Esko_Valtaoja

Mitä luet, Esko Valtaoja?

Tähtitieteilijä ja kirjailija Esko Valtaoja kertoo, mitä hän lukee parhaillaan, mitä toivoo muidenkin lukevan ja minkä teoksen hän olisi halunnut kirjoittaa itse. Mitä luet -avainsanan alta löydät muidenkin vastauksia samoihin kysymyksiin.

 

Mitä luet juuri nyt?

 

 

Koska päivään ja viikkoon mahtuu monia erilaisia tilanteita, luettavana on myös aina useita kirjoja. Juuri nyt on:

Steven Pinkerin The Better Angels of Our Nature. Kirja, joka osoittaa, kuinka paljon paremmaksi maailmamme on muuttunut – kirja, joka jokaisen pitäisi lukea tietääkseen edes jotain maailmasta ja sen todellisesta menosta.

Daniel Loxtonin ja Donald Protheronin Abominable Science! Kirja hirmuisen lumimiehen, Loch Nessin hirviön ja muiden otusten kulttuurihistoriasta. Hillittömän hauskaa yöpöytälukemista kotona.

Christopher Hibbertin Cities and Civilizations. Yöpöytälukemista viikkokämpillä Turussa.

Jerry Brottonin A History of the World in Twelve Maps. Lukemista lentomatkalla.

Charles Simicin The Voice at 3 a.m. Vessakirja. Päivittäisten istuntojen aikana ehtii lukea monta runoa.  Esimerkiksi: “I’m getting fat” she says, / Turning this way and that way / Before the mirror. /” I’m crazy about her shrimp!” / I shout to the gods above.”

 

 

Mikä on lempikirjasi ja miksi muidenkin kannattaisi lukea se?

 

Kun kotoa löytyy viitisentuhatta kirjaa, lempikirjaa on mahdotonta valita. Elämä on niin lyhyt, että en oikeastaan koskaan lue kirjaa toistamiseen. Ainoita poikkeuksia lienee Henry Thoreaun Walden, johon pitää palata aina muutaman vuoden välein. Hakkaa kaikki kaikenkarvaiset elämäntaito-oppaat ja puskafilosofoinnit:  ”Kaikki kirjat eivät ole yhtä tylsämielisiä kuin lukijansa.”

 

Minkä kirjan olisit halunnut kirjoittaa ja miksi?

 

Jos kadehtii toisen ääntä, ei koskaan löydä omaansa. Mutta kuinka kenelläkään on voinut olla sellainen runon ja profetian lahja kuin William Blakella?

 

 

Tutustu kirjailijaan

 

Esko Valtaojan esittely Wikipediassa.

Esko Valtaojan teoksia Lukulampun kaupassa.

Henry Thoreaun Walden – elämää metsässä on esitelty Lukulampun klassikkosarjassa.

 

 

Teksti: Lukulampun toimitus, kuva: kirjailijalta

 

Oletko tutustunut haastattelussa mainittuihin teoksiin? Miten sinä vastaisit näihin kysymyksiin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.