Kuvapohja_lukuhaasteet

Lukuhaasteilla lukuelämyksiä

Lukuhaasteiden suorittaminen voi olla yhtä houkuttelevaa ja koukuttavaa kuin kirjalistojen pitäminen. Lukuhaasteessa haastaja nimeää tavoitekirjat ja aikarajan lukemiselle. Haasteen suorittaja saa palkinnoksi yleensä hyvän mielen ja paljon uusia kirjatuttavuuksia, joihin ei kenties olisi muuten tullut tarttuneeksi. Kirjan vuoden kunniaksi muun muassa HelMet-kirjasto on julkaissut oman lukuhaasteensa. Myös kansainvälisiä lukuhaasteita löytyy paljon.

 

Kirjabloggaajat etunenässä

 

Jo sadat himolukijat ovat tarttuneet HelMet-kirjaston lukuhaasteeseen. Lukuhaasteelle on oma Facebook-ryhmäkin. Haasteeseen voi etsiä esimerkiksi kirjan, jonka lukeminen hieman nolottaa ja kirjan, jonka nimessä on numero. Sivun linkkilistoilta löytää helposti ehdotuksia ja inspiraatiota.

 

2217253588_323d7721c1_b

 

Suomenkieliset kirjabloggaajat ovat ahkeria haasteiden julkaisijoita ja suorittajia. Bloggaajat kokoavat lukuhaasteet Haastavaa lukemista -sivulle.  Tammikuun aikana sivulle on ilmestynyt useita uusia haasteita, kuten elämäkertahaaste, Maalaismaisemia-haaste ja Idän pikajuna -haaste. Esimerkiksi viimeksimainitussa tehtävänä on lukea kirjoja, jotka liittyvät Idän pikajunan pysäkkeihin: Pariisiin, Strasbourgiin, Müncheniin, Wieniin, Budapestiin, Bukarestiin, Varnaan ja Istanbuliin.

Eräs kirjabloggaajien suosima lukuhaaste on lukumaraton. Siinä tehtävänä on lukea 24 tunnin aikana niin paljon kuin jaksaa. Esimerkiksi Ilselä-blogin kirjoittaja Minna luki toissa kesänä yli 1200 sivua vuorokauden aikana.

 

Kansainvälisiä haasteita

 

Goodreads.com kirjayhteisössä on paljon erilaisia haasteita. Vuodelle 2015 on heitetty muun muassa afroamerikkalaisen kirjallisuuden haaste. Sen säännöt ovat hieman monimutkaisemmat, mutta mielenkiintoisia kirjalistoja sen avulla syntyy. Bryan R. valitsi omalle listalleen muun muassa Toni Morrisonia ja Octavia Butleria.

Facebookista pitävät voivat hypätä Facebookin perustajan, Mark Zuckerbergin, kirjalliseen kelkkaan. Zuckerberg ilmoitti aikovansa lukea vuoden 2015 aikana uuden kirjan joka viikko.  Kommentoijat ovat ehdottaneet hänelle monia eri kirjoja, kuten Koraania tai Vuonna 1984:ää.

 

kellopeli

 

Gilmoren tytöt -tv-sarjan fanit voivat kokeilla Rory Gilmoren mukaan nimettyä lukuhaastetta. Haasteeseen on koottu kaikki kirjat, joita Roryn on nähty lukevan sarjan jaksoissa. Melko klassikkopainotteiselta listalta löytyvät esimerkiksi Kellopeliappelsiini ja Kauppamatkustajan kuolema, mutta kyllä Rory on kevyempiäkin kirjoja ehtinyt lukea.

Toimittaja Suvi Ahola nosti lukemisen sukupuolittuneisuuden esiin Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa vähän aikaa sitten. Koska tutkimusten mukaan miehet lukevat enimmäkseen miesten kirjoittamia kirjoja kun taas naiset lukevat sekä miesten että naisten kirjoittamia kirjoja, voi asetelman muuttamiseksi hyödyntää vuoden 2014 kansainvälistä lukuhaastetta. #readwomen2014 -avainsanalla löytää vaikkapa Twitteristä paljon kommentteja hyvistä naisten kirjoittamista kirjoista.

 

 

Teksti: Salla Brunou / Lukulamppu.fi. Kuvat: kansikuvat kustantajilta. Mark Zuckerberg: Guillaume Paumier, CC-BY. Wikimedia Commons. Alexis Bledel: gdcgraphics / Wikimedia Commons. Istanbul: Dennis Jarvis, Creative Commons -lisenssi CC BY-SA 2.0.
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muuta aihepiirin artikkelit: lukeminen.

 

Oletko osallistunut lukuhaasteisiin? Mihin haasteeseen haluaisit osallistua?

1 comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.