lukukeskus_kansikuva

Lukukeskus edistää lukemista ja lukutaitoa

Lukukeskus on järjestö, jonka missiona on edistää ja ylläpitää lukutaitoa ja kirjaharrastusta. Järjestö on toiminut Suomessa jo yli neljänkymmenen vuoden ajan. Lukukeskus toimii pitkälti avustusten varassa. Vuonna 2013 merkittävimmät tukijat olivat Opetus- ja kulttuuriministeriö, Svenska kulturfonden, WSOY:n kirjallisuussäätiö, Konstsamfundet, Jenny ja Antti Wihurin rahasto ja Alfred Kordelinin säätiö.

Lukukeskuksen toiminta tavoittaa eri-ikäiset kohderyhmät tapahtumien, julkaisujen ja verkkojulkaisujen avulla. Viime marraskuussa Alfred Kordelinin säätiö myönsi Lukukeskukselle 20 000 euron suuruisen kannustuspalkinnon lasten ja nuorten piirissä tehtävään työhön lukemisen ja kirjallisen kulttuurin edistämiseksi.

annantalo_kaikki_kuuntelee1_900

 

Vanhemmat vaikuttavat lasten lukuharrastukseen ratkaisevasti

Lukukeskuksen tärkein vuosittainen tapahtuma on Lukuviikko. Lukuviikkoa vietetään huhtikuussa ja tapahtumaan osallistuvat muun muassa koulut ja kirjastot ympäri Suomea. Vuonna 2013 Lukukeskus julkaisi Lukuviikon kunniaksi 10 faktaa lukemisesta. Faktat perustuvat Lukukeskuksen keräämään aineistoon, jossa on tilasto- ja tutkimustietoa.

 

lukuviikkologo1. Suomalaiset ovat lukukansaa – vielä

2. Lasten lukeminen sujuu, muttei maistu

3. Nuorten asenne lukemiseen käy kielteisemmäksi

4. Kymmenen tuhatta erinomaista, viisi tuhatta heikkoa lukijaa

5. Lukutaito on tasaista ja tasokasta

6. Poikien lukutaito jää koko ajan jälkeen tyttöjen tasosta

7. Luottamus lukutaitoon luodaan kotona

8. Varhainen lukeminen auttaa merkittävästi lukutaitoa

9. Suomalaiset hankkivat kirjat kirjastosta

10. Suomessa tuetaan heikosti lukemisen edistämistä

 

Alakoululaisten lukuharrastusta voi vauhdittaa Lukukeskuksen julkaiseman Vinski-lehden avulla. 7-12-vuotiaille suunnattu lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Vuoden 2014 kakkosnumerossa vinkataan muun muassa teatteriaiheisista kirjoista ja kerrotaan Astrid Lindgrenistä. Lukukeskuksen strategiaan vuosille 2013-2017 on kirjattu lasten vanhempien valistaminen lukemisen tärkeydestä.

 

Kirjailijavierailut koulussa innostavat nuoria lukemaan

Kirjailijavierailut ovat kenties näkyvintä Lukukeskuksen toimintaa. Vierailut suuntautuvat erityisesti kouluihin ja kirjastoihin. Vuonna 2013 Lukukeskus välitti yhteensä 903 kirjailijavierailua. Edellisvuoteen verrattuna kirjailijavierailutilaukset kasvoivat 4 %. Tilaisuudet tavoittivat noin 46 000 eri-ikäistä osallistujaa. Muun muassa Wilson Kirwa on suosittu kirjailijavieras.

Erityisen tärkeä oli Kirjailija joka kouluun -hanke. Vuonna 2013 ohjelma kohdistettiin Väli-Suomeen alueen heikkojen PISA-lukutaitotulosten vuoksi. Kohderyhmänä olivat lukutaidon kannalta kriittisessä iässä olevat 5.–9. luokkalaiset. Koulujen omavastuuosuus oli yksi euro per oppilas, muuten kiertueelle tuli tukea Opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja Otavan Kirjasäätiöltä. Hanke jatkuu vuonna 2014 tukijoiden turvin.

lukukeskus_wilson_kirwa

Keväällä 2014 Lukukeskus pilotoi virtuaalivierailuja. Palvelussa kirjailija vierailee koulussa tietokoneen avustuksella esimerkiksi työhuoneestaan tai kotoaan käsin. Hanke jatkuu syksyllä 2014. Palaute virtuaalivierailuista on ollut innostunutta. Näin eräs opettaja kuvaa virtuaalivierailua Lukukeskuksen sivuilla:

”Oppilaat olivat täysin myytyjä. Seurasivat joka solullaan ja nauraa tyrskähtivät välillä päähenkilön puuhailuille. Tunnelma oli käsin kosketeltavan lämmin. Kirjailija tuli eläväksi ja helposti lähestyttäväksi oppilaille.”

Nuorten lukijoiden lukuharrastusta tukee myös Lukukeskuksen nuorille suunnattu Lukufiilis-lehti. Lehden kirjoittajat ovat pääosin itsekin nuoria. Uusimmassa numerossa teemana on kiusaaminen ja haastateltavana on muun muassa Aavikon tyttäret -kirjasta tunnettu Nura Farah.

lukufiilis214_kansi_595px

 

Laadukasta kirjallisuuskritiikkiä aikuisille

Edellämainittu toiminta tavoittaa lasten ja nuorten kautta myös monia aikuisia, mutta erityisesti Kiiltomato-verkkolehti kutsuu aikuisia kirjojen pariin. Kiiltomadossa julkaistaan tasokasta kirjallisuuskritiikkiä. Verkkolehden merkitys kasvaa sitä mukaa, mitä rajatummaksi painetun median tarjoama tila kirjallisuuskritiikille on käynyt. Kiiltomadon kriitikkokunnassa on yli 200 kirjoittajaa mukana, päätoimittajana on kirjailija, toimittaja ja kriitikko Karo Hämäläinen.

Kevään 2014 uutuuskirjallisuus on näkyvästi esillä Kiiltomadon arvosteluissa. Tuoreen kritiikin ovat saaneet muun muassa Mirja Kuivaniemen Siantappajat, Johannes Ojansuun Katoavaisuuden aineisto, Michèle Lesbren Punainen sohva ja Minna Maijalan kirjoittama Minna Canth -elämäkerta Herkkä, hellä, hehkuvainen.

Kiiltomato

Lukukeskuksen kuulumisia on helppo seurata tilaamalla Lukukeskuksen uutiskirje tai fanittamalla Lukukeskusta Facebookissa.

 

Tutustu artikkelissa mainittuihin kirjoihin

Wilson Kirwan Amani-aasi ja viisas kilpikonna Lukulampussa

Nura Farahin Aavikon tyttäret Lukulampussa

Mirja Kuivaniemen Siantappajat Lukulampussa

Johannes Ojansuun Katoavaisuuden aineisto Lukulampussa

Michèle Lesbren Punainen sohva Lukulampussa

Minna Maijalan Herkkä, hellä, hehkuvainen Lukulampussa

 

 

Teksti: Salla Brunou / Lukulamppu.fi. Lähde: lukukeskus.fi.
Kuvat: Kolmasluokkalaiset lukevat ääneen Annantalolla Lukuviikon tapahtumassa: Jasper Kaarna / Lukukeskus
Wilson Kirwa esiintyy Lukuviikolla: Kaisa Silvo / Lukukeskus
Lukukeskus-logo kirjahyllyissä: Anni Reenpää / Lukukeskus
Muut kuvat: Lukukeskus

Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

 

Oletko osallistunut Lukukeskuksen tapahtumiin? Entä oletko lukenut Lukukeskuksen julkaisuja?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.