Lukulampun blogi

Miksi oman kirjahyllyn kirjat eivät riitä?

Meillä on kolme isoa kirjahyllyä. En ole vuosiin laskenut, tai uskaltanut laskea, kirjojen määrää, mutta arvelen, että niitä on noin parituhatta. Se on minusta parhaita asioita kodissamme, sillä onhan täysi kirjahylly yksi maailman parhaimmista näyistä. Vaikka käyn hyllyt vuosittain läpi ja kierrätän itselleni tarpeettomat kirjat, en kaipaa pienempää kirjamäärää tai väljempiä hyllyjä.

Mutta sitä kaipaisin, että lukisin enemmän näitä oman hyllyn aarteita! Tietyt teokset luen kyllä lähes vuosittain, ja moniin palaan osittain, kun vaikka etsin tietoa tai sitaatteja jostain aiheesta. Minun kotikirjastoni toimii myös lähipiirin kotikirjastona, perheenjäsenet ja tietyt ystävät lainaavat usein minulta kirjoja.

Itse kuitenkin lainaan ja luen etenkin kirjastonkirjoja. Naapurissa on lähes aina auki oleva omatoimikirjasto, joka on lisännyt kirjastolainauksieni määrää hurjasti. Kotona on jatkuvasti monta kirjastonkirjaa, ja Helmet-varausjono vain kasvaa. Kirjasto on yksi maailman parhaimmista asioista.

Silti kaipaan ajoittain eroon kirjastokirjojen kierteestä. En meinaa aina ehtiä lukea lainauksiani määräajassa, mikä tarkoittaa, ettei minulla ole enää aikaa ainakaan omille kirjoilleni. Olenkin miettinyt, pitäisikö minun haastaa itseni lukemaan vain tämänhetkisiä oman hyllyn kirjoja esimerkiksi kesän ajaksi, tai pidemmäksikin aikaa. Mutta pärjäisinkö ilman kirjaostoksia tai kirjastoa? En tiedä – vaikka kodin kirjamäärä on siis sellainen, että sen pitäisi riittää vuosikausien, ellei -kymmenien, lukemistoksi!

Olen usein ajatellut, että lukijoita yhdistää erityisesti uteliaisuus: uteliaisuus kieltä ja maailmaa kohtaan, mutta myös ylipäätään kirjoja kohtaan. Toisaalta olen myös usein naureskellut erilaisille lukijan ongelmille, joista tämä on yksi esimerkki: miten toimia, kun kiehtovia kirjoja ja erilaisia lukumahdollisuuksia on liikaa? Kuka tahansa ei sure sitä, että oman hyllyn kirjat ansaitsivat enemmän huomiota tai että kirjastosta tulee lainattua liikaa kirjoja.

Tätä kirjoittaessani kirjastosta tuli viesti: lainaamani elokuvan palautuspäivä on ylihuomenna. Miten ehdin lukea, kun pitää katsoa vielä leffojakin määräajassa!

Järjestetäänkö jossain hallitun lukemisen ja lainaamisen kursseja?

 

Jenni / Lukulamppu

Onko sinullakin lukemisenhallintaongelmia?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.