ursula_poznanski_Kuvapohja_800_415

Menestysdekkaristi Ursula Poznanski vieraili Suomessa

Itävaltalainen menestysdekkaristi Ursula Poznanski vieraili Atenan ja Schildts & Söderströmsin syksyn uutuuksien esittelytilaisuudessa . Viime kesänä suomeksi ilmestynyt esikoisdekkari Vii5i (Fünf, 2012, suom. 2013) on ollut myyntimenestys maailmalla, samaten sen juuri suomennettu itsenäinen jatko-osa Sokeat linnut (Blinde Vögel, 2013). Ursula Poznanskia haastatteli Atenan kustantaja Ville Rauvola.

 

Teknologia kiehtoo kirjailijaa

 

b1350fa249b30b29716e51163e4e6836Toimittajana työskennellyt Poznanski on julkaissut useita lasten- ja nuortenkirjoja ennen ensimmäistä aikuistenromaaniaan. Lapsille voi hänen mukaansa kirjoittaa enemmän mielikuvitusta hyödyntäen kuin aikuisille. Silti myös Poznanskin dekkareissa on mielikuvituksen lentoa, sillä niiden murhajuonet ovat monimutkaisia ja taidokkaita.

Vii5i-romaanissa avainasemassa on geokätköily koordinaatteineen ja GPS-paikantimineen. Uudessa Sokeat linnut -kirjassa Facebook on keskeisessä osassa. Mistä tämä johtuu?

– Olen kiinnostunut tekniikasta, vastaa Ursula Poznanski.

Vii5i sai alkunsa oikeasta geokätköstä

– Olen harrastanut geokätköilyä poikani kanssa. Kätköt ovat yleensä pieniä, siistejä rasioita, joita etsitään vihjeiden ja koordinaattien perusteella. Kerran löytämämme kätkö oli kuitenkin mudan ja iljettävän mönjän peitossa. ”Älä koske siihen!” oli poikani ensimmäinen reaktio, kun hän näki kätkön. Ajattelin, että rasia saattaisi sisältää mitä tahansa vastenmielistä, kuten vaikkapa kuolleen hiiren tai katkaistun sormen. Siitä Vii5i sai alkunsa!

 

Facebook-romaani

– Olen itse Facebookissa. Kuten kaikki tietävät, siellä ihmisillä on kavereita ja ”kavereita”, sellaisia tuttavia, joita ei ehkä ole koskaan tavannut kasvotusten, mutta joiden kanssa puhutaan paljonkin netissä. Aloin miettiä, mitä kaikkea voi kätkeytyä tällaisten profiilien taakse. Mitä oikeastaan voimme tietää varmasti? Mikä on totta, mikä valhetta? Tästä lähti ajatus Sokeista linnuista.

Molempien romaanien tapahtumapaikat ovat oikeasti olemassa. Geokätköjen koordinaatit ovat aitoja, samoin toisen romaanin tapahtumapaikkojen kuvaukset. Kuka tahansa voi halutessaan käydä kirjojen tapahtumapaikoilla.

14297118173_7ee5b36449_c

 

Kirjallisesti pilaantumaton Salzburg

Asut Wienissä, mutta olet sijoittanut kirjasi Salzburgiin. Miksi?

– Perheelläni on loma-asunto lähellä Salzburgia, josta pidän kovasti. Kaupunki on kaunis, eikä sitä ole vielä pilattu kirjallisesti kuten Wien, josta on paljon kuvauksia kirjoissa.

Kirjoissasi on julmia murhia, mutta henkilöt ovat pääosin mukavia ihmisiä. Kirjoitustyylisi on sekoitus Karin Slaughteria ja Agatha Christietä. Oletko samaa mieltä?

– En! Kirjoitan sellaista tekstiä, jota itsekin haluaisin lukea! Henkilökuvaus on minulle tärkeää ja henkilöilläni on myös ongelmia kuten kaikilla ihmisillä, vastaa kirjailija nauraen.

 

Tutustu kirjailijaan

 

Tutustu Ursula Poznanskiin kustantamon kirjailijasivulla.

 

Tutustu artikkelissa mainittuihin kirjoihin

 

Ursula Poznanskin Vii5i Lukulampussa

Ursula Poznanskin Sokeat linnut Lukulampussa

Karin Slaughterin tuotantoa Lukulampussa

Agatha Christien tuotantoa Lukulampussa

 

 

Teksti: Kirsi Hietanen / Lukulamppu.fi, kuvat: Ursula Poznanski: Martin Vukovits. Kansikuva: Atena. Mirabellgarte, Salzburg: Thomas Geiregger, Creative Commons -lisenssi CC BY 2.0.

Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

 

 Oletko lukenut Ursula Poznanskin kirjoja? Mitä muita geokätköilyyn tai Facebookiin liittyviä romaaneja olet lukenut?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.