mitä_luet_maija_haavisto

Mitä luet, Maija Haavisto?

Kirjailija Maija Haavisto kertoo, mitä lukee parhaillaan, mitä toivoo muidenkin lukevan ja minkä kirjan hän olisi halunnut kirjoittaa. Mitä luet -avainsanan alta löydät muidenkin vastauksia samoihin kysymyksiin.

 

Mitä kirjaa luet parhaillasi?

Luen useita kirjoja yhtä aikaa. Romaaneista on tällä hetkellä kesken Caren Cussoffin tieteisromaani The Birthday Problem, johon törmäsin kun lähetin novellini kyseiselle pienelle LGBT-amerikkalaiskustantamolle. Romaania on vaikea kuvailla, mutta se on outo, hämmentävä ja todella hyvin kirjoitettu.

Tietokirjapuolelta bongasin hiljattain Paul Stametsin  pitkään himoitsemani tietokirjan Mycelium Running: How Mushrooms Can Help Save the World, joka on nimensä mukainen.

 

Mikä on lempikirjasi ja miksi muidenkin kannattaisi lukea se?

”Perinteisistä” valinnoista vastaan Mihail Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan. Huonommin tunnetuista nostan esiin Aldous Huxleyn utopiaromaanin Saari sekä Douglas Couplandin Girlfriend in a Coman.

Saari on paljon parempi kuin Uljas uusi maailma, luultavasti koska Huxley kirjoitti sen 30 vuotta myöhemmin. Coupland tunnetaan postmoderneista ”teknoromaaneista”, joista pidän myös, mutta haikeansynkeä Girlfriend in a Coma on aivan erilainen. Coupland loistaa genressä, jota kutsun itse vanhanaikaisesti slipstreamiksi,vaikka nykyään moni varmaan nimittäisi sitä reaalifantasiaksi.

 

Minkä kirjan olisit halunnut kirjoittaa ja miksi?

Pasi Ilmari Jääskeläisen Sielut kulkevat sateessa ja Johanna Sinisalon Enkelten verta. Ne ovat kahden suomalaisen suosikkikirjailijani parhaat romaanit, joita kutsuisin suorastaan mestariteoksiksi, ja jotka ovat aiheiden puolesta minulle läheisiä. Olen itsekin kirjoittanut romaanin homeesta (julkaisematon Rihmasto) ja eläinten oikeuksista (Sisimmäinen).

Lisäksi toivon, että osaisin kirjoittaa sellaisia fantastisia, mykistäviä, aivot nyrjäyttäviä runoja kuin Patricia Lockwood, esimerkiksi esikoisessaan Balloon Pop Outlaw Black.

 

Tutustu kirjailijaan

Maija Haaviston Maijan ilmestykset -blogi
Maija Haaviston tuotantoa Lukulampun kaupassa

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuva: Maija Haavisto
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: mitä luethaastattelut,

Oletko tutustunut haastattelussa mainittuihin teoksiin tai kirjailijoihin? Miten sinä vastaisit näihin kysymyksiin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.