Karo_800_415

Mitä luet, Karo Hämäläinen?

Kirjallisuuden ja median monitoimimies Karo Hämäläinen kertoo, mitä hän lukee parhaillaan, mitä toivoo muidenkin lukevan ja minkä teoksen hän olisi halunnut kirjoittaa itse. Mitä luet -avainsanan alta löydät muidenkin vastauksia samoihin kysymyksiin.

 

Mitä kirjaa luet parhaillasi? 

Kesken on monta kirjaa, mikä ei ole poikkeuksellista, mutta juuri nyt kirjojen ilmestymistiheys on kaikkein suurin. Syksyisin kirjahyllyyni laskeutuu hydra: kun yhden kirjan selättää, tilalle kasvaa kaksi uutta. Nostan esiin kaksi: Sain juuri fyysisenä kappaleena Jouni Tossavaisen New Yorkin lentävän suomalaisen. Kirja risteyttää mainiosti Tossavaisen kiinnostuksen kohteista kestävyysjuoksun ja nyanssikkaan kirjallisen kielen. Aamulla junassa aloitin Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavian. Sivulta 23 löysin ajatuksen, joka ei toki ole uusi, mutta kirjailija toi sen hyvin esiin sivuhenkilön kautta: Ihmisen pitäisi aina tavoitella jotakin, mitä ei voi koskaan saada. Aloin funtsiskella ajatusta, nukahdin ja heräsin vähän ennen Poria vakuutusmyyjän puheluun.

Mikä on lempikirjasi ja miksi muidenkin kannattaisi lukea se?

Lempikirjani on Peter Høegin Kertomuksia yöstä. Monella kirjailijalla on “se kirja”, joka on avannut heidän silmänsä: näinkin voi kirjoittaa! Tyypillisesti kyse on tällöin uudesta esteettisestä ihanteesta, koulukunnasta, jonka vaikutus näkyy selvästi kirjailijan itsensä tuotannosta. Minulle Peter Høegin Kertomuksia yöstä ei ole sellainen kirja. En ole koskaan kirjoittanut niin kuin Høeg. En uskalla. Høeg maalaa pelottavan suurin sanoin pelottavan suurista aiheista. Hän ei istu minimalistiseen estetiikkaan, jossa sana painaa itseään enemmän, vaan hän tuhlailee sellaisia käsitteitä kuin maailman luominen ja koko elämä, astuu varoittamatta pieneen purjeveneeseen ja purjehtii tähtitaivaan alla, kertoo ihmisistä, joille kaikki on mahdollista ja joiden tarvitsee vain valita, mihin mahdollisuuksiin he tarttuvat. Ihailen.

 

Minkä kirjan olisit halunnut kirjoittaa ja miksi?

En voi kertoa tämän enempää, koska se on vielä kesken.

 

Tutustu kirjailijaan

 

Karo Hämäläisen tuotantoa Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjalla

 

Tutustu haastattelussa mainittuihin teoksiin

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuva: (c) Harri Hinkka / WSOY
Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: mitä luet?, kirjailijat, haastattelut

 

Oletko tutustunut haastattelussa mainittuihin teoksiin? Miten sinä vastaisit näihin kysymyksiin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.