mita-luet-pirjo-rissanen

Mitä luet, Pirjo Rissanen?

Kirjailija Pirjo Rissanen kertoo, mitä lukee parhaillaan, mitä toivoo muidenkin lukevan ja minkä kirjan hän olisi halunnut kirjoittaa. Mitä luet -avainsanan alta löydät muidenkin vastauksia samoihin kysymyksiin.

 

Mitä kirjaa luet parhaillasi?

Pentti Korpelan patikointiopas Banaanilaaksoista kuunmaisemiin on selattu vuosien mittaan koirankorville ja nuhruiseksi. Se on kastunut repussa kaatosateissa Teneriffan vuorilla ja rotkoissa. Luulin jo osaavani sen ulkoa, mutta yhä sieltä löytyy uusia reittejä, unelmia ja painajaisia, kun olen taas lähdössä patikoimaan suosikkisaarelleni.

 

Mikä on lempikirjasi ja miksi muidenkin kannattaisi lukea se?

Olen lukenut Carol Shieldsin koko tuotannon, useimmat kirjat moneen kertaan, enkä ikinä kyllästy. Lempikirjani on siis joku niistä. Ehkä Kivipäiväkirjat, jossa on ihmisen elämästä kaikki  tietämisenarvoinen. Tai ehkä sittenkin Larryn juhlat, joka on naisten kirjojen aatelia, vaikka sen päähenkilö onkin mies. Tai ehkä novellikokoelma Tavallisia ihmeitä, josta löytyy jokaisella lukukerralla uutta ja yllättävää…

 

Minkä kirjan olisit halunnut kirjoittaa ja miksi?

Vakavasti otettavien kirjojen päähenkilöt ovat yleensä epätäydellisiä ihmisiä, pahojakin. Sellainen kiinnostaa lukijaa. Aidosti hyvistä ihmisistä kertovia kirjoja pidetään, usein syystäkin, epäuskottavina, naiiveina ja ennen kaikkea pinnallisen viihteellisinä. Silti haaveilen kirjoittavani vielä joskus tarinan todella hyvästä ihmisestä, jotenkin siihen tapaan kuin Muriel Barbery iki-ihanassa ja itkettävässä Siilin eleganssissa. Taitaa vain olla niin, ettei lahjani siihen riitä, vaan sortuisin vain latteaan viihteeseen. Joten pitänee tyytyä haikeasti kadehtimaan Muriel Barberyn taitoa kirjoittaa satu aikuisille kauniisti ja viisaasti, kaikkea muuta kuin pinnallisesti.

 

Tutustu kirjailijaan

Pirjo Rissasen tuotantoa Lukulampun kaupassa.
Pirjo Rissanen kustantajan kirjailijaesittelyssä.

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuva: Milka Alanen / Gummerus.
Artikkeli on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: mitä luet, haastattelut

Oletko tutustunut haastattelussa mainittuihin teoksiin tai kirjailijoihin? Miten sinä vastaisit näihin kysymyksiin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.