mita_luet_minna_evasoja

Mitä luet, Minna Eväsoja?

Kirjailija, tutkija, japanilaisen estetiikan dosentti Minna Eväsoja kertoo, mitä mitä lukee parhaillaan, mitä toivoo muidenkin lukevan ja minkä kirjan hän olisi halunnut kirjoittaa. Mitä luet -avainsanan alta löydät muidenkin vastauksia samoihin kysymyksiin.

 

Mitä kirjaa luet parhaillasi?

Luen tavallisesti useaa kirjaa yhtä aikaa aina fiilisten mukaan. Jos kirja ei innosta, jätän surutta kesken. Nyt sängyn vierestä löytyy kaksi kirjaa:

Ida Simonsin Tyhmä neitsyt. Mielenkiintoinen nimi houkuttelee lukemaan. Tarina kirjan takana herättää uteliaisuutta, ja vankkumattomana Jane Austen fanina ”Alankomaiden Jane Austeniksi” kutsuttua kirjailijaa ei voi jättää lukematta. Alku vaikuttanut lupaavalta: ei jää varmasti kesken.

John Irwingin Vesimies. Olen pitänyt Irwingin kirjoista, mutta Vesimies on jäänyt vuosien varrella lukematta. Sain naapurilta kiertoon. Takuuvarma lukunautinto.

 

Mikä on lempikirjasi ja miksi muidenkin kannattaisi lukea se?

Rakastan sanakirjoja ja hakuteoksia, joiden maailmaan uppoudun helposti tunneiksi, mutta nämä eivät ole varmaankaan sellaista kirjallisuutta, jota kysymyksellä tavoitellaan.

Japanin tutkijana japanilainen lempikirjani on Junichiro Tanizakin Makiokan sisarukset. Kirja kertoo kolmen naisen kohtaloista, traagisesta rakkaudesta ja elämästä uuden ja vanhan ajan murroskohdassa. Se kuvaa japanilaisia tapoja, asenteita ja kulttuuria; pala mennyttä maailmaa, mikä auttaa ymmärtämään myös nykyistä.

Suomalaisista kirjailijoista Kari Hotakaisen Juosuhaudantie tai Luonnon laki ovat suosikkejani. Hotakaisen humoristinen, mutta lakoninen kerronta tehoaa minuun.  Minulle Hotakainen kuvaa jäyhää pohjalaista peräänantamattomuutta, tämän päivän suomalaisuuden syvintä olemusta, siinä missä sitä vanhemmillemme kuvasi Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -kirjan Jussi. Hotakaisen pisin lause on 18 riviä – pisin minun löytämäni!

Ja P.G. Wodehausen  Jeeves-jutut naurattavat aina!

 

Minkä kirjan olisit halunnut kirjoittaa ja miksi?

Olisin halunnut olla mielenrauhan löytänyt zen-munkki Yoshida Kenko (1283-1352), joka havainnoi ja pohtii maallisen maailman asioita lyhyissä merkinnöissään kirjassa Joutilaan mietteitä (Tsurezuregusa). Kenko tulee määritellyksi kirjassaan yhden japanilaisen esteettisen erikoisuuden: kuihtuneen ja lakastuneen kauneuden. Olisin halunnut kirjoittaa kirjan, josta voi nauttia kerta toisensa jälkeen vielä 700 -vuotta myöhemmin. Joutilaan mietteitä on minulle rakkain kirja ikinä.

 

Tutustu kirjailijaan

Kustantamon kirjaesittely
Esittely Helsingin yliopiston sivuilla
Minna Eväsojan teoksia Lukulampun kaupassa 

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuva: kirjailijalta
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: mitä luet, haastattelut. kirjailijat

 

Oletko tutustunut haastattelussa mainittuihin teoksiin tai kirjailijoihin? Miten sinä vastaisit näihin kysymyksiin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.