Magdalena Hai

Mitä luet, Magdalena Hai?

Kirjailija Magdalena Hai kertoo, mitä hän lukee parhaillaan, mitä toivoo muidenkin lukevan ja minkä teoksen hän olisi halunnut kirjoittaa itse. Mitä luet -avainsanan alta löydät muidenkin vastauksia samoihin kysymyksiin.

 

Mitä kirjaa luet parhaillasi? 


Tavallisesti minulla on kesken kerrallaan neljä tai viisi erityyppistä kirjaa, joita luen kulloisenkin mielialan tai oikun mukaan. Juuri nyt olen selvästi kirjojen välillä: yöpöydälläni on vain kaksi kirjaa. Se tuntuu kovin vähältä! Aktiivisessa luvussa on Diana Wynne Jonesin Witch Week, jota minulle suositeltiin kevyeksi iltalukemiseksi. Kesken on myös Terry Pratchettin ja Stephen Baxterin yhteisteos The Long War, jatko-osa jo suomennetulle Pitkälle maalle. Pitkän maan maailma jäi sen verran vaivaamaan mieltäni, että päätin hankkia käsiini sen jatko-osankin, mutta jostain syystä The Long War ei ole vielä temmannut minua mukaansa. Ehkä se vain odottaa oikeaa hetkeä.

Mikä on lempikirjasi ja miksi muidenkin kannattaisi lukea se?

 

Niitä on monta! Yksittäistä lempikirjaa on vaikea nimetä, koska kirjat ovat suosikkeja eri syistä. Saattaa olla, että on vain kohdannut oikean kirjan täsmälleen oikealla hetkellä. Nuorelle minälleni Franz Kafkan ja Salman Rushdien teokset olivat tärkeitä, mutta en enää aikuisena uskalla palata niihin, koska pelkään, että en saisi niistä enää sitä huikeaa avautumisen tunnetta, jonka koin ensimmäisellä lukukerralla. Pelkään pilaavani niiden muiston.

Parhaille kirjoille – tai niille, jotka koen maata mullistaviksi – on usein yhteistä tämä: Ne pysäyttävät hetkeksi maailman. Kun kannet sulkee ja maailma palaa, kaiken näkee hieman eri tavalla. Tällaisia pysähtymisen kokemuksia minulle ovat aikuisiällä saaneet aikaan mm. V. S. Naipaulin Saapumisen arvoitus ja Leena Krohnin Tainaron. Viime aikojen ihastukseni on ollut Anni Nupposen novellikokoelma Joen jumala. Nupposen taito luoda uskottavia, kokonaisia maailmoja novellimitassa ja vähäeleisen tyylikkäästi, hänen hahmojensa syvä inhimillisyys ja ylipäätään tapansa kertoa viehättävät minua valtavasti.

 

Minkä kirjan olisit halunnut kirjoittaa ja miksi?

Aina toisinaan tulee vastaan kirjoja, jotka toivoisi kirjoittaneensa. Tunne on hirveän virkistävä ja innostava. Että joku kirjoittaa tällaista! Omalla kohdallani nämä ovat yleensä teoksia, joissa maailmat ja todellisuudet repeävät ja kerronta on läpikotaisin vahvaa, tinkimätöntä, jopa raivokasta. Mihail Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan, Hal Duncanin Vellum ja Laura Gustafssonin Huorasatu ovat kirjoja, joita lukiessani olen tuntenut puhdasta, positiivista kateutta.

 

Tutustu kirjailijaan

Magdalena Hain kirjailijasivu

Magdalena Hai Facebookissa

Magdalena Hain tuotantoa Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjalla

 

Tutustu haastattelussa mainittuihin teoksiin

Diana Wynne Jonesin teoksia Elisa Kirjalla e-kirjoina
Terry Pratchett, Stephen Baxter: The Long War / Pitkä sota Lukulampun kaupassa
Franz Kafkan tuotantoa Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjalla e-kirjoina ja äänikirjoina (eri kielillä)
Salman Rushdien tuotantoa Lukulampun kaupassa
V. S. Naipaul: Saapumisen arvoitus Lukulampun kaupassa
Leena Krohn: Tainaron Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjalla e-kirjana
Anni Nupponen: Joen jumala Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjalla e-kirjana
Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan Lukulampun kaupassa
Hal Dunca: Vellum: kaikkeuden kirja Lukulampun kaupassa
Laura Gustafsson: Huorasatu Lukulampun kaupassa

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuva: kirjailijalta

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: mitä luet?, kirjailijat, haastattelut

 

Oletko tutustunut haastattelussa mainittuihin teoksiin? Miten sinä vastaisit näihin kysymyksiin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.