naprapaja_kirjankansi

Marja Peltola ohjaa Kirjan uusi elämä -näpräpajoja

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kädentaitopajoissa askarrellaan kierrätysmateriaalista uusia sisustus- ja käyttötavaroita. Kirjan uusi elämä -pajoissa hyödynnetään sellaisia kirjoja, joilla ei ole enää minkäänlaista myyntiarvoa tai ostajakuntaa. Artikkeli ilmestyy yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa.*

 

Kierrätyskeskuksen Kädentaitopalvelu Näprän osastovastaava Marja Peltola kertoo, miten kirjoja hyödynnetään askartelumateriaalina. Suositut pajat sopivat kaikille sukupuoleen katsomatta.

 

 

Tohtiiko vanhoja kirjoja tuhota askartelemalla?

– Täällä Kierrätyskeskuksessa näkee, miten paljon kirjoja joudutaan panemaan paperinkeräykseen, koska kaikki vanhat kirjat eivät löydä uutta omistajaa edes ilmaiseksi, kertoo Marja Peltola. – Minusta on parempi jatkaa näiden kirjojen elämää askartelemalla niistä jotakin uutta. Pajoihimme päätyy esimerkiksi vanhoja tietosanakirjasarjoja, mutta ei vaikkapa klassikoita.

 

naprapaja2

 

Mitä kaikkea kirjoista voi askarrella?

– Olemme koonneet vinkkejä ja ideoita Pinterest-sivuillemme – kannattaa tutkia Näprä-ideat kirjan sivuista ja Näprä-ideoita vanhoista kirjoja. Pääosin pajoissa askarrellaan taittelu- ja origamitöitä, koristeita, kortteja, rasioita, kirjanmerkkejä, laukkuja ja koruja. Käytämme kirjoja myös paketointiin ja päällystämiseen. Helpoimpia ja nopeimpia töitä ovat kirjanmerkki ja ovikyltti. Sen sijaan säilytysrasian tai laukun tekeminen vaatii useamman tunnin. Yleensä työyhteisöt valitsevat mukavaa ja helppoa tekemistä.

– Yhteistyöbloggaajamme Ukkonooan blogista voi kurkata, miltä näyttää vanhasta kirjasta askarreltu kello.

 

Mistä askarteluohjeita voi löytää?

– Suosittelen Pinterest-sivujemme lisäksi lataamaan tekemämme Oiva-askarteluoppaan. Siinä on monenlaisia ohjeita sekä helppoon että vaativampaan askarteluun, työvaiheet ja tarvittavat materiaalit kuvataan yksityiskohtaisesti.

– Parhaat askartelu- ja käsityökirjat ovat ajattomia ja selkeästi kuvitettuja.

Lokakuussa 2017 Kierrätyskeskuksen verkkokirjakaupan teemana on käsityöt ja tunnelmointi. Tutustu valikoiman kiinnostavimpiin nostoihin Lukulampun vinkkilistassa Nyt tunnelmoidaan: katso vinkit käsityö- ja kädentaitokirjoista.

 

naprapaja3

 

Lisää kirjoja löydät Kierrätyskeskuksen verkkokaupasta.
Jos verkkokaupasta tilatut kirjat noudetaan Kierrätyskeskuksen myymälästä, tilaukseen ei tule toimituskuluja. Katso verkkokaupan toimitusehdot.
Kuukauden kirjateema näkyy myös kaikissa Kierrätyskeskuksissa. Kuukauden kirjat ovat kassojen lähettyvillä. 

Artikkelin teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuvat: Marjo Koivumäki / Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

*Artikkeli ilmestyy osana Lukulampun ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n sisältöyhteistyötä. Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.


Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy on sosiaalinen, voittoa jakamaton yhteiskunnallinen yritys. Toiminnan tavoitteena on elinympäristön parantaminen tavaroiden uudelleenkäyttöä edistämällä sekä tarjoamalla ympäristökasvatusta ja -koulutusta erilaisille ryhmille.

Tutustu Kierrätyskeskukseen.
Tutustu Kierrätyskeskuksen verkkokauppaan ja sen kirjatarjontaan.
Lue Lukulampun kaikki ilmestyneet Kierrätyskeskus-artikkelit.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.