artikkelikuva_e-kirjat

Lukija kertoo: ensiaskelia e-kirjojen maailmassa

Himolukija Maria Leidenius kertoo, miltä tuntuu kokeilla e-kirjan lukemista. Välillä e-kirjojen lukeminen on tuntunut tekniikkalajilta, mutta esimerkiksi tenttikirjoja tai kevyitä välipalakirjoja olisi Marian mielestä luontevaa lukea sähköisinä.

 

Kätevyys houkuttaa, tekniikka pohdituttaa

 

E-kirjojen lukeminen on mitä suurimmassa määrin välineurheilua. Olen jo kauan ollut tietoinen esimerkiksi Gutenberg-projektin ja Elisa Kirjan ilmaisista sähköisistä klassikkokirjoista, mutta en ole lukenut yhtäkään. Joskus olen halunnut verrata lukemani vanhan käännöskirjan tekstiä alkukieliseen versioon ja etsinyt tekstin netistä käsiini, mutta kokonaisen teoksen lukeminen läppärin ruudulta ei ole houkutellut. Esimerkiksi Gutenbergin tiedostoja voi ladata useammassa eri formaatissa, mutta kirjamaiseen lukukokemukseen pääsee vain tabletilla tai varta vasten e-kirjojen lukemiseen tarjoitetulla lukulaitteella. Entistä useammat uutuuskirjatkin ilmestyvät nykyään e-kirjoina, ja niihinkin olisi hauska tuoreeltaan tutustua ilman että kirjapinot yöpöydällä kasvavat hallitsemattoman suuriksi – lukulaite ei paljon tilaa vie, mutta voi kätkeä suurenkin kirjaston!

Silloin tällöin netin kirja-aiheisilla keskustelupalstoilla kysellään vinkkejä hyvistä lukulaitteista. Yksi suosii Kindleä, toinen tykkää Kobosta – Lukulamppukin on esitellyt erilaisia e-kirjanlukijoita. Tablet-tietokone on monikäyttöisempi kuin lukulaite, mutta toisaalta aika paljon kallimpikin. Eikä e-kirjoja ole yhtä mukava lukea tabletin kirkkaalta näytöltä kuin himmeältä ja silmäystävälliseltä lukulaitteelta, sanovat asiaan perehtyneet.

 

4719009886_6a07c7e4f7_z

 

Mutta onhan minulla älypuhelin, ajattelen. Kesken kesälomareissun sähköpostiluukusta tipahtaa kustantamon tarjous: voisin ladata Elisa Kirjasta ilmaiseksi Liane Moriartyn romaanin Hyvä aviomies, joka ilmestyy painettuna kirjana vasta syksyllä. Olen toki varannut lomareissulle pinon ”perinteisiä kirjoja”, mutta lisävaihtoehdot lukemistossa eivät ole koskaan haitaksi. Ei muuta kun klikkaamaan kirja sähköiseen ostoskoriin. Kirjan saaminen omaan virtuaaliseen kirjahyllyyn sujui jouhevasti, mutta kun yritin ladata Elisa Kirjan sovellusta puhelimeeni, tuli tenkapoo: puhelin olisi vaatinut päivityksiä. Unohdan sillä erää koko asian, vaikka uusi kirja kiinnostaakin.

 

Pdf-tiedosto ei ole e-kirjan veroinen

 

Elokuussa saan mieheltä lahjaksi iPadin, opiskeluja varten tietenkin! Lukutoukkavaimoaan ymmärtävä mies lataa ensi töikseen tabletille muun muassa iBooksin ja sen kauan kaivatun Elisa Kirjan. Kesähelteillä hankittu kirja odottaa nätisti sähköisessä kirjahyllyssä, ja nyt sitä pääsee lukemaankin! Sivut kääntyvät sulavasti ja tekstin kokoa saa säädeltyä mukavasti. Tuntuu vähän oudolta: onko tämä nyt oikeaa lukemista, vai olenko koneella? Ainakin kiusaus selata välillä nettiä on suuri. Tabletti tuntuu kädessä painavalta, mutta itse kirjan teksti on rentouttavan kevyttä. Saan Moriartyn romaanin myöhemmin myös paperisena markkinointikappaleena ja ihailen sen kaunista kantta, mutta luen kirjan loppuun e-versiona. Vaikka olen perinteisten kirjojen ystävä ja otan vasta ensiaskeleita e-kirjojen maailmassa, tuntuu että jotkut ”kirjalliset välipalat” on ihan kiva hotkaista sähköisiä sivuja nopeasti eteenpäin sipaisten.

Toisinaan kirjabloggaajille tarjotaan ennakko- tai arvostelukappaleina myös pdf-tiedostoja. Niiden luettavuus sellaisenaan on vähän huono; formaatti ei tosiaankaan ole tarkoitettu tiiliskiviromaanien nauttimiseen. Ei ole samantekevää, pystyykö kääntämään digitaalista sivua vai joutuuko rullaamaan sivuja alaspäin lukiessa. E-kirjassa myös pääsee jokaisella lukukerralla jatkamaan suoraan siitä, mihin on jäänyt – pdf-tiedosto palaa tauon jälkeen ensimmäiselle sivulleen ja oikean kohdan joutuu etsimään. En vielä osaa muuntaa pdf-tiedostoja e-kirjoiksi, siihen pitäisi kysyä jostakin neuvoa.

 

12559725355_ec84d66709_z

 

Tenttikirjat sopisivat e-kirjoiksi

 

Vapaa-ajan lukeminen jää vähemmälle, kun alan kirjoittaa laajaa opinnäytetyötä. Onneksi sähköiset kirjat eivät pölyty hyllyssä lukuvuoroa odotellessaan! Myös opintohin liittyvässä kirjallisuudessa sähköisyys olisi omiaan: ei tarvitsisi huolehtia eräpäivistä, kun kirjat palautuisivat itsestään opiskelijakirjastoon. En löydä tarvitsemaani tutkimuskirjallisuutta e-kirjoina kirjastosta, mutta luen paljon sähköisessä muodossa olevaa lähdemateriaalia tietokantojen kautta. Yksi ihan oikea e-kirjakin lähdeluettelooni päätyy, kun eräs ruotsalainen tietokirja löytyy Adlibriksestä muutamalla eurolla. Perinteisiä kirjaostoksia joutuu verkkokaupasta tilatessa odottamaan yleensä toista viikkoa, mutta e-kirjan saa käsiinsä heti – ainakin periaattessa. Jälleen kerran törmään hetkelliseen formaattiesteeseen enkä meinaa saada ostamaani e-kirjaa auki, mutta nopean asiakaspalvelun avulla ongelma ratkeaa. Vaikka luenkin e-kirjaa sujuvasti, teen muistiinpanot perinteiseen tapaan paperille.

Kunhan vapaata lukuaikaa on taas enemmän, seikkailut e-kirjojen parissa varmasti jatkuvat. En ole enää täysin e-kirjaummikko, vaikka opittavaa on vielä paljon. Jossain vaiheessa hankin luultavasti ihan oikean lukulaitteen, ja luulen, että e-kirjainnostus saa siitä uutta virtaa.

 

Teksti: Maria Leidenius / Lukulamppu.fi. Kuvat: Lukulaite ja kirja: Cristian Eslava. CC-lisenssi CC BY-SA 2.0. iPad: Chad Kainz. CC-lisenssi CC BY 2.0. Lukulaite ja kangassuojus: Audrey B. CC BY 2.0.

Artikkeli on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: e-kirjat, lukeminen, vieraskynä.

 

Millaisia kokemuksia sinulla on e-kirjojen lukemisesta?

2 comments

  1. Jaana Kylliäinen

    Minä olen kyllä tykästynyt e-kirjoihin. Luen tabletilla, johon minulla on ladattuna elisa-kirja sovellus ja siinä sovelluksessa saa kyllä hyvän lukukokemuksen (on nyt 2 ja puoli vuotta takana ja melkein 500 kirjaa, kaikkia en kylläkään ole vielä lukenut).

    Fonttia voi suurentaa/pienentää ja voi näyttöä himmentää ja kirjanmerkkikin on. Etuina näen sen että on paljon kirjoja pienessä tilassa eikä paina paljoa! Minulla tuli kolme vuotta sitten eteen tilanne, että mieheni sanoi, ettei meille hommata enää yhtään kirjaa (ei mahdu mihinkään) ja minun piti etsiä toinen tilaa säästävämpi vaihtoehto)

    Vaikka aikaisemmin olin painetun kirjan kannalla, mutta nyt ei ole niin väliä kummin lukee ja tabletilta on hyvä lukea ja maailma säästyy, kun kaikkea ei ole paperille painettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.