Lukulampun blogi

Lukulampun blogi: Miksi lukuhaasteet kiinnostavat?

Paljastus: suunnittelemme Lukulampulle omaa lukuhaastetta kesäksi.

Miksi, joku saattaa ihmetellä. Miksi tekin?

Internetin kirjamaailma on jo täynnä lukuhaasteita. Alkuvuodesta HelMet-kirjastot aloittivat Kirjan vuoden 2015 kunniaksi monipuolisen haasteen, ja mekin listasimme lukuhaasteita Suomesta ja maailmalta. Instagramissa kirjanystävät julkaisevat kirjakuvia tiettyjen kuukausisuunnitelmien mukaan, kirjablogeissa pyörii niin muutaman ihmisen kimppalukuprojekteja kuin laajempiakin lukuhaasteita. Erikseen ovat vielä nettilukupiirit. Netistä lukuhaasteet realisoituvat kirjastovierailuiksi, kirjaostoksiksi ja oman kirjahyllyn tonkimisiksi. Moni lukuhaaste elää kokonaan verkon ulkopuolellakin.

Mikä lukuhaasteissa kiehtoo?

Uteliaisuus. Lukutoukat saattavat vaikuttaa päällisin puolin rauhalliselta väeltä, mutta moni on hyvinkin utelias ja innokas kirjojen ja lukemisen suhteen. Mitä luet nyt, minkä kirjan haluaisit lukea, mikä oli lempikirjasi lapsena, mitä uutuuskirjaa odotat? Meissä lukijoissa on usein ellei keittiö-, niin kuitenkin kirjahyllypsykologin vikaa. Kurkistus toisen kirjahyllyyn tai lukemistoon kertoo (mielestämme) ihmisestä niin paljon!

Lukuhaasteet tuovat nuo kirjavalinnat usein vähintään puolijulkisiksi ja johtavat kiinnostaviin keskusteluihin. Lukuhaastetta suorittava ystävä kertoi juuri, miten hän luki ”kirjan, joka hävettää minua”, kertoi siitä työpaikallaan ja sai kuulla, että samainen teos on kollegan suosikki.

Niin, lukemalla opimme sekä itsestämme että muista. Saamme kirjakeskusteluissa myös kirjavinkkejä, mikä on sekin olennaista lukuhaasteissa.

Vaihtelu. Itsekseen lukemalla saattaa jumiutua tietynlaisten teosten ääreen. Monipuolinen lukuhaaste kannustaakin laajentamaan lukemistoa, jos omista suosikeista ei löydy haasteen ehtoja täyttävää kirjaa. Toisaalta lukuhaaste voi muistuttaa vanhemmasta teoksesta ja tuoda sen jälleen ajankohtaiseksi lukijalleen.

Listat ja suunnittelu. Aika moni aktiivilukija taitaa pitää listaa niin luetuista kuin lukujonossa olevista kirjoista. Lukuhaasteet tarjoavat mahdollisuuden listata teoksia eri näkökulmista. Tunnustan olevani huono saattamaan lukuhaasteita loppuun saakka, mutta rakastan lukulistojen suunnittelua. Olen myös otettu, kun lukuhaastetta suorittava ystävä pyytää apua, kun ei itse keksi, mikä kirja sopisi tiettyyn haaste-ehtoon.

Lukeminen, lukeminen, lukeminen. Siitähän on lopulta on kyse, ei suorittamisesta eikä lukukokemusten jakamisestakaan. Yksikin oikein hyvä tai kiinnostava lukukokemus lämmittää lukijan mieltä pitkän aikaa, kenties koko loppuelämän. Ja vaikka lukuhaaste jäisi kesken, tulipa ajateltua kirjoja – ja ainahan lukuhaastetta voi jatkaa myöhemmin, sillä kirjat odottavat.

 

Julkistamme Lukulampun oman lukuhaasteen vasta kesän korvalla. Sen voin jo kertoa, että tavoite on luoda haaste, joka on lyhyt mutta monipuolinen sekä tarpeeksi helppo mutta silti lukemaan innostava. Kaikki toiveet ja ideat ovat tervetulleita!

 

Lukuhaasteasioita pohdiskeli

Lukulampun Jenni,
joka on suorittanut sekä aakkoshaastetta että Finlandia-haastetta itsekseen jo vuosien ajan. Aakkoshaasteeessa luetaan aakkoset läpi kirjailijoiden sukunimien alkukirjainten mukaan. Luin vuosi sitten T niin kuin Tammisen, ja siinä ollaan yhä. Aikomus on jatka U niin kuin Utrioon viimeistään kesällä. Finlandia-haasteessa luen Finlandia-voittajia kautta aikojen. En pidä lukemisesta listaa, mutta aika ajoin katson, mitä teoksia en ole vielä(kään) lukenut.

 

Seuraatko lukuhaasteita? Oletko suorittanut lukuhaasteen: miltä tuntui ja miten meni? Jos lukuhaasteet eivät kiinnosta sinua, kerro sekin, perustelujen kera.

 

***

Lukulampun blogi

Lukulampun blogissa kirjoittavat toimituksen jäsenet sekä Lukulampun avustajat. Kerromme juttujen teosta, jaamme Lukulampun kuulumisia, pohdimme kirjakokemuksia ja lukemiseen liittyviä asioita, fiilistelemme… Myös lukijoiden kirjakokemukset ja -kysymykset sekä kaikenlaiset lukemiseen liittyvät kirjoitukset ovat tervetulleita. Ota yhteyttä: toimitus(at)lukulamppu.fi

Lukulampun blogin kirjoitukset löytävät Lukulampun etusivun Kirjablogit-välilehdeltä sekä täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.