kustantaminen

Mikä saa perustamaan kustantamon?

Painettujen kirjojen myynti laskee, sähkökirja ei myy, kirja-ala ja koko maailma on murroksessa. Ja silti kirjoja luetaan yhä – ja kustannetaan!  Kahden pienkustantamon edustaja kertoi Lukulampulle, mikä saa heidät innostumaan kirjoista ja uskomaan kirjankustannustoimintaan.

 

Vanhan ajan genrekirjallisuuden puolesta

 

Vastaajana Tuomas Saloranta Kuoriaiskirjoista. Kuoriaiskirjat keskittyy seikkailu- ja kauhukirjallisuuteen.

 

Miksi ja miten Kuoriaiskirjat syntyi?

 

Kuoriaiskirjat syntyi maaliskuussa 2013. Olin vuodesta 2011 lähtien julkaissut novelliantologioita omakustanteina tai yhteistyössä yhdistysten kanssa, ja mietin, että erilaisten käytännön asioiden (mm. verotus) kannalta voisi olla kätevää perustaa oma kustantamo. Alun perin tarkoitukseni oli julkaista lähinnä lisää toimittamiani antologioita sekä itse kirjoittamiani kirjoja, mutta julkaisuohjelmaan on sittemmin päätynyt myös muiden kirjoittajien teoksia.

 

Miten Kuoriaiskirjat erottuu muista pienkustantamoista?

 

Kuoriaiskirjojen linjana on julkaista kotimaisia teoksia, jotka ensinnäkin ovat selkeää ”vanhan ajan” genrekirjallisuutta – scifiä, fantasiaa ja kauhua, erotuksena uuskummaan, maagiseen realismiin yms. – ja toiseksi ovat sisällöltään ja toteutukseltaan viihteellisiä ja seikkailullisia. Aivan tämän tyyppistä materiaalia ei Suomessa käsittääkseni juuri julkaista, joskin myös sen kohdeyleisö on varsin pieni.

 

Miten näet kirjan ja kirja-alan tulevaisuuden?

Tarkkoja ennustuksia en uskalla laatia. Uskoisin, että suurten kustantajien suhteen tulee tapahtumaan mullistuksia, mutta toisaalta pienet ja nopealiikkeiset kustantamot voivat hyötyä nykyisestä kehityksestä. Ainakin oma kustannustoimintani on harrastusluontoista ja teen sitä enimmäkseen tekemisen ilosta. Tämän tyyppisen toiminnan uskon jopa lisääntyvän. Ja kirjat tuskin katoavat minnekään.

 

Kiinnostuksesta kummitusjuttuihin ja paikallishistoriaan

 

Vastaajana Tiina Hietikko-Hautala Haamu Kustannuksesta. Haamu Kustannuksen julkaisuissa painottuvat paikallishistorian tarut ja kummituskertomukset. Kustantamon verkkosivuilta löytyy Vaasan kaupungin kummituskartta.

 

Miksi ja miten Haamu Kustannus syntyi?

 

Haamu syntyi innostuksesta outoihin tarinoihin, kummitusjuttuihin ja paikallishistoriaan. Taustalla oli uumoilu, että samat teemat saattavat kiinnostaa muitakin.

 

Miten Haamu Kustannus erottuu muista pienkustantamoista?

 

Haamun valttina on alueellisuus ja aihepiiri, joka liittyy aavetarinoihin, outoihin juttuihin, kansanperinteeseen ja paikallishistoriaan.

Hiotun sisällön lisäksi kuvitukseen ja ulkoasuun kiinnitetään paljon huomiota. Oman alueen tarinoita halutaan myös edelleen lukea tai antaa lahjaksi perinteisessä kirjamuodossa, vaikka sähköinen julkaiseminen on sekin tekemässä tuloaan. Muodot tukevat toisiaan.

 

Miten näet kirjan ja kirja-alan tulevaisuuden?

 

Lukeminen ei lopu ja tarinoita tullaan kertomaan aina, kerronnan tavat ja välineet ehkä muuttuvat. Uskon, että pienet ja erikoistuneet toimijat saattavat olla nousemassa kirja-alalla vähän samalla tavoin kuin muuallakin, olipa sitten kyseessä jäätelönvalmistus tai kenkäkauppa.

 

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi

Artikkeli on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

 

Milloin luit viimeksi pienkustantamon teoksen ja mikä kirja se oli? Mitä pienkustantamoja seuraat?

2 comments

  1. Luin viime vuoden lopulla juuri aloittaneen Imogen booksin huikaisevan hienon Autuaiden saaren. Pääasiassa on tullut luettua isompien kustantamojen teoksia, mutta kiitos Autuaiden saaren, luen myös Imogenin seuraavan kirjan, mikä se ikinä onkaan. 🙂

    Nyt luettavana on Lohikäärmetanssi 1 ja taitaa Kirjavakin kuulua pienempien porukkaan, vai mitä mieltä olette? Missä menee raja ison ja pienen kustantamon välillä?

  2. Lukulamppu
    Author

    Hienoa kuulla että kirja teki noin hyvän vaikutuksen! Rajanveto pienten ja isojen kustantamojen välillä muuttuu varmaan pikku hiljaa aina vain vaikeammaksi, ehkäpä projektiluontoinen työ yleistyy kustantamisessakin.

    Salla / Lukulamppu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.