mita_luet_saila_routio

Mitä luet, Saila Routio?

Puutarhakirjailija ja maisema-arkkitehti Saila Routio kertoo, mitä lukee parhaillaan, mitä toivoo muidenkin lukevan ja minkä kirjan hän olisi halunnut kirjoittaa. Mitä luet -avainsanan alta löydät muidenkin vastauksia samoihin kysymyksiin.

Mitä kirjaa luet parhaillasi?

Löysin Paraisten kirppikseltä Françoise Saganin kirjan Myrskyn silmässä ja aloin vastikään lukea sitä. Teini-ikäisenä tartuin Saganin novelleihin vanhempieni kirjahyllystä ja sitten lainasin kaikki kotikirjastomme Sagan-kirjat. En muista, mihin silloin hänessä ihastuin, mutta nyt ihailen ihmismielen tuntemusta ja kykyä pukea mielen liikkeet hienovaraisesti henkilöhahmojen teoiksi ja sanoiksi.

Mikä on lempikirjasi ja miksi muidenkin kannattaisi lukea se?

Koska kirjoitan ja ajattelen työkseni puutarha-asioita, luen vapaa-ajalla mielelläni jotakin, joka vie ajatukset muualle: esimerkiksi kirjan miehestä, joka rakensi yksin tien kotikyläänsä pienellä Skotlannin saarella. James Rebanksin kirja Elämäni paimenena kiinnostaa myös kovasti.
Palatakseni tässäkin aikamatkalle teinivuosiin, mainitsen Hachiya Michihikon Hiroshiman päiväkirjan. Löysin sen luultavasti hieman liian nuorena, noin 14-vuotiaana, kirjaston hyllystä ja se teki valtavan vaikutuksen. Nuoria ei kannata yrittää varjella maailman pahuuksilta, sillä niistä oppii ymmärrystä tekojen seurauksista, esimerkiksi.

Minkä kirjan olisit halunnut kirjoittaa ja miksi?

Ihailen ihmisiä, jotka osaavat kirjoittaa fiktiota! Tietokirjailijana jaan tietämystä ja kerron faktoja, se on helppoa, mutta että keksisi kokonaiset henkilöhahmot, ja kenties kokonaisen maailman ja sen kielet ja kulttuurit, kuten J. R. R. Tolkien tarinoissaan. Olisin halunnut kirjoittaa hänen teoksensa silläkin riskillä, että sellaisen saavutuksen jälkeen olisi jäljellä enää pois kuoleminen, kun kaikki on saavutettu, sekä liiallinen kuuluisuus, mikä varmasti piinasi Tolkienia. Mutta en usko, että hobittien ja muiden tarinat päättyivät viimeiseen kirjaan, vaan maailma eli hänen mielikuvituksessaan loppuun asti.

Tutustu kirjailijaan

Saila Roution haastattelu Lukulampun ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen yhteisartikkelissa. Haastattelussa hän vinkkaa, mikä tekee puutarhakirjasta hyvän ja aikaa kestävän.

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuva: kirjailijalta
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: mitä luet, haastattelut, kirjailijat

Oletko tutustunut haastattelussa mainittuihin teoksiin tai kirjailijoihin? Miten sinä vastaisit näihin kysymyksiin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.