Kuvapohja_800_415_ellila

Mitä luet, Kirsti Ellilä?

Kirjailija Kirsti Ellilä kertoo, mitä hän lukee parhaillaan, mitä toivoo muidenkin lukevan ja minkä kirjan hän olisi halunnut kirjoittaa. Mitä luet -avainsanan alta löydät muidenkin vastauksia samoihin kysymyksiin.

 

Mitä luet parhaillasi?

 

Minulla on aina monta kirjaa meneillään samanaikaisesti. Tällä hetkellä luen erityisellä mielenkiinnolla Anne Holmin Davidia, koska tämä on minulle aivan epäilemättä lapsuuteni merkittävin kirja, ja on jättänyt syvän jäljen minuun. Kirja tuli aikoinaan luetuksi useaan kertaan, mutta en koskaan lapsena analysoinut lukukokemusta. Nyt sain kirjan uudestaan käsiini aivan sattumalta, kun se oli jätetty erään kahvilan kierrätyshyllyyn. Luen kirjaa uudestaan ja olen aika ällistynyt siitä, että näin vakava ja ankara teos puhutteli minua alle kymmenvuotiaana. Takakansitekstissä sanotaan, että kirja on syytös väkivaltaa ja sortoa vastaan.

 

Mikä on lempikirjasi ja miksi muidenkin kannattaisi lukea se?

 

Lempikirjaa on vaikea sanoa, koska ne vaihtelevat. Niitä on niin monta. Mutta ehkä Harper Leen Kuin surmaisi satakielen sopii mainita tässä yhteydessä kahdestakin syystä. Tematiikaltaan se sopii yhteen Anne Holmin kirjan kanssa siinä mielessä, että sekin on tavallaan syytös väkivaltaa ja sortoa vastaan, tai ehkä paremminkin vetoomus humaaniuden puoluesta. Ja myös siksi, että yllättäen Harper Leeltä ilmestyy vuosikymmenten jälkeen toinen romaani, joka ilmestyy suomeksi nimellä Kaikki taivaan linnut. Romaanin ilmestymiseen liittyy jotain skandaalintyyppistä Amerikassa. Ilmeisesti kysymys on unohtuneesta käsikirjoituksesta, joka nyt sitten julkaistaan. On ihmetelty miten käsikirjoitus voi tällä tavalla unohtua. Epäillään, että kysymys on pelkästä rahastuksesta.

 

Suosittelen Kuin surmaisi satakieltä sen vuoksi, että tarinan kaikki tärkeät maailmankatsomukselliset ja filosofiset asiat tulee kerrotuksi sen kautta kuinka romaanin henkilöt toimivat ja mitä heidän maailmassaan tapahtuu. Lukijaa ei tukahduteta selittämällä mitä mieltä pitää asioista olla. Se on myös lämmin teos, siinä ei ole lainkaan ironiaa eikä kyynisyyttä, mikä tekee siitä raikkaan.

 

Minkä kirjan olisit halunnut kirjoittaa ja miksi?

 

Haluaisin kirjoittaa säkenöivän seikkailuteoksen Torinon käärinliinan vaiheista. En ole ihan totaalisesti hylännyt tätä haavetta, mutta epäilen kyllä, että sen tekeminen ylittää kykyni. Olen jonkin verran lukenut siihen liittyviä erilaisia tutkimuksia. Käärinliinahan on poikinut kokonaisen tieteenalan, jossa käytetään hyväksi rikospaikkatutkimuksen viimeisimpiä innovaatioita. Kiinnostavaa, että sellainen kankaanpala edelleenkin herättää niin suuria intohimoja.

 

Tutustu kirjailijaan

 

Lue Lukulampun artikkeli Kirsti Ellilän uutuudesta Tuntemattomat: Kirja, joka pakotti kirjoittamaan itsensä
Kirsti Ellilän kotisivut
Kirsti Ellilän blogi Kirjailijan häiriöklinikka
Kirsti Ellilän tuotantoa Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjassa

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Tutustu haastattelussa mainittuihin teoksiin ja kirjailijoihin

 

 

Anne Holmin David HelMet-kirjastossa
Harper Leen Kuin surmaisi satakielen Lukulampun kaupassa
Harper Leen Kaikki taivaan linnut ennakkotilattavana Lukulampun kaupassa
Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuva: Pasi Leino.
 
Artikkeli on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: mitä luet,haastattelut.kirjailijat

 

Oletko tutustunut haastattelussa mainittuihin teoksiin tai kirjailijoihin? Miten sinä vastaisit näihin kysymyksiin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.