Lukulampun blogi

Lukulampun blogi: Lukemisen yksityisyydestä

Mistä puhumme, kun puhumme lukemisesta?

Todennäköisesti puhumme ensi sijassa yksinäisistä hetkistä sohvannurkassa tai bussin penkillä, hetkistä, joita kukaan ei häiritse. Puhumme siitä, miten kirja ja lukija muodostavat oman kuplansa, sellaisen maailman, jonne muilla ei ole asiaa. Toisaalta puhumme myös teksteistä, jotka saattavat heti siepata mukaansa, tai – mielenkiintoisemmin – toimia salakavalasti, liikauttaa yllättäen lukijan sydäntä tai mieltä tavalla, johon muut elämykset eivät pysty.

Hyvän kirjan kanssa tuntee, että tässä on kaikki mitä haluan. Kaikki mitä tarvitsen.

Kuitenkin lukeminen on myös lukupiirejä, oikeita ja virtuaalimaailman keskusteluja, kirjasuosituksia ja sitä, että toisten lukijoiden mielipiteet tulevat yksityisen lukukokemuksen, tuon kuplan, reunoille ja pyrkivät muuttamaan sitä, jopa rikkoomaankin sen.

 

***

Olen ajatellut lukemisen yksityisyyttä erityisesti nyt Tove Janssonin merkkivuonna.

Jo vuosien ajan Tove Jansson on kiehtonut minua erityisesti kirjailijana mutta myös kuvataiteilijana ja persoonana. Olen kerännyt Janssonin kirjoja, lukenut kaikki hänestä kertovat artikkelit, käynyt hänen taiteilija-ateljeessaan ja Klovharun saarella ja tuntenut olevani lähellä häntä, tuntevani Toven.

Viimeistään nyt on selvinnyt, että hyvin monet muut – miljoonat lukijat ympäri maailman, itse asiassa – ajattelevat ja tuntevat samoin. Heillekin Tove merkitsee jotain ainutlaatuista, sellaista, joka tekee yksityisistä taidehetkistä niin erityisiä. Todennäköisesti meistä hyvin moni ajattelee olevansa suurin ja parhaiten Janssonin taidetta ymmärtävä ihailija.

Tove Janssonin juhlavuosi onkin ollut minulle ristiriitainen ja osin jopa kauhea kokemus.

Olen toki käynyt Jansson-näyttelyissä ja lukenut edelleen kaikki Janssonin koskevat kirjoitukset. Olen seurannut juhlavuoden tapahtumia ja iloinnut, että rakas Tove saa huomiota ja uusia ihailijoita. Silti olen halunnut välillä ummistaa silmäni ja korvani. Ateneumin Jansson-näyttelyssä en voinut olla kuulematta, kuinka ihmiset hämmästelivät, että muumius ei olekaan vain televisioanimaatioita. He nauroivat Muumipappa ja meri –teoksen Merihevosille!

Jossain vaiheessa juhlavuotta minulle onkin tullut halu vetäytyä umpinaiseen kirjakammioon ja lukea siellä Toven kirjoja, katsoa valokuvia ja dokumentteja, pitää kokemukset ominani. Odotin suosikkini juhlavuotta innokkaasti, mutta nyt haluan päättää itse Tove-hetkistäni. Ei olekaan ihastuttavaa, että hän tulee vastaan kaikkialla ja ennalta varoittamatta.

 

***

Toisaalta kun kommentoija on tarpeeksi kaukainen, olen vain iloinen siitä, että hän tuo suosikkiani esille. Kun huomasin lokakuussa Lontoon Tate Modern -museon kaupassa, että henkilökunta suosittelee ensimmäistä muumiteosta, olin ylpeä. Tove saa olla kaikkialla, kunhan hänestä kerrotaan oikein.

 

Staff recommendation MOOMINS AND THE GREAT FLOOD BY TOVE JANSSON The Moomins are aundoubtedly one of the most loveable families that you will ever have the chance to meet. Read this books and you will be rejuvenaled with the joy of adventure, family and frienship. Recommended by Thomas

Staff recommendation
MOOMINS AND THE GREAT FLOOD BY TOVE JANSSON
The Moomins are aundoubtedly one of the most loveable families that you will ever have the chance to meet. Read this books and you will be rejuvenaled with the joy of adventure, family and frienship.
Recommended by Thomas

 

Tiedän toki, ettei ole yhtä tapaa lukea ja tulkita, mutta oman tärkeisiin kirjoihin ja kirjailijoihin suhtautuu tunteikkaasti. Lukekaa, tutustukaa, ihailkaa, mutta tehkää se oikein.

 

***

Olen joskus puhunut myös liian yksityisistä lukukokemuksista. Niiden olemus on minusta ymmärrettävä: jos luen jotain hyvin lähelle omaa elämääni tulevaa ja kipeällä tavalla puhuttelevaa, on ymmärrettävää, että haluan pitää tuon kokemuksen itselläni. Nämä muut kokemukset ovat vaikeaselkoisempia. On hämmentävää tuntea mustasukkaisuutta omista lukukokemuksistaan, vaikka järjen tasolla ymmärtäisikin, että vaikka kokemukset ovat minulle yksityisiä, ne eivät ole ainutlaatuisia.

 

Jenni / Lukulamppu.fi
jenni(at)lukulamppu.fi

***

Lukulampun blogi

Lukulampun blogissa kirjoittavat toimituksen jäsenet sekä Lukulampun avustajat. Kerromme juttujen teosta, jaamme Lukulampun kuulumisia, pohdimme kirjakokemuksia ja lukemiseen liittyviä asioita, fiilistelemme… Myös lukijoiden kirjakokemukset ja -kysymykset sekä kaikenlaiset lukemiseen liittyvät kirjoitukset ovat tervetulleita. Ota yhteyttä: toimitus(at)lukulamppu.fi

Lukulampun blogin kirjoitukset löytävät Lukulampun etusivun Kirjablogit-välilehdeltä sekä täältä.

 

Onko sinulla ristiriitaisia kokemuksia yksityisten ja yleisten kirjakokemuksien sekoittumisesta?

3 comments

  1. bocadillos to moje ulubione szybkie danie. jesli jest to lomo de la plancha z czymkolwiek to juz w ogole uwielbiam. nie przemawia natomiast do mnie tortilla na zimno serwowana w bagietce, chocby cieplej… bl.ke.eususz ta barcelona, oj kusisz:)

  2. dit :Degemer mad bonjour !Je trouve l’idée ecxellente.L’avenir est un long passé.respectons nos tradition pour permettre au générations futur a comprendre,hier se construit demain…greg le boulanger bigoudenmerci braz

  3. You haven’t actually had it unless you’ve had it in Nobody else makes it They try SC actually has 3 barbecue The far northwest of the state contains a sliver of people who make pork bbq with a ketchup based We don’t acknowledge these people as South

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.