maaliskuun_uutuuskirjat

Maaliskuun tapahtumavinkit ja kirjatärpit

Hyvää kirjallista maaliskuuta! Tämäkin kuukausi tarjoaa kiinnostavia menovinkkejä ja uutuuskirjoja, ja pääsiäisen pyhinä lukuihmisillä on toivottavasti myös hyvin lukurauhaa. Katso vinkit ja kerro kommenttikentässä omasi!

 

Kansalliskirjasto_kuva_Kansalliskirjasto

 

Kansalliskirjasto kutsuu

 

Kansalliskirjasto on avattu Helsingissä yleisölle remontin jälkeen, ja suosio on ollut suuri: kirjasto on ilmoittanut opastuspalveluiden kysynnän ruuhkautuneen. Onneksi Kansalliskirjastoon voi tutustua omin päinkin, ja toisaalta kirjastossa on erilaisia tapahtumia ja näyttelyjä jatkossakin. Tänään 5.3. 2016 kirjastolla on Koti-ikävä Berliiniin. Carl Ludwig Engelin kirjeitä ja musiikkia matkan varrelta -konsertti klo 14. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tutustu upeasti kunnostettuun Kansalliskirjastoon täällä.

Karjaalla kokoonnutaan Kirjakekkereihin 12. maaliskuuta. Kirjakekkerit on vuosittainen koko perheen kirjallisuustapahtuma. Ohjelmassa on esimerkisi kirjailijahaastatteluja ja kirjakahvila. Lapsille on tarjolla elokuvanäytös Risto Räppääjä ja Sevillan saituri, aikuisille Katja Ketun romaaniin perustuva Kätilö. Lisätietoa Kirjakekkereistä saat tapahtuman Facebook-sivulta sekä verkkosivuilta.

Jyväskylän kirjamessut järjestetään 12.-13.3. Jyväskylän Paviljongilla. KirjaRuokaViini-konseptilla järjestettävän tapahtuman ohjelmaan kuuluu muun muassa Kuultavia-novellitapahtuma, jonka Keski-Suomen Kirjailijat ry järjestää yhdessä Jyväskylän Kirjamessujen kanssa. Tapahtumassa kirjailijat lukevat uusia novellejaan. Esiintymässä ovat Taina Latvala, Anne Leinonen, Maritta Lintunen, Timo Teräsahjo ja Kari Välimäki. Lisätiedot Jyväskylän kirjamessuista löydät täältä.

Oululaiset voivat lisätä tietämystään Kalevalasta osallistumalla kiinnostavaan Kalevala ja kirjallisuus -yleisöluentosarjaan. Ensimmäinen luento on jo pidetty, mutta seuraavat ovat kevään mittaan jäljellä: 21.3.  Jyrki Korpua: Kalevala kirjallisuushistoriassa, 4.4.  Kari Sallamaa: Kostajaorja ja kylmät myllyt: Kalevala sanataiteessa, 25.4.  Jyrki Korpua: Kalevala tänään. Luennot pidetään Oulun pääkirjastossa ja niille on vapaa pääsy. Lisätietoja täältä.

Lopuksi ennakkovinkki: ensi kesänä kaikki voivat lähteä Elias Lönnrotin tavoin ja hengessä Kalevala-kävelylle. Kalevala-kävely järjestetään 5.6.-7.8.2016. Se alkaa Paikkarin torpalta Lohjan Sammatista jatkuen Kalevalaan Lönnrotin männyn juurelle. Koko reitin pituus kokonaisuudessaan on 1000 kilometriä ja se etenee n. 20 km päivässä. Matka on jaettu 50:n viestin päiväosuuteen ja voit taivaltaa sitä haluamasi pituisen matkan. Tapahtumaan voi ilmoittautua mukaan päiväksi tai pidemmäksi ajaksi, eikä mikään estä kävelemästä reitin osuuksia omin päin. Lisätietoa Kalevala-kävelystä saat Via Kalevala -sivustolta.

 

 

tähtisilmä

Jännitystä ja kevään odotusta

 

Maaliskuu tuo yöpöydille dekkareita ja puutarhakirjoja.

Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm on herättänyt viime päivinä keskustelua kieltäydyttyään irtisanomasta alaisiaan vedoten kirjaston perustuslaissa säädettyyn kulttuuriperinnön turvaamisvelvoitteeseen. Ekholm tunnetaan myös kirjailijana. Hänen uutuusdekkarinsa Tähtisilmä katsoo yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta ruotien ahneutta ja 90-luvun lamaa. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa. Kai Ekholmin edellinen dekkari Niiden kirjojen mukaan teidät on tuomittava sijoittui Kansalliskirjastoon ja ilmestyi tänä keväänä pokkarina.

Myös Pertti Koskinen käsittelee teoksissan yhteiskunnallisia ja osin vaiettujakin aiheita. Hänen uusimman dekkarinsa Silloin ja sinä yönä päähenkilö on työtön leski, monenlaisista terveysongelmista kärsinyt ja lähes eläkeikäinen toimittajamies Juhani Kotkasuo, joka saa tutkittavakseen vanhan mysteerin. Koskisen teosten on sanottu tutkivan yhteiskunnallisia asioita psykologisesti, yksilön tasolla. Lue lisää teoksesta Lukulampun kaupassa.

Muita maaliskuun uutuusdekkareita ovat Katarina Wennstamin Kivisydän, Ari Wahlstenin Kuka pelkää mustaa miestä ja Erica Spindlerin Ensimmäinen vaimo. Ne kaikki ovat ilmestyneet e-kirjoina. Lue kirjojen alut Elisa Kirjassa.

 

minna_evasoja_melkein_geisha

 

Toisenlaisiin tunnelmiin vie kuun puolivälissä ilmestyvä Minna Eväsojan teos Melkein geisha – hurmaava ja hullu Japani. Siinä japanin kielen ja kulttuurin asiantuntija Eväsoja kertoo omista kokemuksistaan ja ajatuksistaan Japanissa. Haastattelimme Minna Eväsojaa juuri Mitä luet? -juttusarjaan, ja kevään mittaan kysymme häneltä vielä laajemmin, mikä Japanissa meitä länsimaisia kiehtoo. Tutustu Melkein geisha -teokseen Lukulampun kaupassa.

Kevään puutarhakirjoihin kuuluu esimerkiksi Bella Linden ja Lena Granefeltin Omasta maasta – omavaraisen puutarhurin käsikirja. Kirjassa on omavaraisen viljelijän vuosikalenteri, ja tekijöiden lähtöajatus on, että jo keskikokoinen puutarha voi antaa neljän hengen perheelle vuoden vihannekset. Myös parvekeviljelijöille on vinkkejä. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

Lopuksi vinkki hiljattain ilmestyneestä esseeteoksesta. Tommi Melenderin Onnellisuudesta käsittelee ikuista kysymystä, mitä onni on. Melenderin mukaan onni näyttäytyy nykyrunoudessa ja jalkapallossa. Teoksessaan hän kartoittaa onnen kulttuurihistoriaa ja pohtii, tuovatko onnenlähteinä pitämämme asiat lopulta onnen. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

 

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuva: Kansalliskirjasto ja kustantamot
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Lukulampun kauppa on toteutettu yhdessä Booky.fi:n kanssa.
Myös Elisa Kirja on Lukulampun yhteistyökumppani.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Mikä vinkki kiinnosti? Kerro oma kirja- tai tapahtumavinkkisi maaliskuulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.