Iida Rauma

Mitä luet, Iida Rauma?

Kirjailija Iida Rauma kertoo, mitä lukee parhaillaan, mitä toivoo muidenkin lukevan ja minkä kirjan hän olisi halunnut kirjoittaa. Mitä luet -avainsanan alta löydät muidenkin vastauksia samoihin kysymyksiin. 

 

Mitä kirjaa luet parhaillasi?

Luen Matias Riikosen Kiertorata-teoksen käsikirjoitusta, koska meillä on tapana kommentoida toistemme tekstejä. Kiertorata lainaa muotonsa Bachin WTC 10:n fuugasta, joka on tunnettu kehämäisestä rakenteestaan. Kirja kuvaa kahden alipalkatun junasiivoojan ajatuksia heidän juostessaan vaunuja pitkin kuin nuotit viivastolla. Pidin siitä miten kirja on yhtä aikaa tarkan autenttinen ja koskettava kuvaus fyysisestä työstä, mutta myös eräänlainen miniatyyri koko teollisesta ajasta, kiihtyvästä tahdista ja luonnovarojen hupenemisesta, joita vasten yksittäiset ihmiset vaikuttavat mittättömän pieniltä.

Mikä on lempikirjasi ja miksi muidenkin kannattaisi lukea se?

Minulle tärkeitä kirjoja on paljon ja ne ovat vaihdelleet elämän mittaan.

Lukioikäisenä lempikirjani oli Simone de Beauvoirin Mandariinit. Viime vuosilta suosittelisin Chris Waren Building Stories -sarjakuvateosta, jossa loistava proosa yhdistyy yhtä loistaviin kuviin ja ahdistuneeseen mielenlaatuun. Harvoin törmää teoksiin, joissa ihmiselämän mittaisia aikajänteitä ja muistia hahmotettaisiin yhtä tarkasti ja oivaltavasti kuin Waren sarjakuvissa.

 

Minkä kirjan olisit halunnut kirjoittaa ja miksi?

Vladimir Nabokovin Lolitan. Kuvaus Humbert Humbertin seksuaalisesta obsessiosta onnistuu olemaan yhtä aikaa koskettava, karmiva ja älykäs ja kasvaa lopulta kysymykseksi jostain aivan muusta kuin pelkästä seksistä. Sitä paitsi kontrollinhaluisena perfektionistina ihailen toista kontrollinhaluista perfektionistia.

sisaltoalue_mainospalkki

 

Tutustu kirjailijaan

Iida Rauman teoksia Lukulampun kaupassa
Iida Rauman Wikipedia-esittely

sisaltoalue_mainospalkki

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuva: kirjailijalta
Artikkeli on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: mitä luet, haastattelut

 

Oletko tutustunut haastattelussa mainittuihin teoksiin tai kirjailijoihin? Miten sinä vastaisit näihin kysymyksiin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.