Lukulampun blogi

Lukulampun blogi: Ääneen lukemisesta

Hyvää maailman ääneen lukemisen päivää! Kirjan vuosi 2015 tuo Suomeen myös erilaisia lukemiseen liittyviä teemaviikkoja ja -päiviä. Tänään siis luetaan ääneen, ja esimerkiksi monissa kirjastoissa on ääneenlukutapahtumia. Katso oman alueesi tapahtumat Kirjan vuosi -sivustolta.

Mietimme Lukulampun tiimin kesken, mitkä ovat olennaisimpia asioita ääneen lukemisessa, sekä lukiessa että kuunnellessa. Miksi kannattaa lukea ääneen?

 

Teksti avautuu uudella tavalla. Kun lukija tai kuulija etenee lukemisen tahdissa eikä voi selailla tekstiä ees taas, huomio kiinnittyy esimerkiksi tekstin rytmiin ja yksityiskohtiin, kuten sanavalintoihin, usein jopa tarkemmin kuin lukiessa. Tämän huomaa etenkin tuttujen teosten kanssa.

Tulkinta. Vaikka lukeminen on aina tietyllä tavalla tulkintaa, ääneen lukeminen tuo tekstiin uuden tason myös laajemmin tulkinnan näkökulmasta. Jos kaksikin henkilöä lukee vuorotellen samaa teosta ääneen, huomaa, kuinka he painottavat lukiessaan eri asioita ja tuovat teokseen omalla lukemistyylillään uuden tason. Parhaimmat äänikirjojen lukijat tulkitsevat neutraalisti, jolloin kuulijan huomio kiinnittyy tarinaan, ei lukijaan. Omaa tekstiään lukeva kirjailija taas voi antaa suurenkin ahaa-elämyksen kuulijoille: tuota hän tarkoitti, noin hän suhtautuu tuohon hahmoon tai asiaan.

Keskittyminen. Ääneen lukemisen kesken ei katsella telkkaria eikä päivitetä Facebookia, vaan etenkin tottumattoman lukijan, vaikka hän olisi muuten innokas lukutoukka, pitää todella paneutua asiaan, muuten lukeminen ei ole sujuvaa, ja takeltelevaa tai toisaalta mekaanisen sujuvaa lukemista on raskas kuunnella. Sama kuunnellessa: keskity. Se kannattaa, sillä yhteen asiaan ja etenkin kirjaan keskittyminen rauhoittaa muitakin kuin iltasatua tarvitsevia lapsia. (Lue myös Lukulampussa aiemmin ilmestynyt artikkeli Miksi lukea lapselle.)

Yhdessäolo. Aikuistenkin lukuhetkistä jää mukavia muistoja. Toisaalta ääneen lukemalla voi myös kuluttaa aikaa. Kun kysyimme muutama päivä sitten Lukulampun Facebook-sivulla, milloin luit viimeksi ääneen, eräs kommentoija antoi oivallisen vinkin: automatkalla voi lukea ääneen. ”Elävä äänikirja” tekee matkanteosta mukavaa.

 

Tämä kaikki voi olla itsestään selvää, mutta lukemista on silti hyvä ja kiinnostavaa pohtia aika ajoin. Milloin ja miten viimeksi todella keskityit ja rauhoituit kirjan ääreen?

Ääneen voi lukea perheenjäsenille ja ystävälle, lemmikkieläimille tai vain ihan itsekseen. Kokeile tänään.

Kerro kommenttikentässä, mitä luit ja miten meni!

 

Jenni / Lukulamppu.fi
jenni(at)lukulamppu.fi

 

***

Lukulampun blogi

Lukulampun blogissa kirjoittavat toimituksen jäsenet sekä Lukulampun avustajat. Kerromme juttujen teosta, jaamme Lukulampun kuulumisia, pohdimme kirjakokemuksia ja lukemiseen liittyviä asioita, fiilistelemme… Myös lukijoiden kirjakokemukset ja -kysymykset sekä kaikenlaiset lukemiseen liittyvät kirjoitukset ovat tervetulleita. Ota yhteyttä: toimitus(at)lukulamppu.fi

Lukulampun blogin kirjoitukset löytävät Lukulampun etusivun Kirjablogit-välilehdeltä sekä täältä.

2 comments

 1. Marjo-Kaisa Kääriäinen

  Hei,
  kävin juuri lukemassa erään pienryhmäkodin asukkaille. Käyn viikottain lukemassa puoli tuntia kerrallaan kuudessa eri paikassa: kahdessa kehitysvammaisille tarkoitetussa hoitokodissa sekä neljässä vanhusten pienryhmäkodissa/vanhainkodin solussa. Tänä päivänä sain pyynnön tulla lukemaan vielä seitsemänteenkin paikkaan!

  Ääneen luku liittyy Lukutaitoa-hankkeeseen, joka alkoi viime vuonna ja jatkuu tämän vuoden loppuun. Kaikissa paikoissa kuuntelijat ovat tykänneet ääneenluvusta. Lukemiset valitsen etukäteen kohderyhmän mukaan.

  Lukiessa kirjan teksti saa elävyyttä äänenkäytön mukaan. Tänään luin Pentti Haanpään teokseesta Ihmiselon karvas ihanuus sekä muita teoksia novellin Puheliaisuus. Lukeminen herätti kuulijoissa keskustelua puheliaisuudesta yleensä sekä eräs kuulija muisteli viljan puintia ja muita vanhoja työtapoja, joihin oli osallistunut.

  Ääneen lukeminen on antoisaa myös itselleni.

  (Työskentelen kirjastovirkailijana Haapaveden kaupunginkirjastossa)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.