ebook-2467267_1280

Miksi e-kirja sopii lukemaan opettelevalle lapselle?

Sopivatko e-kirjat myös lapsille, muutenkin kuin yhteisiin ääneenlukuhetkiin aikuisen seurassa? Kyllä. Listasimme viisi syytä, miksi lukemaan opettelevan tai kirjoihin totuttelevan lapsen kannattaa tutustua e-kirjoihin myös itsenäisesti. 

 

1. Fonttia voi suurentaa ja näkymiä rajata: keskittyminen on helppoa.

Lastenkirjoissa voi olla joskus hyvinkin runsas ja yksityiskohtainen kuvitus tai paljon tekstiä. Tällöin keskittymistä ja hahmottamista voi auttaa, että e-kirjojen kirjasinkokoa voi yleensä muuttaa eri päätelaitteilla luettaessa ja samalla muutenkin rajata näkymiä.

2. E-kirjaformaatti voi madaltaa kirjakynnystä.

Jos lapsi ei ole tottunut kirjoihin tai jännittää lukemista, kännykän tai tabletin kautta luettava kirja voi tuntua hänestä helpommin lähestyttävältä, tai lukulaite mielenkiintoiselta tekniseltä ratkaisulta, jonka kautta kirjoihin voi tutustua kuin huomaamatta.

3. E-kirjojen valikoima on suuri ja kokeileminen on helppoa, kun tarjolla on ilmaisia kirjoja ja lukunäytteitä.

Kirjastoissa on nykyisin myös e-kirjoja. Tutustu Ellibs-kirjastoon. Iltasatu.org tarjoaa sadut luettavaksi ilmaiseksi. Elisa Kirjan* valikoimassa on yli 400 lasten e-kirjaa, ja kirjoista voi lukea lukunäytteet ilmaiseksi.

4. E-kirja ei katoa tai kulu loppuun.

Mulla ei ole mitään lukemista tai En tiedä missä kirja on eivät sovi e-kirjoihin, sillä e-kirjoja on siellä missä voi käyttää nettiä tai lukulaitetta. Viime viikolla ilmestyneessä artikkelissamme Miten innostaa lasta lukemaan? lastenkirjallisuuden asiantuntija vinkkasi, että e- ja myös äänikirjoja kannattaa suosia etenkin matkoilla.

5. Pelillisyys tulee myös e-kirjoihin, ja se voi tehdä kirjoista entistä kiinnostavampia.

E-kirjojen monimuotoisuus ja interaktiivisuus tulevat lisääntymään tulevaisuudessa. Se voi lisätä niiden kiinnostuvuutta, kun kirjat omalla tavallaan lähentyvät pelimaailmaa ja toisaalta voivat tarjota esimerkiksi videosisällön kautta havainnollistaa lisätietoa.

 

***

 

Kiinnostuitko aihepiiristä? Tässä lisää tietoa ja luettavaa:

Laura Rantalainen viittaa Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan opinnäytetyössä  Paperinen vastaan elektroninen – tutkimus e-kirjojen omaksumiseen vaikuttavista tekijöistä (2017) siihen, että joillekin teknologia-aikakauden nuorille e-kirja voi olla haluttu kirjamuoto juuri tekniikan  vuoksi. Hän sivuaa myös tässä artikkelissa listattuja seikkoja pohtiessaan, miten e-kirja voi auttaa lukemisen erityisryhmiä. Ote opinnnäytetyön sivulta 72:

”Tästä tutkimuksesta nousi lisäksi huomio e-kirjojen hyödyllisyydestä erityisryhmille. E-kirjan lukeminen on usein helpompaa henkilöille, joilla on huono näkö, sillä taustavalon ansiosta teksti erottuu näytöstä paremmin ja fonttikokoa saa suurennettua oman tarpeen mukaan. Myös keskittymishäiriöisille e-kirjan lukeminen saattaa olla helpompaa, sillä e-kirjassa on vähemmän tekstiä kerrallaan näytöllä. E-kirjoissa lukemiseen keskittymistä pystyy lisäämään myös interaktioilla. Tämä saattaisi etenkin lasten kohdalla olla toimiva tapa lisätä lukemisen mielekkyyttä. ”

Rantalainen kirjoittaa lyhyesti myös siitä, miten luonteenpiirteet voivat vaikuttaa tekniikan, esimerkiksi e-kirjojen, omaksumiseen. Joku on varovainen, toinen haluaa kokeilla uutta: uteliaisuus voi ohjata e-kirjojen lukemiseen.

Myös The Independentin Is reading on a tablet better for young children, or should they stick to paper books? artikkelissa pohditaan sitä, että esimerkiksi mahdollisuus lisätä kuvan lisäksi myös ääntä e-kirjaan  voi auttaa hahmottamaan kirjan sisältöä. Toisaalta artikkelissa viitataan tulokseen, jonka mukaan e-kirjan pelilliset elementit voivat kiinnittää liikaakin huomiota, jolloin lapsi ei omaksu kirjan kokonaisuutta tai sisältöä kunnolla.

Listää tietoa löytyy myös  suomalaiselta Lukiapuväline-sivustolta. Lue esimerkiksi aiheesta Apuväline yhdistää kuvan ja tekstin tai tutustu koostesivuun Lukemisen apuvälineet.

 

***

Kirjaformaattien suhteen tilanne ei ole joko-tai, vaan sekä-että: eri kirjaformaatit sopivat erilaisille omaksujille ja eri tilanteisiin.

***

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuva: Pixabay
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

sisaltoalue_mainospalkki
Elisa Kirja on Lukulampun yhteistyökumppani. Sekä e- että äänikirjoja voi ostaa itselle tai lahjaksi.

sisaltoalue_mainospalkki

 

Lue myös artikkeli: 5 syytä kuunnella äänikirjoja 

 

Mitä ajatuksia artikkeli herätti? Kerro kokemuksista joko aikuisen lukijan tai lapsen näkökulmasta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.