Pop-up kirjasto

Lukulampun kohokohdat vuonna 2014

Hyvää uutta vuotta! Eilen oli paitsi vuoden viimeinen päivä myös Lukulamppu-sivuston 9-kuukautissynttärit. Tuplajuhlan kunniaksi listaamme Lukulampun alkutaipaleen kohokohtia, niitä, jotka jäivät kirjavuodesta 2014 erityisesti mieleen.

 

Kirjojen ja kirjakeskustelujen puolesta

 

Ensinnäkin Lukulamppu.fi avattiin. Taustoja voit lukea sivuston sekä tiimin esittelysivuilta. Lukulamppu on alusta alkaen halunnut olla kirjan ja lukijan asialla: jos lukeminen loppuu, loppuvat kirjakeskustelutkin. Me haluamme, että kirjoja ostetaan ja lainataan jatkossakin, ja että lukijat voivat tavata toisiaan niin oikeissa kuin virtuaalimaailman kohtaamisissa.

 

irisrukka6_kaivopuisto1

Iris rukan Kaivopuistossa keväällä 2014.

 

 

Kirjailijoiden ja kirjallisten hahmojen kintereillä

 

Lukukokemus on usein muutakin kuin fyysistä lukemista ja se aika, joka tiettyyn tarinaan tutustumiseen kuluu. Parhaimmillaan kirja muuttaa ajatuksia pysyvästi, ja joka tapauksessa se seuraa usein lukijaansa, missä tämä liikkuukin.

Lukulamppu haluaa etsiä kirjallisia tarinoita tutuista- ja joskus kaukaisemmistakin –  paikoista. Ensimmäinen Kirjailijan kintereillä -juttusarjamme julkaisu oli Iris rukan Helsinki. Sen jälkeen olemme käyneet muun muassa Fredrika Runebergin puutarhassa ja Dorothy L. Sayersin Oxfordissa, sekä esimerkiksi Otavan kanssa yhteistyössä toteutetun artikkelin puitteissa Enni Mustosen Lapsenpiian Helsingissä ja Keravalla. Lapsenpiika on tämän vuoden merkkihenkilön, Jean Sibeliuksen, piiasta kertova historiallinen romaani.

Muut Kirjailijan kintereillä -julkaisut löytyvät täältä.

 

Joel Haahtela Kirjailijan kanssa -lukupiirissä syksyllä 2014.

 

Kirjavinkkejä ja kirjailijakohtaamisia

 

Yksi tavoitteemme on lisätä kirjojen näkyvyyttä ja sitä myöten myös lukemista ja myyntiä. Viime syksynä vinkkasimme eri kirjallisuusgenrejen uutuuksista: kaikki vinkkaukset lastenkirjoista scifiin ja tieto- sekä kaunokirjoihin ovat luettavissa täällä. Pian aloitamme kevään 2015 kirjavinkkaukset.

Viime vuoden mittaan tapasimme myös monta kirjailijaa. Lukulamppukin oli mukana jännittämässä, kun Donna Tartt kävi Suomessa. Osallistuimme myös lukupiiritapaamiseen Joel Haahtelan kanssa ja mm. haastattelimme Austen-tutkija Heta Pyrhöstä Jane Austenin ja klassikkoiden merkityksestä tänä päivänä.

Helsingin kirjamessujen aikaan järjestimme Gummeruksen kanssa tietokirjailija Cristina de Stefanon ja hänen Oriana Fallaci -nainen ristitulessa -teoksensa lukijoiden kohtaamiseen. Lounastapaaminen sujui kaikin puolin italialaisissa tunnelmissa.

Suositussa Mitä luet? -juttusarjassa esitetään kolme lukemiseen liittyvää kysymystä kirjailijalle tai muulle kirja-alan ihmiselle. Tutustu kymmeniin vastauksiin täällä.

 

Pop-up library eli väliaikainen kirjasto Lontoon Kew Gardensissa syksyllä 2014.

 

Kurkistuksia kirjastoon

 

Lukulamppu on kurkistanut pop-up kirjastoihin, mutta kirjastoista ja kirjastoalasta on ollut perusteellisempiakin artikkeleja. Heti alkuvaiheessa kysyimme, mitä kuuluu Helsingin keskustakirjastolle, ja sittemmin olemme esimerkiksi tavanneet lukuvalmentajia ja pohtineet vapaaehtoistyötä kirjastoissa.

Alkuvuonna meillä 2015 on kirjastoteema, eli julkaisemme kevään mittaan useita kirjastoon liittyviä artikkeleja. Tätä ennen on ollut muun muassa e-kirjateema: tutustu e-kirjajuttuihin täällä.

 

talokirjat top20

 

Vuonna 2015

 

Olemme mukana juhlimassa Kirjan vuotta. Jatkamme uutuuskirjoista kertomista ja erilaisten top ten -listojen tekemistä. Jatkamme kirjoista ja kirjailijoista sekä lukemisesta ja kirjoittamisesta puhumista. Haluamme kertoa kirjataiteen tekijöistä, sympaattisista kirjakaupoista ja tuoda esiin muun muassa lastenkirjallisuutta. Lontoon jälkeen tarkoituksemme on jatkaa myös kansainvälisten kirjallisten vinkkien antamista.

 

Teksti ja kuvat: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi
Artikkeli on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: kirja-ala.

 

Oikein hyvää lukemisen täyteistä kirjavuotta 2015 kaikille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.