Max Manner

Mitä luet, Max Manner?

Kirjailija Max Manner kertoo, mitä hän lukee parhaillaan, mitä toivoo muidenkin lukevan ja minkä teoksen hän olisi halunnut kirjoittaa itse. Mitä luet -avainsanan alta löydät muidenkin vastauksia samoihin kysymyksiin.

Mitä kirjaa luet parhaillasi?

Ajankohdasta johtuen välttelen parhaillaan pidempään proosaan tarttumista. Luin viimeksi Haapasalon Villestä kertovan haastattelukirjan Et kuitenkaan usko… ja sitä ennen Turun seudulla vaikuttavan Pentti-Oskari Kankaan novelleja, Onnellisen miehen tarinoita – sopivan rentoja ja humoristisia opuksia molemmat. Sain hiljattain oman teokseni pois käsistä, ja urakan jälkeen takki on aina hetkisen tyhjä. Letkeä kesä tuleekin yleensä tarpeeseen: elokuun lopulta rakentuva uusi tarina saa silloin riittävästi aikaa juurtua ja kasvaa, omaa rauhaa kehittyä. Vuodenkierrosta, työn ja levon selkeästä vuorottelusta, on kahdeksannen romaanin jälkeen muodostunut jo sen verran sitkeä rutiini, että lukeminen saa olla tauon aikana mahdollisimman kevyttä ja harmitonta.

 

Mikä on lempikirjasi ja miksi muidenkin kannattaisi lukea se?

Olen vannoutunut Nordic Noirin peukuttaja, joten oikealta tuntuvia vastauksia suorastaan ryöpsähtelee mieleen. Yksi jää kuitenkin pinon päällimmäiseksi tasapainoilemaan, lähinnä oman subjektiivisen merkityksensä tähden: Henning Mankellin Riian Verikoirat. Tämä mielestäni hieman poikkeuksellinen Wallander-romaani sysäsi aikanaan minutkin yrittämään parhaani. En voinut vastustaa tarinan rosoisia henkilöhahmoja ja tunnelmaa sävyttäviä hämärän varjoja, Baiba Lieban eteeristä viehätysvoimaa – ei siis mikään ihme, että Wallanderkin taisi rakastua sillä kertaa ihan tosissaan.

 

Minkä kirjan olisit halunnut kirjoittaa ja miksi?

Jokainen kirjoihini tutustunut on saattanut lukea rivien välistä, että Steinissakin pilkahtelee vivahteita useammista pohjoismaisista dekkarisankareista. Kaikilla kirjailijoilla on kai esikuvia, eikä tässä tosiseikassa ole ymmärtääkseni mitään tuomittavaa. Siitäkin huolimatta olen pyrkinyt tekemään ”omaa juttua”, omalla suomalaisella twistilläni. Esikuvikseni olen kelpuuttanut matkan varrella laajan skandinaavisen kirjon Sjöwall & Wahlööstä ja Holtista Nesserin kautta Perssoniin. Ja silti, idoleillakin lienee joskus omat ”heikot hetkensä” – Mankell saattaa sortua politikointiin tai ylenpalttiseen saarnaamiseen, Martin Beck ja Gunvald eivät ymmärrä olla toistamatta itseään, ja herra Nesbø voi innostua kiskaisemaan juonikulun turhankin moneen kertaan katolleen. Jos yksi helmi pitää silti merestä noukkia, se kimmeltää kirkkaana. Jo Nesbøn Lumiukko. Mikä mestarillinen juoni ja arvoisensa kerronta. Siksi toiseksi, olisin nyt miljonääri.

Tutustu kirjailijaan

Max Mannerin keväällä 2014 ilmestyneeseen kirjaan Bandiitti voit tutustua tästä.

 

Tutustu artikkelissa mainittuihin kirjoihin

 

Ville Haapasalon Et kuitenkaan usko… Lukulampussa

Pentti-Oskari Kankaan Onnellisen miehen tarinoita Lukulampussa

Henning Mankellin Riian Verikoirat Lukulampussa

Jo Nesbøn Lumiukko Lukulampussa

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuva: kirjailijalta

 

Oletko tutustunut haastattelussa mainittuihin teoksiin? Miten sinä vastaisit näihin kysymyksiin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.