Lukupiirissä kirjailija Joel Haahtelan kanssa

Tavallisena tiistai-iltana Kallion kirjastosta löytyy jotain uutta: kapeat kierreportaat, jotka johdattavat kellarin salaiseen kirjakammioon. Kammiossa on tummat sävyt, salaperäisiä vanhoja esineitä ja kirjoja, kirjoja, kirjoja. Olemme Dekkarikirjastossa.

 

Myös tunnelma on kutkuttava. Alkamassa on Kirjailijan kanssa -lukupiirin toinen tapaaminen. Pian lukupiirin perustaja Meri Savonen toivottaaa tervetulleeksi kirjailija Joel Haahtelan, ja keskustelu teoksesta Tähtikirkas, lumivalkea voi alkaa.

 

Meri Savonen ja Joel Haahtela.

Meri Savonen ja Joel Haahtela.

 

Kirjailijan työn tähtihetkiä

 

Meri Savonen, toimittaja ja itsekin kirjailija, osoittautuu asiantuntevaksi lukupiiriemännäksi. Hän aloittaa illan haastattelemalla Joel Haahtelaa hänen työstään ja tuotannostaan.

Moni sanoo aina halunneensa julkaista kirjan, mutta Haahtela sanoo halunneensa kirjoittaa. Hän löysi fiktion kirjoittamisen opiskeluaikoinaan ja se oli ”mahtava kokemus”.

– Minua kiinnosti kirjoittaminen, ei niinkään julkaiseminen.

Kirjoittaminen on kuulemma vieläkin parasta. Haahtela kokee kirjoittavansa nimenomaan kirjoittamisen vuoksi, eikä esimerkiksi lukijaa ajatellen.

Kun teos on valmis, lukijakohtaamiset ovat asioita, joita kuuluvat kirjoittamisen ohella kirjailijan tähtihetkiin. Haahtela kertoo työn tarjonneen myös ainutlaatuisia mahdollisuuksia, kuten apurahan turvaamaan kirjoitusrupeaman Ranskassa. Kerran hän pääsi joksikin aikaa asumaan sveitsiläiseen linnaan, jossa oli kultaiset hanat ja jossa päivittäin kokin valmistama illallinen.

Haahtela on koulutukseltaan lääketieteen lisensiaatti. Hän on parhaillaan virkavapaalla, mutta kertoo palaavansa sairaalatyöhön tulevaisuudessa. Kirjoittaminen sujuu paremmin, kun kaikki ei ole sen, yhden kortin, varassa.

Kirjailija kertoo, että hänellä on tiettyjä aiheita, joita hän haluaa käsitellä. Esimerkiksi Tähtikirkasta, lumivalkeaa työstäessään hän ajatteli holokaustia, muttei halunnut kirjoittaa siitä suoraan. Teoksen päiväkirjarakenne syntyi osin tarkoituksella, osin kirjoittamisen myötä.

– Minulla on hämärä aavistus, mitä päähenkilölle on tapahtunut päiväkirjojensa välissä, Haahtele pohtii kysyttäessä.

Hän kertoo kirjoittavansa romaanit kolmeen, neljään kertaan ja elävänsä intensiivisesti hahmojen kanssa. Kirjan oikolukuvaiheessa tunne hahmoja ja tarinaa kohtaan on jo etäisempi.

 

 

Hän, tuttu romaanihahmo

 

Tänä tiistai-iltana kukaan ei suhtaudu etäisesti Tähtikirkas, lumivalkea -romaanin päähenkilöön ja päiväkirjoja kirjoittavaan minäkertojaan Leoon. Kun parikymmentä lukupiiriläistä pääsevät keskustelemaan kirjasta ja kyselemään kirjailijalta, Leo on puheissa jatkuvasti ”hän”, ei ”se”.

Tähtikirkas, lumivalkea on romaani surusta, menestyksestä ja mielen järkkymisestä – ja toisaalta siitäkin, että vaikka ihminen on rikki, hän voi olla yllättävän kauan ainakin päällisin puolin toimintakykyinen. Kirjan rakenne, tyyli ja kieli kuvaavat Leon sisäistä maailmaa ja sen muuttumista. Esimerkiksi kieli muuttuu Haahtelan mukaan tietoisesti monimuotoisesta yksinkertaisemmaksi. Ensinnäkin Leo on ollut kauan pois kotimaastaan ja se näkyy äidinkielessä, toiseksi Leo alkaa särkyä.

Leon kohtalo puhuttaa. Haahtela itse puhuu ”epäkirjasta”, joka koostuu monista jaksoista. Jaksojen välit ja tekstin seassa olevat symbolit ja viitteet jättävät varaa tulkinnoille. Lukupiiriläiset pohtivat muun muassa sitä, onko päähenkilö kirjan lopussa onnellinen – edes hetken. Tai: mikä häntä oikeastaan edes vaivasi?

Kirjailija ei anna suoria vastauksia, mutta osallistuu avoimesti keskusteluun. Hän myöntää, ettei Leon tarina ole kovinkaan miellyttävää lukemista lukijalle.

Mutta pitäisikö sen ollakaan?

– Halusin käsitellä kirjassa kärsimystä ja sitä, miksi ihmiset sairastuvat psyykkisesti. Onko kärsimyksellä merkitys? Voiko kärsimyksellä olla yleisinhimillinen tai filosofinen merkitys, vaikkei se vähennä itse kärsimystä?

 

Seuraavaksi Juha Itkosen kanssa

 

Puolitoista tuntia kuluu nopeasti. Tunnelmallinen ilta päättyy kyselyihin, milloin lukupiiri kokoontuu seuraavan kerran – ja onhan sekin tapaaaminen näin ainutlaatuisessa paikassa! – ja kuka on seuraava kirjailijavieras. Juha Itkonen kuulemma – ja tarkemmat tiedot päivittyvät Kirjailijan kanssa -lukupiirin nettisivuille.

Lisätietoa Kirjailijan kanssa -lukupiiristä saat myös Lukulampun artikkelista.

 

Tutustu kirjailijaan:

Joelhaahtela.com
Joel Haahtelan tuotantoa Lukulampun kaupassa

 

Teksti ja kuvat: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi
Artikkeli on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: kirjailijat, kirjastot, lukeminen.

 

 

Kuulutko lukupiiriin? Oletko kiinnostunut keskustelemaan kirjoista kirjailijoiden kanssa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.