Kuvapohja_800_415_Leena_Paasio

Mitä luet, Leena Paasio?

Opettaja ja kirjailija Leena Paasio kertoo, mitä hän lukee parhaillaan, mitä toivoo muidenkin lukevan ja minkä kirjan hän olisi halunnut kirjoittaa. Mitä luet -avainsanan alta löydät muidenkin vastauksia samoihin kysymyksiin. Paasion esikoisromaani Melkein äiti on uuden suomalaiskustantamon Kosmoskirjojen ensimmäinen julkaistu teos.

 

Mitä luet parhaillasi?

 

Yöpöydälläni on tällä hetkellä kaksi romaania: Anja Snellmanin Parvekejumalat ja Johanna Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi, sillä käsittelimme niitä yhdeksäsluokkalaisteni kanssa. Olen lukenut molemmat teokset moneen kertaan enkä lakkaa ihmettelemästä näiden huikeiden naiskirjailijoiden kykyä ravisuttaa ja kuvata 2000-luvun Suomea ihmeen osuvasti.

 

Mikä on lempikirjasi ja miksi muidenkin kannattaisi lukea se?

 

Yksi lempikirjoistani on Haruki Murakamin Kafka rannalla. Teos kosketti minua syvästi, pureutui sellaisiin mielen syövereihin, joita en tiennyt itselläni olevan. Taivaalta satavat sardiinit ja makrillit, omaa, erityistä valoaan tuikkivat tähdet, mielikuvitusminä eli poika nimeltä Varis ja tuhannet muut kekseliäät yksityiskohdat, sattumat ja oivallukset muistuttavat kohtalon voimasta ja niistä kaikista maailmoista, joissa elämme. Henkilöiden tarinat kietoutuvat toisiinsa ennennäkemättömällä tavalla. Romaanin kerronta on vetävää ja koukuttavaa mutta avaa silti lukijalle lukemattomia kerroksia ja mahdollisuuksia tutkia kirjan vivahteita, kiehtovia hahmoja – ja ennen kaikkea itseään.

 

Minkä kirjan olisit halunnut kirjoittaa ja miksi?

 

Kirja, jonka olisin halunnut kirjoittaa, on Astrid Lindgrenin Saariston lapset. Tässä viisaassa ja rehellisessä lastenkirjassa on kaikkea, mitä ihminen elämässään tarvitsee: rakkautta, surua, yhteisöllisyyttä, mielikuvitusta ja kauneutta. Saariston lapsien miljöö, 60-luvun  idyllinen saaristolaiskylä ja hurmaavat henkilöt vievät lukijan kerta toisensa jälkeen Tukholmaan, Strandvägenin satamaan. Sieltä lähtee Saltkråkan-höyrylaiva, joka kuljettaa matkustajansa ainutlaatuista meritietä pitkin kaikkein kaukaisimmallekin pienelle ulkosaarelle. Haluaisin itse joskus kirjoittaa kirjan, johon lukijat palaavat kuin minä Saariston lapsiin, aina uudelleen ja uudelleen.

 

Tutustu kirjailijaan

 

Leena Paasion Melkein äiti Kosmoskirjoissa
Leena Paasion Melkein äiti Lukulampun kaupassa

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Tutustu haastattelussa mainittuihin teoksiin ja kirjailijoihin

 

Anja Snellmanin Parvekejumalat Elisa Kirjassa
Johanna Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi HelMet-kirjastossa
Haruki Murakamin Kafka rannalla Elisa Kirjassa
Astrid Lindgrenin Saariston lapset HelMet-kirjastossa

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuva: Tero Ahonen / Kosmoskirjat.

Artikkeli on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: mitä luet,haastattelut.kirjailijat

 

Oletko tutustunut haastattelussa mainittuihin teoksiin tai kirjailijoihin? Miten sinä vastaisit näihin kysymyksiin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.