Marraskuun kirjavinkit: isänpäiväkirjoja, #lukuhaaste ja #NaNoWriMo

Kirjallinen marraskuu ei ole lainkaan harmaa. Katso vinkit näyttelyistä ja kirjallisuustapahtumista, osallistu luku- tai kirjoitushaasteeseen tai lue uutuuskirjoja.

 

 

kirjakantti

 

Lastenkirjallisuutta ja sarjakuvia

 

Pro lastenkirjallisuus ry. järjestää lastenkirjojen kuvitusnäyttelyn Tarinoiden puisto Helsingin Virka-galleriassa. Näyttelyyn liittyy myös yleisöluentosarja Miten kuvitukseni ovat syntyneet sekä muita oheistapahtumia, kuten maanväen isänpäivä. Lisätietoa Tarinoiden puiston tapahtumakalenterista.

Myös Tampereella lastenkirjat ovat ajankohtaisia. Työväenmuseo Werstaalla jatkuu näyttely kielletyistä lastenkirjoista. Näyttely Tätä en lapselleni lue! esittelee kiellettyjä tai ainakin paheksuttuja lastenkirjoja 1800-luvulta nykypäivään. Onko sinulta kielletty jokin kirja lapsena tai oletko itse sensuroinut jotain lapseltasi?

Kuopiossa kokoonnutaan marraskuun loppupuolella Kirjakanttiin. Vuosittain järjestettävän kirjallisuustapahtuman teemana on Sanojen vuoksi. Kirjakantin vierailijoita ovat muun muassa Johanna Sinisalo ja Risto Isomäki.

Oululaisia ilahduttavat sarjakuvafestivaalit 6.-8.11.2014.Oulun III Sarjakuvafestivaali ja Arktinen Sarjakuvaseminaari järjestetään Kulttuuritalo Valveella ja muissa paikoissa Oulun keskustan tuntumassa. Tapahtumaan osallistuu pohjoismaisia esiintyjiä. Ohjelmisto koostuu keskustelutilaisuuksista, luennoista, työpajoista, tekijäesittelyistä ja signeeraustilaisuuksista. Kyseessä on suurin sarjakuvatapahtuma Barentsin alueella.

 

oulun sarjakuvafestivaalit 2014

 

Lukemista, kirjoittamista, isänpäiväkirjoja

 

Marraskuu on perinteisesti myös se aika, jolloin Finlandia-ehdokkaat julkistetaan. Tänä vuonna palkinto ehditään myös jakaa marraskuun lopussa. Palkintoehdokkaat julkistetaan perjantaina 14.11.2014 ja palkinto jaetaan torstaina 27.11.2014. Palkintolautakuntaan kuuluvat näytelmäkirjailija Sirkku Peltola, filosofian maisteri Kari Koski ja kirja-alan eläkeläinen Leena Valpio. Lopullisen palkinnonsaajan asetetuista ehdokkaista valitsee professori Anne Brunila.

Aiempiin voittajiin ja ehdokkaisiin voi tutustua Suomen Kirjasäätiön sivuilla. Ketä veikkaat tämän vuoden ehdokaslistalle?

Isänpäivä käynnistää myös loppuvuoden kirjalahjakauden. Mikäli lahjakirjat ovat vielä ostamatta, kannattaa kurkata Lukulampusta vaikkapa nämä kirjakategoriat: Lahjaksi, Historia ja Sota.

Jos marrasmieli houkuttelee pysyttelemään kotinurkissa, pimeät illat voi hyödyntää lukemiseen ja kirjoittamiseen. Osallistu vaikkapa Facebookissa käynnistettyyn lukuhaasteeseen, jossa on tavoitteena lukea 30 sivua kaunokirjallisuutta joka päivä.

NaNoWrimo on kansainvälinen kirjoittamishaaste: osallistujat kirjoittavat marraskuun aikana kokonaisen romaanin. Tapahtumaan voi tutustua täällä.

 

Revival

 

Kingiä, keittokirjoja ja kotiryssiä

 

Entäpä sitten uutuuskirjat?

Englanniksi lukevat Stephen King -fanit saavat hyppysiinsä teoksen Revival. Kirjaa hehkutetaan Kingin mestariteokseksi – fanit pääsevät itse arvioimaan, täyttyykö lupaus. Tutustu kauhuromaaniin  Stephen Kingin kirjailijasivuilla. Teos ilmestyy suomeksi alkuvuonna 2015.

 

fingerporin ruokakirja

 

Fingerporin ruokakirja vastaa omalla tavallaan ruokatrendeihin. Kirja esittelee muun muassa maatuskalihapiirakan. Pertti Jarlan, Jarkko Lehtopellon, Ville Valkeapään ja Juuso Westerlundin teos ilmestyy marraskuun loppupuolella ja tämänkin kirjan voi tilata ennakkoon Lukulampun kaupasta.

Heikki Saaren Kotiryssät – suomalaista suhdetoimintaa neuvostoaikaan sopii lähihistoriasta kiinnostuneille lukijoille. Poliitikkojen ja talousvaikuttajien haastattelujen kautta muistellaan, miten Neuvostoliiton edustajat pitivät yhteyttä suomalaiseen valtaeliittiin.

 

Kotiryssat_240

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuvat: tapahtumajärjestäjät ja kustantajat
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: menovinkit ja nähtävyydet, uutuudet.

 

Aiotko osallistua kirjatapahtumaan tai esimerkiksi lukuhaasteeseen marraskuussa? Kerro oma kirja- tai menovinkkisi!

2 comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.