verottajanlausunto_kuvapohja_2

Menec-verkkoantikvariaatti nousi kirja-alan harmaata taloutta vastaan

General Media Carnacin toimitusjohtaja  ja antikvariaattialallakin toimiva Juha Kirkkala teki viranomaisille lausuntopyynnön verkkohuutokauppojen valvonnasta ja vanhan tavaran myynnin verotuksesta. Työ- ja elinkeinoministeriö ja Verohallinto ovat kommentoineet lausuntopyyntöä. Kirkkala odottaa vielä rikospoliisin kommenttia.

 

General Media Carnac toimii tiedeviestinnän ja IT-järjestelmien parissa, mutta eräänä toiminnan haarana yhtiöllä on Menec-verkkoantikvariaatti. Kirkkala teki lausuntopyynnön alan kuulumisia seurattuaan. Antikvariaatteja on lopetettu kannattamattomina, mutta verkkohuutokaupoissa pyöritetään laajaa kirjamyyntiä näennäisesti yksityishenkilöjen toimintana, käytännössä yritystoimintana. Tällaisessa toiminnassa riskinä on veronkierto ja varastetun tavaran myynti.

 

4973295623_6b0ef279ea_b

Käytettyjä kirjoja myydään myös rehellisesti. Kirjoja Stundarsin kirpputorilla Vaasassa vuonna 2010.

 

Verkossa käydään laajamittaista kauppaa veroja vältellen

 

– Näyttää siltä, että verkkohuutokauppojen valvomattomuus on synnyttänyt uuden kansanluokan, joka täysin julkisesti tienaa verottomalla kaupalla niin paljon, että päivätöitä ei kannata tehdä, toteaa Juha Kirkkala. – Perinteisesti vanhan tavaran kauppaa käytiin kirpputoreilla ja puodeissa, jolloin aktiiviset myyjät olivat harkintaverotuksen piirissä. Verkkokauppa on laajentanut verottoman kaupan määrää valtavasti. Monella myyjällä on kymmenien tuhansien eurojen edestä tavaraa myynnissä ja myyjä saattaa ilmoittaa vaikkapa uudesta kolmen tuhannen kohteen myyntiluettelosta. Jopa antikvariaattialan ihmiset ovat kommentoineet, että ”on oma häpeä jos tällä alalla maksaa veroja”. Antikvariaatteja lopetetaan ja toimintaa siirretään verkkohuutokauppoihin.

– Kysyin lausuntopyynnössäni viranomaisilta kahta asiaa: mitkä ovat verottoman kaupan rajat nykyisessä verkkohuutokauppaympäristössä ja miten ohjataan ihmisiä toimimaan lain mukaan? Tähänastinen käytäntö on osoittanut, ettei huomattaviinkaan summiin kasvanut verkkohuutokauppamyynti ole ollut viranomaisten kontrollissa. Saamissani vastauksissa linjataan, että yli 1000 euron luovutushinnan edestä myyntiin hankittua tavaraa myyvä henkilö on ansioistaan veronalainen. Hän ei ole enää pelkkä ”tehomyyjä” vaan toimintaan pitää suhtautua verotettavan tulon hankkimisena.

lausunto

 

Varkauden uhri joutui ostamaan kirjojaan rikolliselta takaisin

 

– Verottomaan kirjamyyntiin voi liittyä myös rikollista toimintaa, kertoo Kirkkala – Kirjoitin aikoinaan Helsingin Sanomien artikkelin varastetun tavaran myymisestä kirpputoreilla. Sen perusteella jäin käsitykseen, että rikospoliisilla ei ole resursseja ratsata pieniä myyntipaikkoja säännöllisesti. Verkkohuutokauppojen kautta rikollinen toiminta on muuttunut tehokkaammaksi: näyttää siltä, että varastettua tavaraa myydään pienissä osissa ja pitkien ketjujen avulla, jolloin mitään yksittäistä tahoa ei saada kiinni isosta rikoksesta.

– Eräs järjestelmäasiakkaamme pyysi meiltä taannoin apua isänsä jäämistön varkautta koskien. Neuvoin hänet Huuto.netiin, jossa jäämistöön kuulunutta tavaraa olikin myynnissä jo pari päivää varkauden jälkeen. Tavaroiden myyjät olivat tunnistettavissa, mutta asiakkaani ei saanut poliisilta minkäänlaista apua. Lopulta asiakkaani joutui ostamaan jäämistöä rikollisilta itselleen. Kun tapauksesta oli kulunut puoli vuotta, soitin Vantaan poliisille, josta kommentoitiin, ettei tutkinnan aikana tapauksesta anneta tietoa. Sittemmin poliisi totesi, ettei riittävää perustetta syytteen nostamiseen löytynyt.

 

Yhteiskuntavastuusta pitää huolehtia

 

– Minua huolestuttaa paitsi antikvariaattialan tulevaisuus,myös kuluttajan asema. Valvomattoman verkkohuutokaupan myötä kuluttajan suoja heikkenee ja huonoimmillaan yhä useampi joutuu ostamaan omaa omaisuuttaan varkailta saadakseen omansa takaisin. En myöskään halua, että nuoret saavat aihetta ihastella, miten elämässä voi selvitä mainiosti maksamatta yhteiskunnalle euroakaan veroja.

Verohallinnon antama lausunto on luettavissa Menecin Facebook-sivulla.

 

Teksti: Salla Brunou / Lukulamppu.fi
Artikkelin teksti  on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

Kuvat: Graffiti: Andy Wright, Creative Commons -lisenssi CC BY 2.0. Kirjat Stundarsin kirpputorilla: Jonas Forth, Creative Commons -lisenssi CC BY-ND 2.0.

 

Pyydätkö kuittia käytettyjä kirjoja ostaessasi? Oletko törmännyt harmaaseen talouteen kirpputoreilla tai verkkohuutokaupoissa?

1 comment

 1. Alexander Marschan

  Etsin Baltasar Gracian kirjaa: ”Maallisen viisauden käsikirja” (WSOY)
  Löytyykö tämä teillä?
  Ystävällisin terveisin,
  Professori Alexander Marschan
  Apollonkatu 15 A 16
  00100 Helsinki
  Matkapuh. :0407772257

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.