Lukulampun blogi

Lukulampun blogi: kirjakokemuksia toimitukselta ja lukijoilta

Tervetuloa Lukulampun omaan blogiin!

Tässä blogissa kirjoittavat Lukulampun toimituksen jäsenet sekä Lukulampun avustajat. Kerromme juttujen teosta, jaamme Lukulampun kuulumisia, pohdimme kirjakokemuksia ja lukemiseen liittyviä asioita, fiilistelemme…

 

Proulx_Laivauutisia1

Annie Proulxin Laivauutisia.

 

Mistä sinä haluaisit keskustella?

Myös Lukulampun lukijoiden kirjoitukset ovat tervetulleita! Kirjoita tietystä lukukokemuksesta, pohdi lukemiseen tai kirjoihin liittyviä asioita, pyydä lukuvinkkiä – ylipäätään: tule mukaan herättämään keskustelua kirjoista. Lisätietoa saat jättämällä kysymyksen tämän blogikirjoituksen kommenttikenttään tai kysymällä suoraan toimitukselta. Yhteystietomme löytyvät Lukulampun tiimin esittelystä.

 

 

Annie Proulxin Laivauutisia.

Annie Proulxin Laivauutisia.

 

Mitä luet?

 

Aloitetaanpa blogi perinteisellä, lukutoukkien aina toisilleen esittämällä kysymyksellä:

Mitä luet juuri nyt?

Minulla on työn alla – joskaan hyvän kirjan lukeminen ei tunnu työltä – muun muassa Annie Proulxin Laivauutisia. Lukupiirini ehti jo käsitellä sitä tapaamisessaan muutama päivä sitten, mutta minä en saanut luettua koko kirjaa siihen mennessä. Olen myös koettanut lukea tämän kirjan moninaisia kertoja ennenkin, mutta lukeminen on aina tyssännyt alkuunsa. Nyt selvisi, miksi: Koko (pieni)  lukupiirimme oli sitä mieltä, että kirjan alku on kuin eri teoksesta loppuosaan verrattuna. Kieli on rumaa, henkilöhahmot tympeitä, yleistunnelma on jäykkä. Äkkiä kirjaan kuitenkin löytyy lämpöä ja inhimillisyyttä, tarina alkaa kulkea ja hahmoista tulee kiinnostavia. Onneksi luin tällä kertaa pidemmälle, ja aion jatkaa loppuun asti vielä tämän sunnuntain aikana.

Tapanani on poukkoilla kirjasta toiseen. Kerron siis vielä, että työmatkakirjanani on Joel Haahtelan Tähtikirkas, lumivalkea. Aion osallistua Kirjailijan kanssa -lukupiiriin, jossa teosta käsitellään.

Olen vasta niin alussa, etten osaa sanoa itse kirjasta juuta enkä jaata. Sen osaan jo kertoa, että Ellibs-e-kirjakirjasto on kätevä. Sillä sain ko. teoksen suoraan puhelimeeni, ja sillä Lumiani muuttui näppärästi lukulaitteeksi. Aiemmin olen lukenut puhelimella vain pdf-muodossa olleita kirjatiedostoja, mutta Ellibsin käyttöliittymä on monin kerroin parempi vaihtoehto. Puhelimen ruudulla on juuri sopiva määrä tekstiä ja voin mm. lisätä kirjanmerkkejä tärkeisiin kohtiin.

Millainen tarina sinun yöpöydältäsi – tai puhelimestasi – löytyy?

 

Kirjaterveisin
Jenni / Lukulamppu.fi
jenni(at)lukulamppu.fi
P.S. Olethan huomannut, että Lukulampun kautta voi seurata monia kirjablogeja? Päivitämme listaa lähiaikoina. Meille voi myös vinkata kivasta kirjablogista!

15 comments

 1. Marja-Liisa

  Aivan alullaan vasta Sirpa Kähkösen Graniittimies. Vaikuttavaa ensi sivuista alkaen, muuta on vielä aikaista sanoa..

 2. tuula Kanniainen

  Lukuelämyksenä Jose Rodrigues dos Santosin Einsteinin -koodi. Lenkkikaverina äänikirja; Peter Franzenin Samoilla silmillä. Hyviä molemmat 🙂

 3. Lukulamppu
  Author

  Kiitos kommenteista Marja-Liisa ja Tuula! Minä en ole lukenut noista mainitsemistanne kirjoista ensimmäistäkään, mutta juuri eilen mietin, etten olekaan hetkeen ottanut äänikirjaa mukaan ulkoilemaan. Pitää ottaa – etenkin sitten kun säät huononevat, kirja vie silloin sopivasti huomiota toisaalle.

  Jenni

 4. Marion Forman

  Sain juuri luettua Janne Kuusen jostain syystä täysin piilotetun hiomattoman (vai hiotun?) timantin Kasvoista kasvoihin (onko tämän syksyn vai viime kevään kirjoja?) , laitoin sen kohdalle pientä arviointiakin sivuillenne. Nyt luen Garcia Marquezin Kuulutetun kuoleman kronikkaa, ja Kasvoista kasvoihin innoittamana lainasin saman kirjailijan esikoisteoksen Vapaus, josta olen kuullut kehuja sen lukeneilta ystäviltä, mutta sekin oli jokseenkin huomaamaton ilmestyessään muutama vuosi sitten. Sitten on yöpöydän pinossa liuta Marquezin muita kirjoja jonottamassa, kun aiemmin olin lukenut Marquezilta vain Sadan vuoden (loistavan!) yksinäisyyden, jonka luin kesällä uusiksi.

  • Lukulamppu
   Author

   Kiitos kommentista, Marion, ja myös kirjan arvioinnista palvelussamme. Huomasimmekin arviosi ja ilahduimme.

   Minäkin kuin kesällä Sadan vuoden yksinäisyyden ja olen siitä lähtien ollut ”ihan heti” lukemassa lisää Marquezia. Mitä teoksia aiot lukea häneltä? Oli kiinnostavaa, kun kesällä kuin Sadan vuoden yksinäisyyttä sattumalta rinnan Putkinotkon kanssa, ja Putkinotkon esikirjoituksessa näitä teoksia verrattiin toisiinsa.

   terv. Jenni

   • Marion Forman

    Luin siis äskettäin Marquezilta Kuulutetun kuoleman kronikan ja Muistojeni ilottomat huorat, ja kun saan tämän Kuusen Vapauden luettua (joka muuten vaikuttaa erinomaiselta), tartun Rakkaudesta ja muista riivaajista, Patriarkan syksy ja Rakkautta koleran aikaan -Marquez-kirjoihin. Kaikki Marquez-kokemukaeni ovat olleet hyviä, elämä maistuu ja tuoksuu aivan toisin kuin nykykirjallisuudessa yleensä.

    Toinen Marquezia vastaava suosikkini on Jose Saramago, jolta luin kesällä Kertomukset sokeista ja näkevistä. Rankkoja, viiltäviä, ja toisaalta vapauttavia lukukokemuksia.

    Tuon tyyppistä rankkaa mutta syvällistä ja erinomaista lukukokemusta kaipaisin suomenkielisiltäkin kirjailijoilta, käännetyissä on aina jonkin sortin kieliongelma ihan luonnostaan. Jostain syystä Suomessa tunnutaan vierastavan Saramago- ja Marquez-tyyppisiä kirjoittajia, ehkä niistä tihkuvan seksin vuoksi, ja siksi vain nykyelämästä riittävästi etäännytetyt kertomukset niellään. Tämä luettavanani oleva Vapaus edustaa sellaista, ja selitys siihen, miksi Vapaus on sivuutettu sen tasokkuudesta huolimatta, löytyy ehkä edellämainitusta. Kätilö oli jollain tavalla sen tyyppinen, vaikka itseäni siinä häiritsi, lievästi tosin, jonkinlainen kielellinen kikkailu, ja Neljäntienristeys on kyllä hyvä. Sille voisi povata vähintään Finlandia-ehdokkuutta. Samoin kuin Kuusen uusin Kasvoista kasvoihin, vaikka sekin on käsittämättömästi sivuutettu julkisuudessa.

    • Marion Forman

     Ja vielä luin Saramagolta Oikukkaan Kuoleman. Kaikki Saramagon teokset ovat ovelalla tavalla yhteiskunnallisia, ja erittäin fiktiivisiä kauhukertomuksia. Oikukkaassa Kuolemassa on rutkasti mustaa huumoria ja satiiria, jota löytyy myös Sokeista ja Näkevistäkin. Byrokraattinen ajattelu ei saa niissä armoa, mutta huumorin keinoin hellästi näitä onnettomia Saramago kohtelee.

     Huonostipa muotoilin tuon ylläolevan kommentin: siis Saramago ja varsinkin Marquez ovat Suomessa suosittuja, kun ne eivät suoraan liity suomalaisten nykyelämään, mutta Kuusen Vapaus nimenomaan liittyy, ja siksi sitä luultavasti vierastetaan – tai en tiedä vierastetaanko, mutta kirjaeliittiin sitä ei ainakaan ole kelpuutettu, vaikka tasoltaan se sinne ilman muuta kuuluisi.

     • Lukulamppu
      Author

      Hei Marion! Suurkiitokset perusteellisista kommenteista. Luen ne vielä huomenna ajatuksella, tutustun noihin mainitsemiisi teoksiin ja palaan vastaamaan kunnolla. Mukavaa, että Lukulampun blogissa on heti keskustelua ja hyviä lukuvinkkejä! 🙂

      Jenni

 5. Lukulamppu
  Author

  Hei taas, Marion!

  Olen nyt lukenut moneen kertaan kommenttisi ja olet saanut minut kiinnostumaan Kuusen Vapaudesta. Myönnän, etten ole lukenut sitä, mutta Marquezia ja Saramagoa olen jonkin verran, ainakin sen verran, että minulla on käsitys kirjoitustyyleistään. Tuo, mitä pohdit näiden kirjailijoiden suosiosta ja toisaalta ”välimatkasta todellisuuteen” on varmasti totta, ainakin hyvin kiinnostava aihe. Minullekaan ei tule mieleen ”marquezmaisia” tai ”saramagomaisia” suomalaiskirjoittajia. Jos jollekulle tämän keskustelun lukijalle tulee, kertokoon kirjavinkkejä! Ylipäätään teokset, joissa on monta tasoa ja näkökulmaa, ovat kiinnostavia. Taidanpa ottaa loppuvuoden lukemistoon Saramagoakin tämän keskustelun ansiosta.

  Jenni

 6. tuula Kanniainen

  Aivan ihanan mahtavaa kuinka teiltä saa hyviä vinkkejä mitä kirjoja kannattaa seuraavaksi ryhtyä metsästämään.
  Kirjojen suurkuluttajalla kun aina ongelmana mitä seuraavaksi. Kiitos siis teille ja muutenkin nämä sivut hyvä paikka tutustua uusiin teoksiin ja kirjailijoihin

  • Lukulamppu
   Author

   Kiitos ihanasta palautteesta! Mukavaa, jos olet löytänyt hyviä lukuvinkkejä Lukulampusta – sitä varten me olemme!

  • I’m with Hugh. If you want to shill dystopia, pic a different title for your gallery page here. No offense meant, but you may as well have titled this “World Cup images” because some of them contain people with circles.Truly – you’ve captured most of what the public dislikes about Transhuminism. Propagating these memes as H+ is a bullet in the foot of human progress.

 7. A time seems to come in every woman’s life when she gets an uncontrollable urge to give her home a thorough cleaning. Many women still follow the old-fashioned spring and fall schedule. Spring cleaning was unavoidable many years ago when coal stoves were used all winter, coating everything with a thick, greasy dirt.

 8. Alla, na pewno zrozumieć ale nie wiem czy usprawiedliwic. Nie do konca w przypadku polityki. Perypetie emocjonalne ludzi mogą nas bulwersować, oburzać, budzić współczucie, litość, podziw. Ale perypetie emocjonalne polityków dysponujących panstwem czyli siłą nie dają się usprawiedliwić. To powinno budzic trwogę.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.