lirio_Kuvapohja_800_415

Mafiatoimittaja rohkaisee mafian naisia kapinaan

Vallitsi vielä kylmä ja kolea maaliskuun sää, kun italialaistoimittaja Lirio Abbate lensi Suomeen markkinoimaan uutta kirjaansa mafian naisista.

Lirio Abbate on kirjoittanut mafiasta yli 20 vuotta ja julkaissut uransa aikana aiheesta neljä kirjaa. Aihepiiri ja Abbaten paljastamat kytkökset ovat niin arkaluontoista asiaa, että vuodesta 2007 lähtien hän on perheineen elänyt henkivartijoiden ympäröimänä.

Kirjoista tuorein, Mafian naiset, tarkastelee vanhoihin perinteisiin nojautuvaa calabrialaista rikollisjärjestöä ’Ndranghetaa sisältäpäin, mafiamiesten vaiennetun lähipiirin, vaimojen, tyttöystävien ja rakastajattarien kohtaloiden kautta. Suomalaiselle lukijalle kirja avaa näkymän vieraaseen maailmaan, jonka naisten tarinat kuulostavat uskomattomilta. Naiset näyttäytyvät kirjassa lähinnä miestensä omaisuutena, jolta viedään oma tahto ja oma elämä. Kerran mafian piiriin ajauduttuaan naisen ainoa ulospääsy onkin Abbaten mukaan käytännössä kuolema tai yhteistyö oikeuslaitoksen kanssa.

Synkästä aiheesta huolimatta Mafian naiset on elävästi kirjoitettu kokoelma erilaisia tositarinoita mafian piiriin joutuneiden naisten taistelusta rikollisjärjestöstä ulos. Osa tarinoista päättyy päähahmonsa kannalta hyvin, osa paljon huonommin.

Istutin kirjailijan hetkiseksi Sanomatalon aulaan kertomaan kirjastaan enemmän. Keskustelun tulkkina toimi suomenkielisen laitoksen kääntäjä Taru Nyström.

978-952-300-015-5

 

Keille ja miksi kirja mafian naisista on kirjoitettu?

– Kirja on kirjoitettu erityisesti mafian vallassa eläville naisille opastukseksi tilanteestaan ulos. Se on kirjoitettu myös, jotta tietoisuus tästä yhä edelleen vanhasta mentaliteetista elävästä maailmasta leviäisi, Abbate aloittaa rutiininomaisesti, mutta hänellä on myös henkilökohtaisempi puoli aiheenvalintaansa.

– Kirjoittaessa ajattelin myös serkuntyttöäni, joka menetti isänsä 6-vuotiaana Calabriassa hämärissä olosuhteissa. Osoitin tarinat erityisesti hänelle, jotta hän muistaisi, että Calabriassa on muutakin kuin muistot isän kuolemasta ja että maanosassa on vielä toivoa.

Toimittajantyöllään Abbate osallistuu myös tämän toivon syntymiseen: mitä enemmän mafiajärjestöjen toimintaa paljastetaan, sitä vähemmän toimintaedellytyksiä niillä on. Suoranaista loppua rikollisjärjestöjen toiminnalle Abbate ei näe maassa vallitsevan “tietynlaisen mentaliteetin takia”, mutta mainitsee, että toivoa saattaa olla uudessa sukupolvessa, ja kenties tulevaisuudessa rikollisjärjestöjen valta on edes heikompi.

Suuri ongelma Etelä-Italiassa on erityisesti nuorten naisten heikko koulutus ja tulevaisuuden näköalattomuus. Naimisiinmeno ja perheen perustaminen nuorella iällä tuntuvat olevan monille tytöille itsestäänselvyys.

Useimmat kirjan tarinoista alkavat kyllä nuoresta rakkaudesta, mutta ajan kuluessa suhde mafiamieheen muuttuu lopulta vankilaksi.

 

Minkälaiset naiset ajautuvat mafiamiesten pauloihin?

– Suuri osa on nuoria tyttöjä, jotka eivät voi jatkaa opintojaan ja ovat tottuneet sellaisiin oloihin. Näiden tyttöjen ei ole yhtä helppoa sanoa ei kuin vahvempien naisten.

Mafiakytköksistä voi olla myös tytölle ja tytön perheelle sosiaalista hyötyä.

– Jotkut isät jopa tyrkyttävät tyttäriään mafiamiesten rakastajattariksi.

Nämä tytöt eivät Abbaten mukaan tunne oikeaa rakkautta ja ajautuvat helposti alistaviin suhteisiin. Samasta syystä tilanteesta ulospääsy on vaikeaa.

– Usein havahdutaan todellisen rakkauden olemassaoloon rakastajan kautta, Abbate selittää.

Tämä on tietenkin ongelmallista, koska mafiamiehensä pettäminen on naiselle hengenvaarallinen teko. Usein silti vasta tämänkaltainen tapahtuma ravistaa naisen hereille pyrkimään mafian piiristä pois. Yksi kirjan tarkoituksista on esimerkkien avulla rohkaista näitä naisia löytämään oman tiensä vankilastaan ulos.

Jos Mafian naiset on kirjoitettu päähahmojensa kaltaisille naisille, onko kirja tavoittanut tavoiteyleisönsä?

– Tiedän muutamia naisia, jotka ovat kirjan luettuaan löytäneet rohkeuden lähestyä oikeuslaitosta ja katkaisseet mafiasiteensä, Abbate vastaa kuin se ei olisi enempää tai vähempää kuin hän oli odottanut. Toimittajan toimenkuvaan kuuluu kirjoittaa aiheista, jotka koskettavat ja herättävät.

 

Vaikuttavaa työtä

Olisi mielenkiintoista tietää, miten varsin tavalliselta ja leppoisalta ihmiseltä vaikuttava, nuorena urheilu- ja kulttuurijournalismista haaveillut Abbate kokee uransa käänteen, mutta tuntuu epäreilulta kysyä ihmiseltä asioista, joita ei tapahtunut. Ura mafiajournalismin parissa on tuonut haasteita Abbaten yksityiselämään, ja toisaalta se on lennättänyt hänet tänne Suomeen puhumaan hänelle tärkeäksi muodostuneesta aiheesta. Vaieta hän ei tahdo ja tuskin voikaan.

Taivas Helsingin yllä on aamupäivän aikana raottanut pilviverhoaan, lento takaisin Italiaan odottaa iltapäivällä ja Abbatella on vielä muutama tunti aikaa tutustua pohjoisen kaupungin aurinkoisempaan puoleen. Hyvästelen lopuksi kirjailijan seurueineen ja toivon, että pääkaupunkimme pääsee näyttämään heille kauniimpia puoliaan.

Pidempää aikaa ajatellen toivon myös, että Lirio Abbaten työ kantaa Italiassa vielä paljon hedelmää.

 

Tutustu kirjaan

Mafian naiset Lukulampussa

 

Teksti: Mia-Elina Aintila / Lukulamppu.fi
Kuvat: kansikuva kustantamolta
Lirio Abbate: Mia-Elina Aintila

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.