j_s_meresmaa_kuva_minna_jerrman

Mitä luet, J. S. Meresmaa?

Kirjailija J. S. Meresmaa kertoo, kertoo, mitä lukee parhaillaan, mitä toivoo muidenkin lukevan ja minkä kirjan hän olisi halunnut kirjoittaa. Mitä luet -avainsanan alta löydät muidenkin vastauksia samoihin kysymyksiin.

 

Mitä kirjaa luet parhaillasi?

Lukupino on korkea. Aina on monta kirjaa kesken! Tietokirjapuolelta lueskelen parhaillaan Joan Fallonin kirjaa Daughters of Spain, joka kertoo espanjalaisten naisten kokemuksista haastattelujen pohjalta sisällissodan ajoista tähän päivään asti. On ollut kylmäävää ymmärtää, miten nopeasti naisilta vietiin saavutetut oikeudet Francon tultua valtaan. Toisen tasavallan ajan naisministeristä siirryttiin hetkessä siihen, että kiellettyjä olivat niin ehkäisy, abortti kuin avioero. Nainen joutui luopumaan kaikesta taloudellisesta itsenäisyydestä naimisiin mentyään.

Runokirjoista luettavana on sykähdyttävä Sanna Karlströmin Harry Harlow’n rakkauselämät. Harlow oli yhdysvaltalainen tieteilijä ja psykologi, joka tutki kiintymissuhdetta resusmakakien avulla metodein, jota aikalaisetkin pitivät varsin epäeettisinä. Mielessäni tähän teokseen yhdistyy färsaarelaisen Guðrið Hansdóttirin upea kappale Cloth Mother.

Kaunokirjallisuuden puolelta kesken on Christine Thorelin antropologista fantasiaa edustava esikoisteos Liskon häntä. Se vie lukijan autiomaahan, veden puutteen ja erilaisten myyttisten kansojen keskuuteen.

 

Mikä on lempikirjasi ja miksi muidenkin kannattaisi lukea se?

Lempikirja, apua! Rakkaita kirjoja on niin kovin monia. Olisi mahdoton listata vain yhtä. Mainitsen jotain uudempia rakkauksia, joista ensimmäisenä Maria Turtschaninoffin Maresin, joka oli kerta kaikkisen täydellinen ahdistavuudessaankin. Maresi on vahvan feministinen teos, se menee sielunveriin ja asettaa naiset anteeksipyytelemättä keskiöön. Maresi oli kuin minulle tehty kirja, ja älyttömän hieno osoitus, kuinka fantasian käyttämä tehokeino etäännyttävyys onkin itse asiassa lähennyttämistä.

Toinen kotimainen ikilempparikirjailijani on Siiri Enoranta, jonka Surunhauras, lasinterävä on ehkä tietämäni kattavin tarina rakkauksista, joita ihminen voi elää – ja joiden vuoksi hän elää. Rehevä, aisteihin käyvä ja mieleen jäävä teos.

Sarjakuvapuolelta JP Ahosen ja KP Alareen Perkeros iski kuin tuhat salamaa. Upea kuvitus, täyteläinen tarina, metallimusiikkiskeneä ja mystiikkaa, sekä tapahtumapaikkana Tampere – tämä likka oli myyty!

Petri Laineen ja Anne Leinosen novellikokoelma Kuulen laulun kaukaisen on ihokarvat pystyyn nostattava ja herkkäsiveltimellinen kattaus tieteistarinoita – parhaita joita olen hetkeen lukenut. Erittäin vahva suositus.

 

Minkä kirjan olisit halunnut kirjoittaa ja miksi?

Kirjailijana ja tarinankertojana olen jo saanutkin kirjoittaa paljon kirjoja, joita olen halunnut kirjoittaa ja toivon, että niin saan tehdä jatkossakin. Varmaan jokaista kirjailijaa vetävät puoleensa tietyt, omat aiheet, joihin hän sitten tarttuu koko taidollaan ja sydämellään. Kun luen vaikuttavia kirjoja, olen onnellinen siitä, että saan olla lukijana luomassa niitä; että joku muu on ne kirjoittanut. Minulle jää vain nauttiminen ja tarinan hengittäminen.

 

Tutustu kirjailijaan

J. S. Meresmaan suomenkielinen blogi
Kirjailijan englanninkieliset kotisivut 
Kirjailijan tuotantoa Lukulampun kaupassa

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuva: Minna Jerrman
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: mitä luet, haastattelut, kirjailijat

 

Oletko tutustunut haastattelussa mainittuihin teoksiin tai kirjailijoihin? Miten sinä vastaisit näihin kysymyksiin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.