mita_luet_johanna_valkama

Mitä luet, Johanna Valkama?

Kirjailija Johanna Valkama kertoo, mitä lukee parhaillaan, mitä toivoo muidenkin lukevan ja minkä kirjan hän olisi halunnut kirjoittaa. Mitä luet -avainsanan alta löydät muidenkin vastauksia samoihin kysymyksiin. Johanna Valkaman historiaa, romantikkaa ja seikkailua yhdistelevä romaani Itämeren Auri kysyy, voiko raakalaismaisen viikingin ja suomalaisen parantajaneidon rakkaus kestää.

 

Mitä kirjaa luet parhaillasi?

Tällä hetkellä minulla on kesken useampikin kirja, kuten Sujata Masseyn Menetysten rannikolla. Olen pitkän linjan Rei Shimura-fani ja ilahduin sarjan uudesta teoksesta, jossa seikkaillaan jälleen japanilaisen kulttuurin ja antiikin parissa. Maan historia ja luonto on kiehtonut minua jo lapsuudesta alkaen ja nyt viimein, loppuvuodesta, olenkin matkustamassa ensimmäistä kertaa Japaniin.

Toinen lukemani kirja on Emmi Itärannan Teemestarin kirja. Historian ohella dystopiat ovat lähellä sydäntäni. Teemestarin kirjassa yhdistellään mielenkiintoisella ja kauniilla tavalla aasialaista kulttuuria, pohjoismaista luontoa ja tulevaisuuden uhkakuvia. Pidän kirjoista, joissa on erityisen kiehtova tunnelma.

Mikä on lempikirjasi ja miksi muidenkin kannattaisi lukea se?

Ah…lempikirjojakin on niin monia, että on kovin vaikeaa valita vain yksi. Jaetulla ykkössijalla ovat olleet jo pitkään Arthur Goldenin Geishan muistelmat ja Terry Pratchettin Witches Abroad (suom. Noitia maisemissa).

Arthur Goldenin kirjassa on aivan uskomattoman hieno, mystinen tunnelma ja siksi palaan sen pariin aina uudelleen ja uudelleen. Samoin on Terry Pratchettin teoksen kanssa, joskin eri syistä. Pratchett oli äärimmäisen nerokas, nokkela sanailija ja hänen kirjansa saavat minut aina hykertelemään ja nauramaan ääneen. Suosittelen näitä molempia kirjoja ja Pratchettiä erityisesti, mikäli luet mielelläsi englanniksi. En ole lukenut hänen kirjojaan suomennettuina, mutta luulen että ” …forest – dark and ferociously coniferous” -tyyliset kuvaukset ei käänny kadottamatta ajatustaan. Terry Pratchettin Witches Abroad on Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulon ohella niitä harvoja kirjoja, joita voin lainata ulkomuistista: Vampires have risen from the dead, the grave and the crypt, but have never managed it from the cat. Kyse on kohtauksesta, jossa noidan kissa syö lepakoksi muuttuneen vampyyrin.

Minkä kirjan olisit halunnut kirjoittaa ja miksi?

Ehdottomasti Naomi Novikin uusimman teoksen Uprooted (alkuperäisteos on julkaistu 2015). Kevyesti romanttinen seikkailu sekoittaa slaavilaista tarustoa ja realistisen tuntuista fantasiaa, samalla kun päähenkilö Agnieszka kasvaa tytöstä naiseksi ja noidaksi. Tämä kirja henkii kirjailijan aiemman Temeraire-sarjan tapaan vaihtoehtohistoriaa. Aivan ihana, valloittava ja karmivakin tarina, jossa metsän mahti ja pahuus uhkaavat vallata ihmisten elintilan. Tässä kirjassa on jotakin hyvin samankaltaista tematiikkaa kuin omassani, Itämeren Aurissa, mutta aivan eri lähtökohdista. Kerrastaan ihastuttava ja mukaansatempaava teos, jota suosittelen lämpimästi kaikille viihteen, ja Baba Yagan, ystäville!

Tutustu kirjailijaan

Johanna Valkaman kirjailijasivut
Itämeren Auri Facebookissa

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuva: kirjailijalta
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: mitä luethaastattelut,

 

Oletko tutustunut haastattelussa mainittuihin teoksiin tai kirjailijoihin? Miten sinä vastaisit näihin kysymyksiin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.