Lukulampun blogi

Lukulampun blogi: Miksi julkaisemme Creative Commons -lisenssillä?

Monissa Lukulampun artikkeleissa on lopussa teksti, jossa kerrotaan sisällön julkaisemisesta Creative Commons -lisenssillä. Olemme kertoneet lisenssin sisällöstä tarkemmin täällä. Lyhyesti: Creative Commons -lisenssi tarkoittaa sitä, että sisältöä saa luvallisesti julkaista uudelleen ilman, että kysyy tekijältä lupaa.

 

Uudelleenjulkaisun kautta näkyvyyttä

Ehdotin CC-lisenssin käyttöönottoa tiimillemme jo siinä vaiheessa, kun vasta suunnittelimme Lukulampun toimintaa. Otimme lisenssin käyttöön Lukulampussa heti palvelun julkistamisen jälkeen, maaliskuussa 2014. Pitkäaikaisen kirjablogiharrastukseni aikana olen törmännyt useita kertoja siihen, että blogitekstejäni on kopioitu muualle luvattomasti. Olen pitänyt tekijänoikeuksistani tiukasti kiinni ja vaatinut korvauksia luvattomasta käytöstä. Aina en ole sitä voinut tehdä, sillä kävijätilastoista on voinut helposti päätellä, että monet anonyymeiksi jääneet koululaiset kopioivat netistä tekstiä koulutehtäviään varten.

Lukulamppu on kuitenkin verkkomedia, jonka näkyvyydelle on yksinomaan hyödyksi, jos Lukulamppua siteerataan muuallakin. Tutustuttuani Creative Commons -lisenssiin kuvien julkaisun yhteydessä totesin, että Lukulampulle sopii mainiosti, jos kuka tahansa voi julkaista Lukulampun tekstejä omassa verkkopalvelussaan tai printtimediassaan ja vastineeksi linkittää Lukulampun alkuperäistekstiin. Tällainen vain tuo uusia kävijöitä palveluumme. Emme edes ole ensimmäinen suomalaismedia, joka samaan lopputulokseen on tullut. Muun muassa Taloussanomat julkaisee osan sisällöstään Creative Commons -lisenssillä.

 

Painokone Wienin teknillisessä museossa.

Painokone Wienin teknillisessä museossa.

 

Olen ollut havaitsevinani, että verkkojulkaisemisen pelisäännöt eivät ole aivan selviä edes kaikille perinteisen median tai markkinoinnin tai viestinnän ammattilaisille. Tämän huomaa jo siitä, että edelleen löytyy alan ammattilaisia, jotka luulevat että ”Googlen kuvahaku” on ihan luvallinen kuvapankki. Kenties siksi aktiivinen CC-sisällön hyödyntäminenkään ei ole vielä kovin yleistä, huolimatta siitä, että yllättävän iso osa journalistisesta sisällöstä perustuu kopiointiin tai uudelleenjulkaisuun. Esimerkiksi STT:n tiedotteiden hyödyntäminen on perinteistä ja hyväksyttyä uudelleenjulkaisua. Ikävämpää uudelleenjulkaisua on suora kopioiminen ilman alkuperäislähteen mainintaa, johon Julkisen sanan neuvosto otti kantaa jo vuonna 2010, kuten Journalistiliiton artikkelista voi lukea. ”Kukaan ei menetä mitään siinä, että kreditointi hoidetaan oikein”, toteaa Savon Sanomien Jari Tourunen artikkelissa.

 

Omaa tietä kulkien

Silmiini ei ole vielä osunut yhtään tapausta, jossa Lukulampun artikkeli olisi julkaistu uudelleen Creative Commons -lisenssiä hyödyntäen. Toivottavasti bongaan tällaisen pian – juuri uudelleenjulkaisua varten merkitsemme osan jutuistamme CC-lisenssillä. Sen sijaan olen huomannut jo pari kolmekin artikkelia netissä, joissa on oudon paljon samaa kuin joissakin tekemissämme Lukulamppu-jutuissa. Linkitystä ei ole eikä kopiointi ole aivan niin kirjaimellista ollut, että olisi syytä älähtää plagioinnista.

Näillekin jutuille olen silti hymyillyt. Miksikö? Siksi, että päivänä muutamana osuin lukemaan Kuudennen Kerroksen Jari Danielssonin blogikirjoitusta ”Menestys perustuu näkemykseen, ei faktoihin”. Jos katsoo mallia vanhasta ja tekee tiukasti vain samaa kuin muutkin, ei lopputulos todennäköisesti ole mitään kovin omaperäistä. Mutta jos tekee töitä omaan näkemykseensä luottaen, saattaa saada jotain uutta aikaiseksi.

Tunne siitä, että Lukulamppu on ollut vähintään vahvana inspiraationa sellaisissakin artikkeleissa, joissa krediittejä ei ole Lukulampulle jaettu, viittaa siihen, että meillä on näkemystä. Tykkään edelläkävijänä olemisesta.

 

Näkemyksellisin terveisin

Salla / Lukulamppu.fi
salla(at)lukulamppu.fi

 

Kuva: Mirko Tobias Schaefer, Creative Commons -lisenssi CC BY 2.0.

 

***

Lukulampun blogi

Lukulampun blogissa kirjoittavat toimituksen jäsenet sekä Lukulampun avustajat. Kerromme juttujen teosta, jaamme Lukulampun kuulumisia, pohdimme kirjakokemuksia ja lukemiseen liittyviä asioita, fiilistelemme… Myös lukijoiden kirjakokemukset ja -kysymykset sekä kaikenlaiset lukemiseen liittyvät kirjoitukset ovat tervetulleita. Ota yhteyttä: toimitus(at)lukulamppu.fi

Lukulampun blogin kirjoitukset löytävät Lukulampun etusivun Kirjablogit-välilehdeltä sekä täältä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.