mita_luet_christine_thorel

Mitä luet, Christine Thorel?

Kääntäjä, kustannustoimittaja ja novellisti Christine Thorel kertoo, mitä lukee parhaillaan, mitä toivoo muidenkin lukevan ja minkä kirjan hän olisi halunnut kirjoittaa. Mitä luet -avainsanan alta löydät muidenkin vastauksia samoihin kysymyksiin.

 

Mitä kirjaa luet parhaillasi?

Minulla on aina kesken useita kirjoja. Tällä hetkellä luen aamuisin Harry Martinsonin Aniaraa sekä ääneen ruotsiksi että suomeksi siinä rinnalla. Opiskelin ruotsia, ja kirja jäi käsittelemättä kirjallisuuden kurssilla, joten halusin lukea sen itse. Runous on kuitenkin minulle vaikea tekstilaji, joten suomi toimii ymmärtämisen apuna.

Sen lisäksi minulla on kesken Johanna Vehkoon Autiopaikoilla. Kirja liittyy töihini, se on äärimmäisen mielenkiintoinen kuvaus siitä kuinka utopiat voivat kääntyä dystopioiksi ja jälleen rappioromanttisiksi matkakohteiksi.

Kolmas keskeneräinen kirja tällä hetkellä on Rebecca Solnitin Hope in the Dark, jota luen sähkökirjana bussimatkoilla. Kirja on muistutus siitä, kuinka paljon hyvää ruohonjuuritason aktivismilla on saatu aikaan ja kuinka paljon sillä on edelleen mahdollisuuksia, vaikka monet tuntuvat vaipuneen kyynisyyteen. Toivoa on aina!

Iltalukemisena minulla on yleensä romaani. Tällä hetkellä käsillä on viimeiset sivut Maria Turtschaninoffin Maresista. Vaikuttava tarina siitä, miten ihmiset toisiaan kohtelevat.

Sitten on pari kirjaa kesken, koska harjoittelen kieliä kääntämällä vanhoja kirjoja huvikseni. Toinen on Beljajevin Продавец Воздуха ja toinen Leroux’n Le mystère de la chambre jaune. Kumpaakaan en ole lukenut aiemmin.

 

Mikä on lempikirjasi ja miksi muidenkin kannattaisi lukea se?

Minulla on monia lempikirjoja, kuten Richard Adamsin Ruohometsän kansa, Gabriel Carcía Márquesin Sadan vuoden yksinäisyys tai Umberto Econ Foucaultin heiluri, mutta en osaa sanoa, miksi muiden pitäisi lukea ne. Olen kasvanut niiden kanssa ja tavallaan niistä on tullut osa minua, sitä tapaa, jolla maailman koen ja jolla siitä kerron omissa tarinoissani.

 

Minkä kirjan olisit halunnut kirjoittaa ja miksi?

Vastaus oli niin itsestäänselvä vuosia lukemisen jälkeenkin, että ihan hätkähdin: Carita Forsgrenin Auringon kehrä. Luin kirjan käytännössä yhdeltä istumalta. Siinä on sellaisia elementtejä, joita olisin itse käyttänyt, jos Forsgren ei olisi ehtinyt ensin. Tai tavallaan käytinkin, mutta en voinut enää kirjoittaa auringosta ja siihen liittyvästä mytologiasta ja tavoista.

 

Tutustu kirjailijaan

Tutustu Christine Thorelin novelleihin ja käännöksiin Osuuskumman kirjailijasivulla.

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuva: Jarmo Puskala
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: mitä luethaastattelut,

Oletko tutustunut haastattelussa mainittuihin teoksiin tai kirjailijoihin? Miten sinä vastaisit näihin kysymyksiin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.