kokeilkaapa vaikka nigerialaisen Chimamanda Ngozi Adichien kirjoja tai iranilaissyntyisen hollantilaiskirjailija Kader Abdolahin romaania Talo moskeijan varjossa.

 

Minkä kirjan olisit halunnut kirjoittaa ja miksi?

Olen pitkään haaveillut runokokoelman kirjoittamisesta. Mystisestä runolaulusta puhuttaessa voin omalta kohdaltani vain nöyrästi mainitahaluni ja pyrkimykseni kasvaa.

Minulla on vähän väliä jokin runoteos luettavana tai lukemista odottamassa. Luin juuri Johanna Venhon Yhtä juhlaa, jota en millään raaskisi palauttaa kirjastoon. Se on ihana! Seuraavana vuorossa on Saila Susiluodon Ariadne, jonka olen lukenut aikaisemminkin, mutta johon haluan palata uudestaan.

Runot ovat ihmeellisiä, ne koskettavat sisintä ainutlaatuisella tavalla. Sanojen äärelle on silloin pysähdyttävä; se haastaa nykypäivän kiireen ja suorittamisen läpisyljetyn todellisuuden. Runot tekevät ihmiselle hyvää.

 

Tutustu kirjailijaan

Seija Helanderin yritys Sanariihi
Lue myös Lukulampussa aiemmin ilmestynyt artikkeli Sanataide auttaa muistisairaita.

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuva: Seija Helander
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: mitä luet, haastattelut, kirjailijat

 

Oletko tutustunut haastattelussa mainittuihin teoksiin tai kirjailijoihin? Miten sinä vastaisit näihin kysymyksiin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.