leenaparkkinen_800_415

Mitä luet, Leena Parkkinen?

Kirjailija Leena Parkkinen kertoo, mitä hän lukee parhaillaan, mitä toivoo muidenkin lukevan ja minkä teoksen hän olisi halunnut kirjoittaa itse. Parkkisen uusin teos, viime vuonna ilmestynyt Galtbystä länteen palkittiin Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnolla. Mitä luet -avainsanan alta löydät muidenkin vastauksia samoihin kysymyksiin.

 

Mitä kirjaa luet parhaillasi?

Minulla on menossa Sinikka Vuolan Maailman vaikein kieli. Luen paljon runoja. Runot tekevät onnelliseksi. Vuolan rytmissä on jotain hyvin fyysistä.

 

Mikä on lempikirjasi ja miksi muidenkin kannattaisi lukea se?

Ernest Hemingwayn Ja aurinko nousee. Minua on aina viehättänyt kunnon melodraama, suuret tunteet yhdistettynä pelkistettyyn kerrontaan. Hemingwayn Nuoruuteni Pariisi oli hirveän tärkeä kirja nuorena. Matkustin se rinkassa ensimmäistä kertaa Pariisiin seitsemäntoistavuotiaana, join halpaa punaviiniä puistossa ja päätin ruveta kirjailijaksi. Itse ajatuksen toteutumiseen meni sitten kymmenen vuotta. Symppaan kovasti sitä nuorta lapsellista minää, jolla oli pokkaa vain ilmoittaa, että minä tahdon kirjoittaa. Että minulla on jotain sanottavaa, joka kaikkien pitäisi kuulla. Miten hupsua. Mutta myös söpön rohkeaa. Voi kun olisin sellainen vieläkin. Tai tarkemmin ajatellen en.

 

Minkä kirjan olisit halunnut kirjoittaa ja miksi?

C. S. Lewisin Narnia-sarjan. On uskomatonta, miten kirjat heittävät lukijan omaan taikapiiriinsä. Tietenkin Narnia myös aiheutti minuun lapsuuteni syvimmän trauman. En vieläkään, huolimatta loputtomasta etsinnästä, ole löytänyt oikeaa vaatekaappia, josta astua toiseen todellisuuteen.

Toinen vastaus voisi olla Margaret Atwoodin Sokea surmaaja. Se on vain niin uskomattoman tyylikästä työtä ja sijoittuu suosikkiaikakauteeni 1920-luvulle.

 

Tutustu kirjailijaan

Tutustu Leena Parkkiseen Teoksen kirjailijaesittelyssä.

 

Tutustu artikkelissa mainittuihin kirjoihin

Leena Parkkisen Galtbysta länteen Lukulampussa

Sinikka Vuolan Maailman vaikein kieli Lukulampussa

C. S. Lewisin Velho ja leijona. Narnian tarinat Lukulampussa

Ernest Hemingwayn Ja aurinko nousee HelMet-kirjastossa

Ernest Hemingwayn Nuoruuteni Pariisi HelMet-kirjastossa

Margaret Atwoodin Sokea surmaaja HelMet-kirjastossa

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuva: Heini Lehväslaiho / Teos

 

Oletko tutustunut haastattelussa mainittuihin teoksiin? Miten sinä vastaisit näihin kysymyksiin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.