Päivi-Alasalmi

Mitä luet, Päivi Alasalmi?

Kirjailija Päivi Alasalmi kertoo, mitä lukee parhaillaan, mitä toivoo muidenkin lukevan ja minkä kirjan hän olisi halunnut kirjoittaa. Mitä luet -avainsanan alta löydät muidenkin vastauksia samoihin kysymyksiin. 

 

Mitä kirjaa luet parhaillasi?

Luen juuri nyt Kim Leinen romaania Ikuisuusvuonon profeetat. Se kertoo Grönlantiin päätyvän norjalaispapin kujanjuoksusta 1700-luvulla. Kirja sai Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon v. 2013, ja ilmeisen ansaitusti. Tiiliskiviromaani on päähenkilönsä sielun pohjamutiin tunkeutuva, kiehtova ajankuvaus, jota kirkastaa omaperäisesti käytetty kieli.

 

Mikä on lempikirjasi ja miksi muidenkin kannattaisi lukea se?

Veikko Huovisen Hamsterit on ehdottomasti yksi lempikirjoistani. Kirjassa kiteytyy se pollea olo, jonka mökin akka tai ukko on saavuttanut, kun on syksyllä sienestänyt, marjastanut, hillonnut, mehustanut, neulonut ja kenties saanut hankituksi hieman riistaruokaa pakkaseen. Kirja luo yltiöromanttisen turvallisuuden tunteen, kun syksy pimenee suurin harppauksin ja ankara talven tulo käy väistämättömäksi. Kirja on paluu ”vanhaan hyvään aikaan”, ja hykerryttävän hauskakin vielä. Ei puutu kuin pakkanen!

 

Minkä kirjan olisit halunnut kirjoittaa ja miksi?

Yrjö Kokon Laulujoutsen – Ultima Thulen lintu (1950) ja Ne tulevat takaisin (1954). Ne ovat kirjoja, joilla oli suuri, konkreettinen vaikutus. Näiden kirjojen ansiosta ihmiset havahtuivat huomaamaan, että laulujoutsen on häviämässä Suomesta. Voisi sanoa, että kirjat pelastivat laulujoutsenen sukupuuttoon metsästykseltä.

Tutustu kirjailijaan

Päivi Alasalmen kirjailijasivusto
Päivi Alasalmi Facebookissa
Päivi Alasalmen tuotantoa Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjassa

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuva: kirjailijalta
Artikkeli on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: mitä luet, haastattelut

 

Oletko tutustunut haastattelussa mainittuihin teoksiin tai kirjailijoihin? Miten sinä vastaisit näihin kysymyksiin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.