mita-luet-mikko-toiviainen

Mitä luet, Mikko Toiviainen?

Bloggaaja Mikko Toiviainen kertoo, mitä lukee parhaillaan, mitä toivoo muidenkin lukevan ja minkä kirjan hän olisi halunnut kirjoittaa. Mitä luet -avainsanan alta löydät muidenkin vastauksia samoihin kysymyksiin.

Toiviainen kampanjoi poikien lukuharrastuksen puolesta. Lue haastattelu Lukulampusta.

 

Mitä kirjaa luet parhaillasi?

Minulla on paha tapa lukea useita kirjoja samanaikaisesti. Tällä hetkellä luen Paul Austerin New York -trilogiaa ja Donna Tarttin Tikliä. Lisäksi kesken on Jyri Parantaisen kirjoittama Sissimarkkinointi. Sain juuri luettua Haruki Murakamin Värittömän miehen vaellusvuodet ja seuraavaksi olisi tarkoitus sukeltaa Roald Dahlin Iso kiltti jättiin, John Williamsin Stoneriin ja Karl Ove Knausgårdin Taisteluni 2 -kirjaan.

 

Mikä on lempikirjasi ja miksi muidenkin kannattaisi lukea se?

Hirveän vaikea kysymys! Jos yksi pitää valita, vastaan Ulla-Lena Lundbergin Jää. Olin useamman vuoden lukematta kaunokirjallisuutta, eikä mikään romaani tuntunut kiinnostavan. Sitten yhtäkkiä kuin tyhjästä iski Lundberg, mursi jään ja teki sydämeeni railon. Ihailen Lundbergin kykyä kirjoittaa niin, että lukija voi vain heittäytyä sanojen ja lauseiden muodostamaan virtaan ja luottaa siihen, että vesi kannattelee – oli kyseessä sitten peilityyni kesäinen järvi tai pyörteinen äkkisyvä meri.

Jäässä jatketaan Marsipaanisotilaassa alkanutta Kummelin perheen tarinaa. Veljeskatraan ja sodan kuvaamisen sijaan Jäässä keskitytään saaristolaispappi Petter Kummelin, hänen perheensä ja kyläläisten elämään. Henkilöhahmojen kuvaaminen on tarkkaa ja tarina hienosti viritetty. Kaiken päällä leijuu vahva ihmisyyden harso. Lundberg on niin yhtä kirjoittamisensa kanssa, että hänen sanansa ovat hengitystä paperilla – ja tietenkin Leena Vallisaaren suomennos on erittäin ansiokas. Ulla-Lena Lundberg on suosikkini suomalaiskirjailijoista.

 

Minkä kirjan olisit halunnut kirjoittaa ja miksi?

J.R.R. Tolkienin Taru sormusten herrasta -trilogian. Luin teoksen 12-vuotiaana ja se jätti pysyvän jäljen. Raskas ja kepeä, hauska ja kaihoisa, moniulotteinen ja syvä lukukokemus. Olen aina ollut kiinnostunut vahvoista maailmoista, mielikuvituksen lennosta ja seikkailuista. Tämä klassikko paketoi ne viisaasti.

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuva: Miikka Pirinen.
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: mitä luet, haastattelut.

Oletko tutustunut haastattelussa mainittuihin teoksiin tai kirjailijoihin? Miten sinä vastaisit näihin kysymyksiin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.