Emmi_Itaranta_800_415

Mitä luet, Emmi Itäranta?

Kirjailija ja dramaturgi Emmi Itäranta kertoo, mitä hän lukee parhaillaan, mitä toivoo muidenkin lukevan ja minkä teoksen hän olisi halunnut kirjoittaa itse. Itärannan esikoisromaani Teemestarin kirja voitti Teoksen fantasiakirjoituskilpailun vuonna 2011 ja yhdysvaltainen HarperVoyage julkaisee kirjan englanniksi keväällä 2014. Mitä luet -avainsanan alta löydät muidenkin vastauksia samoihin kysymyksiin.

 

Mitä luet juuri nyt?

Luen parhaillani englanniksi Ursula Le Guinin tieteisromaania The Telling, joka on suomennettu nimellä Kahdesti haarautuva puu. Pidän erittäin paljon Le Guinin tavasta käyttää kieltä ja rakentaa fiktiivisiä maailmoja, ja tässä kirjassa minua viehättää erityisesti tarinankerronnan merkityksen kuvaaminen.

 

Mikä on lempikirjasi ja miksi muidenkin kannattaisi lukea se?

En pysty nimeämään vain yhtä lempikirjaa ja lempikirjailijankin nimeäminen on vaikeaa, mutta Margaret Atwood on ehdottomasti yksi kestosuosikeistani. Hänellä on samanaikaisesti vahva, tunnistettava ääni kirjailijana ja tavattoman laaja skaala yli lajityyppirajojen.

 

Minkä kirjan olisit halunnut kirjoittaa ja miksi?

Toivoisin kirjoittaneeni David Mitchellin Pilvikartaston. Kuusi erillistä tarinaa kokonaisuudeksi punova kirja on rakenteeltaan yllättävä, ajatuksia herättävä ja ahmaistavan luettava, häpeämättömän idealistinen, ravisteleva ja huikean taitavasti kirjoitettu. Moniäänisyydessään kuin täydellinen sävellys, joka jää pitkäksi aikaa soimaan luihin ja ytimiin.

 

Tutustu kirjailijaan!

Emmi Itärantaan ja hänen teoksiinsa voit tutustua kirjailijan kotisivuilla ja Twitterissä.

 

Tutustu artikkelissa mainittuihin kirjoihin:

Emmi Itärannan Teemestarin kirja Lukulampussa

Ursula Le Guinin Kahdesti haarautuva puu Helmet-kirjastossa

David Mitchellin Pilvikartasto Lukulampussa

 

Teksti: Lukulampun toimitus, kuva: Heini Lehväslaiho

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.