AleksisSalusjarvi

Mitä luet, Aleksis Salusjärvi?

Kirjallisuus- ja kuvataidekriitikko, Kiiltomadon päätoimittajana aloittava Aleksis Salusjärvi kertoo, mitä hän lukee parhaillaan, mitä toivoo muidenkin lukevan ja minkä teoksen hän olisi halunnut kirjoittaa itse. Mitä luet -avainsanan alta löydät muidenkin vastauksia samoihin kysymyksiin. 

 

Mitä kirjaa luet parhaillasi?

Luen Maria Matinmikon Mustaa, se on jatkoa Tanssivan karhun voittaneelle Valkoiselle, ja tulossa on vielä kolmas osa. Teksti määrittelee itsensä proosaksi, mutta Matinmikon kieltä leimaa häkellyttävä havainnon tarkkuus.

Suomessa on meneillään kiehtova murros erilaisten kokeellisten kirjoittamisen tavoissa. Musta on yksi tämän hetken kiinnostavimmista kirjoista tässä suhteessa. Harvoin saa lukea yhtä harkittua ja tarkkaa kieltä.

 

Mikä on lempikirjasi ja miksi muidenkin kannattaisi lukea se?

Luen Fjodor Dostojevskin Idioottia toistuvasti. Se on ollut useina eri vuosina kirja, jota luen ennen nukkumaanmenoa. Ruhtinas Myskinin hahmossa idioottimaisuus yhdistyy messiaanisuuteen tavalla, joka puolustaa ihmisyyttä huikaisevasti. Nastasja Filippovna on romaanihistorian haluttavin nainen ja Rogozin yksi ikimuistoimmista rakastajista. Nämä henkilöt kulkevat elämässäni mukana ja nousevat esiin milloin missäkin tilanteessa – kuten on tyypillistä venäläisten klassikoiden suhteen.

 

Minkä kirjan olisit halunnut kirjoittaa ja miksi?

Olen kiitollinen kaikista kirjoitetuista kirjoista, en tunne halua tekijyyteen kirjoista, jotka ovat minulle tärkeitä. Ennemmin olen onnellinen siitä, että saan lukea tärkeitä kirjoja. Sellainen kirja, jonka tekeminen on taatusti ollut tärkeää, haastavaa ja valtavan palkitsevaa, on  Tordis Ørjasæterin Tove Jansson – Muumilaakson luoja. Tämän kirjan olisin ehkä halunnut kirjoittaa ihan vain siksi, että se on loistava ja olisin saanut tehdä sen suuresta idolistani.

 

Tutustu haastateltavaan

Aleksis Salusjärvi on toiminut Kritiikin uutiset -kulttuurilehden päätoimittajana; syyskuussa 2014 hän aloittaa kirjallisuuskritiikin verkkolehden Kiiltomadon päätoimittajana.
Hän toimittaa myös Kulttuuriosasto-ohjelmaa Radio Suomella yhdessä Teemu Laaksosen kanssa; lähetykset ovat kuunneltavissa jälkikäteen Yle Areenassa.
Salusjärvi on myös mukana kulttuurialan toimijoiden Luutii-blogissa, joka on Salusjärven oman määritelmän mukaan ”ulospäinsuuntautunut yhteisöblogi”.
Twitteristä hän löytyy nimellä @aleksissalusjrv.

 

Tutustu haastattelussa mainittuihin kirjoihin

Maria Matinmikon Musta ja Valkoinen Lukulampun kaupassa
Fjodor Dostojevskin Idiootti Lukulampun kaupassa
Tordis Ørjasæterin Tove Jansson – Muumilaakson luoja HelMet-tietokannassa

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, Kuva: haastatellulta

 

Oletko tutustunut haastattelussa mainittuihin teoksiin? Miten sinä vastaisit näihin kysymyksiin?

1 comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.