Kaitajarvi__800_415

Mitä luet, Anitta Kaitajärvi?

Kirjailija Anitta Kaitajärvi kertoo, mitä hän lukee parhaillaan, mitä toivoo muidenkin lukevan ja minkä teoksen hän olisi halunnut kirjoittaa itse. Mitä luet -avainsanan alta löydät muidenkin vastauksia samoihin kysymyksiin.

Mitä kirjaa luet parhaillasi?

Luen Milan Kunderan kirjaa Tietämättömyys. Kirja ei hirveästi sytytä, mutta luen Kunderaa siksi, että olen joskus lukenut hänen kirjansa Romaanin taide. Siinä hän kirjoittaa mm. grafomaniasta: ”— halu kirjoittaa tuntemattomille ei ole maniaa muodon luomiseen vaan oman minuutensa toisille tyrkyttämiseen. Vallantahdon groteskein versio.” Pistää miettimään.

 

Mikä on lempikirjasi ja miksi muidenkin kannattaisi lukea se?

Nicholas Wolterstorffin Surulaulu pojalleni. Kirjoittaja on julkaissut siinä oman poikansa kuoleman jälkeen heränneet mietteet. Esim. ”Katselen tätä maailmaa kyynelten läpi. Ehkä näen sellaista, mitä en kuivin silmin näkisi.” sekä ”Koko ihmiskunnan haavat ovat kysymys, joka on vastausta vailla”. Tämä kirja vetosi minuun monta vuotta sitten ja vetoaa edelleen.

 

Minkä kirjan olisit halunnut kirjoittaa ja miksi?

Sofi Oksasen teoksen Puhdistus. Oksanen on kiinnostunut historiasta kuten minäkin, hän Viron ja minä Suomen. Tarina on kirjoitettu niin että päähenkilöiden Aliiden ja Zaran elämä tulee koskettavasti lähelle. Heidän kauttaan selviävät myös virolaisten kokemat traumat Neuvostoliiton miehityksen alaisuudessa, sekä ihmisten erilaiset selviytymiskyvyt. Totuus on heidän elämässään ollut asia, jonka luotettavuuden jokainen on joutunut kyseenalaistamaan, tosin vain hiljaa mielessään.

Tutustu kirjailijaan

 

Anitta Kaitajärven keväällä 2014 ilmestyneeseen kirjaan Rikotut kuvat voit tutustua tästä.

 

Tutustu artikkelissa mainittuihin kirjoihin

 

Sofi Oksasen Puhdistus Lukulampussa

Milan Kunderan Tietämättömyys Helsingin Sanomissa

Nicholas wolterstorffin Surulaulu pojalleni Helmetissä  

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuva: kirjailijalta

 

Oletko tutustunut haastattelussa mainittuihin teoksiin? Miten sinä vastaisit näihin kysymyksiin?

1 comment

  1. Anneli Raulisto

    Kiitos ihanasta kirjasta Hillankukkanyrkki . Se osui käteeni kirjastossa viime torstaina enkä voinut laskea sitä kädestäni ennenkuin olin sen lukenut . Olen seurannut sen juonta 9 vuotta kirjailijaa vanhempana . Isäni oli talvi-,jatko- ja Lapinsodan äpikäynyt ja koin kirjan tapahtumat osittain omakohtaisina . Myöskin äitini oli ollut maanpuolustustehtävissä . Heidän kokemisensa välittyi minulle , lapsista vanhimmalle , sota-aikana syntyneelle . Minäkin voisin kertoa vanhempieni tarinan , jos vain osaisin ne tehdä kirjalliseen muotoon .

    Odotan uusia luettavia ja kiitos edellisistä !
    anneli raulisto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.