Lukulampun blogi

Lukulampun blogi: Sinun, minun vai meidän kirjat?

 Kuka hallitsee kodin kirjahyllyjä?

 

Talouteemme kuuluu kaksi aikuista, kolme kirjahyllyä ja arvioni mukaan vajaa parituhatta kirjaa. Tai kuului vajaa parituhatta kirjaa, sillä viime aikoina olen karsinut kirjoja satamäärin, kun olen järjestellyt kirjahyllyjä.

Sitten tapahtui se, jota olen odottanut ja jota olen koettanut ehkäistä jatkuvilla ”Ota nyt sinäkin kantaa!” -patistuksilla. Puolisoni löysi poistokirjojen kasasta useita opuksia, joita ei ainakaan saa antaa pois.

Mikäpä siinä, hyllyissämme on hyvin tilaa, järjestelyoperaationi jälkeen vielä entistä paljon enemmän. Mutta hyllyt on myös luokiteltu genreittäin ja jokainen genre on aakkostettu. Kirjojenpalautusvaatimus aiheuttaa siis monenlaista päänvaivaa.

Ensiratkaisuksi tarjosin ideaa, että puoliso voisi hankkia kirjoilleen oman hyllyn. Mies muistutti, että olen luvannut, ettemme tarvitse neljättä kirjahyllyä. Hän epäili, että yritän huiputtaa häntä tekemään tuon hankinnan.

Seuraavaksi ehdotin samaa kuin aina ennenkin: tarkastetaan, karsitaan ja järjestellään viimeinen läpikäymistä odottava kirjahylly yhdessä. Vastaus oli epämääräinen, ja ymmärrän, miksi. Minä haluan olla kirjahyllyjemme hallitsija ja olisin varmasti rasittavaa kirjahyllynsiivousseuraa. Voin jo kuvitella, että siivoamisen aikana suustani pääsisivät ainakin seuraavat repliikit:

 

– Et kai sä nyt tuota säästä!
– Et kai sä nyt tuota laita pois!
– Hei, milloin sä luet tän kirjan?
– Hei, milloin sä luit tän kirjan?
– Hei, miksi sä luit tän kirjan?
– Ai niin tää… Odota, luen tätä hetken.
– Ai niin tää… Arvaa, mitä tässä tapahtuu! Sunkin pitäisi lukea tämä! (Intoileva kirjaesittelypulina, jonka jälkeen kirjan kaikki keskeisimmät asiat ja käänteet on paljastettu.)

– Hei se on MUN! Sitä ei saa laittaa pois.
– Mitäs tälle tehdään? Ota nyt säkin kantaa!

 

Ei, minusta ei ole tekemään kirjapäätöksiä kenenkään kanssa. Toisaalta minusta on ollut aina väärin tehdä niitä toisten puolesta: minusta olisi kauheaa, jos joku karsisi minun kirjojani tai edes päättäisi, missä järjestyksessä ne ovat kirjahyllyssä. Aina ennen olenkin kohdistanut järjestelyhaluni vain omiin kirjoihini. Nyt kun rohkaistuin tekemään päätöksiä toisen puolesta, pieleen meni. Poistokirjapinon sijasta meillä on nyt puolisoparkani kodittomien, hyllyttömien kirjojen lohduton pino.

Olen ennenkin puhunut ongelmista, joita vain lukutoukilla voi olla. Tämä on yksi niistä; mistään muista tavaroista en ole niin kiinnostunut, että näin voisi käydä.

Tulevan viikonlopun ohjelmassa taitaa siis olla suuri hyllyynpalautusoperaatio. Ajatus neljännestä kirjahyllystä ei tunnu nimittäin minustakaan houkuttelevalta, jos se on rescue-hylly.

 

Millaisia kirjakokoelmia ja kirjahyllyjä sinun kodissasi on? Kuka niitä hallitsee ja miten?

 

Jenni / Lukulamppu.fi
jenni(at)lukulamppu.fi

 

***

Lukulampun blogi

Lukulampun blogissa kirjoittavat toimituksen jäsenet sekä Lukulampun avustajat. Kerromme juttujen teosta, jaamme Lukulampun kuulumisia, pohdimme kirjakokemuksia ja lukemiseen liittyviä asioita, fiilistelemme… Myös lukijoiden kirjakokemukset ja -kysymykset sekä kaikenlaiset lukemiseen liittyvät kirjoitukset ovat tervetulleita. Ota yhteyttä: toimitus(at)lukulamppu.fi

Lukulampun blogin kirjoitukset löytävät Lukulampun etusivun Kirjablogit-välilehdeltä sekä täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.