Lukulampun blogi

Lukulampun blogi: Juhannuksen maaginen tunnelma

Ulkona sataa, lämpömittari näyttää +11 astetta ja tuuli repii puita. Ei näytä keskikesän juhlalta, mutta juhannuksessa on silti aina oma fiiliksensä. Juhannustunnelma löytää minut, olenpa viettämässä juhannusta missä ja millaisissa oloissa vain. Ja vaikka en ole koskaan viettänyt juhannusta Tove Janssonin tavoin Suomenlahden saaristossa, on Janssonin Vaarallinen juhannus sellainen kirja, jonka tunnelmassa on jotain niin juhannusmaista kuin olla voi.

 

Vaarallinen_juhannus

Kansi: Tove Jansson / WSOY.

 

Vaarallisen juhannuksen tunnelma tuntuu vielä näin aikuisenakin hieman pelottavalta, oudolta ja jotenkin arvaamattomalta. Kenties tämä johtuu vahvasta lukukokemuksesta lapsena: kun luin Vaarallista juhannusta ensimmäisen kerran, seikkailut teatterissa, orpolasten parissa, oudossa teatterissa ja tulvan keskellä suorastaan pelottivat. Mitä tutulle ja turvalliselle Muumilaaksolle tapahtui? Muumiperheen eksyminen toisistaan jännitti lukiessa myös.

Mutta eikös juhannustunnelmassa ole usein kyse juuri uusista seikkailuista, jännittävistä kohtaamisista ja pienestä vaaran säväyksestä, jota lievittää kuitenkin pitkä valoisa yö ja kesän lämpö. Näin kolkoimmillaankin keskikesällä on talvipakkasta turvallisempi keli – juuri sopiva ulkona seikkailemiseen!

Tänä juhannuksena toivon muumiperheen tavoin tapaavani erikoisia vastaantulijoita, aion ihailla merta ja tiedän liikuskelevani myös teatterinäyttämön lähellä. Ja vaikka sade piiskaisi, se ei haittaa, koska aion ottaa aikaa myös siihen, että käperryn kirjan kanssa mukavaan nurkkaukseen lukemaan. Oikein hyvää juhannusta kaikille!

 

Minkä kirjan juhannustunnelma on jäänyt sinun mieleesi?

 

Salla / Lukulamppu.fi
salla(at)lukulamppu.fi

 

Lue myös artikkeli: Netin kiinnostavimmat Tove Jansson -linkit
Lue myös artikkeli: Kirjailijan kintereillä: Tove Janssonin Katajanokka

***

Lukulampun blogi

Lukulampun blogissa kirjoittavat toimituksen jäsenet sekä Lukulampun avustajat. Kerromme juttujen teosta, jaamme Lukulampun kuulumisia, pohdimme kirjakokemuksia ja lukemiseen liittyviä asioita, fiilistelemme… Myös lukijoiden kirjakokemukset ja -kysymykset sekä kaikenlaiset lukemiseen liittyvät kirjoitukset ovat tervetulleita. Ota yhteyttä: toimitus(at)lukulamppu.fi

Lukulampun blogin kirjoitukset löytävät Lukulampun etusivun Kirjablogit-välilehdeltä sekä täältä.

1 comment

  1. Satu

    Tämän kesän juhannuskirjani on Ursula Anttila-Halisen dekkari Laulu taivaansinisestä kukasta, jossa juhannustunnelma vaihtuu Kesäyön unelmasta Macbethiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.