Lukulampun blogi

Lukulampun blogi: Unelmien kotikirjasto

Huone täynnä kattoon asti ulottuvia kirjahyllyjä ja pehmeitä nojatuoleja,ikkunan edessä kenties kaunis työpöytä. Jotain tällaista tulee helposti mieleen, kun ajattelee, millainen olisi unelmien kotikirjasto, oikea kirjakammio. Tai äärimmäinen vaihtoehto: pätevä lukulaite, joka takaisi, että kirjasto on aina siellä missä lukijakin.

Olen joulun aikaan lueskellut lahjakirjoja – Kirsi Kunnas – sateessa ja tuulessa on niin innostava kuin toivoinkin, ja Haruki Murakamin The Strange Library -romaania odotan hyvin kiinnostuneena – ja järjestellyt kirjahyllyjäni. Samalla olen miettinyt, millainen olisi paras mahdollinen kotikirjasto tuhansille opuksilleni.

Ensinnäkään kirjastossa ei olisi välttämättä tuhansia kirjoja, vaan ainoastaan tärkeimmät eri aihepiirien teokset. Niillä ei olisi omaa kirjakammiota, vaan eri genret sijaitsivat niille ominaisilla paikoilla.

Olisi työhuone, jossa olisi odotuksenmukaisesti erilaisia tietokirjoja. Kirjallisuudesta ja kirjailijoista kertoville tietokirjoille olisi oma hyllynsä tai kirjakaappinsa: näillä kirjoilla on erityinen paikkansa sydämessäni, samoin kuin tiettyjen lempikirjailijoiden teoksilla. Uutuusromaaneita varten olisi käsikirjastonurkkaus. Vain harvasta kirjasta tietää jo lukematta, että se ansaitsee pysyvän paikan kirjahyllyssä. Koeluvun jälkeen uutuudet matkaisivat käsikirjastosta oikeille paikoilleen kotikirjastossa.

Hyllyjä olisi siellä täällä ympäri kotia, niin että tuntuisin asuvani kirjojen kodissa. Kotimaiset romaanit olsivat omana kokonaisuuteenaan, samoin ulkomaiset. Runo- ja luontokirjat olisivat lähellä ikkunaa, josta saisi kernaasti avautua merimaisema. Makuuhuoneessa ei olisi kirjahyllyä, vaan yöpöydältä löytyisi harkitusti se kirja, joka kulloinkin takaisi miellyttävimmän iltarauhoittumisen eli hyvän lukuhetken ennen yöunia.

Pikalukuhaluja varten olisi kaiken varalta tekniikkaa, joilla saisin äkkiä hankittua sähkö- tai äänikirjan (ja ostettua uusia ja vanhoja kirjoja verkosta).

Ihan tällaista harmoniaa ei kodistani läydy, vaikka eri genret ovatkin omissa hyllyissään ja kaksi kolmesta kirjahyllystä on tällä hetkellä järjestyksessä. Todellisuus on kuitenkin myös kirjapinoja ja niihin kadonneita kirjoja, yöpöydällä notkuu kaikenlaista kirjoista mainoslehtisiin. Merimaisemaakaan ei ole, eikä kirjahyllyjä ole kaikkialla.

Huomaankin, että ajatus unelmiein kotikirjastosta kytkeytyy ajatukseen unelmien lukijuudesta. Kaikki olisi paikoillaan, olisi rauha, sopiva tunnelma kullekin teokselle. Sekä lukeminen että kirjojen omistaminen olisi tasapainoista.

En ihmettele, että olen pohtinut tätä juuri jouluna. Aloittaessani jokaisen joulun ajan aamun kahvikupin ja kirjan kera ikkunan äärellä kaunista lumivalkoista luontoa katsellen olen tuntenut sellaista samanaikaista onnea ja innoitusta, jonka vain täydellinen lukuhetki tarjoaa.

Millainen kotikirjasto sinulla on tai millaisen haluaisit?

 

Jenni / Lukulamppu.fi
jenni(at)lukulamppu.fi

 

***

Lukulampun blogi

Lukulampun blogissa kirjoittavat toimituksen jäsenet sekä Lukulampun avustajat. Kerromme juttujen teosta, jaamme Lukulampun kuulumisia, pohdimme kirjakokemuksia ja lukemiseen liittyviä asioita, fiilistelemme… Myös lukijoiden kirjakokemukset ja -kysymykset sekä kaikenlaiset lukemiseen liittyvät kirjoitukset ovat tervetulleita. Ota yhteyttä: toimitus(at)lukulamppu.fi

Lukulampun blogin kirjoitukset löytävät Lukulampun etusivun Kirjablogit-välilehdeltä sekä täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.