lucia_berlin_siivoojan_kasikirja

Lucia Berlin: Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia

Viikon äänikirjamme on Lucia Berlinin novellikokoelma Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia. Tarkasta sanankäytöstä kiitetty teos on saatavana myös e-kirjana ja painettuna teoksena.

 

”LUCIA BERLININ kertomukset ovat sähköä, ne hurisevat ja rätisevät, kun johdonpäät koskettavat toisiaan. Tässä reaktiossa myös lukijan mieli herää, hullaantuu ja lumoutuu, niin että synapsit kipinöivät. Juuri tätä me lukemiselta odotamme – että saa käyttää aivojaan ja tuntea sydämensä lyövän.”

Näin alkaa Lydia Davisin kirjoittama esipuhe Lucia Berlinin Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia -teokseen. Siivoojan käsikirjan tiiviit, harkitut novellit lunastavat odotukset.

Kustantamon esittelyn mukaan yhdysvaltalainen Lucia Berlin (1936–2004) oli kirjailija, kirjallisuuden opettaja, äiti, alkoholisti, yksinhuoltaja ja sisukas nainen. Hänen novellinsa ovat päässeet kansainväliseen suosioon vasta viime vuosina.

Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia sisältää monenlaisia tarinoita amerikkalaisesta arjesta ja elämästä ylipäätään: se liikkuu miljöissä hienoistokodeista tukiasuntoihin ja katkaisuhoitolaan. Berlinin sanotaan ammentaneen teoksiin omasta, värikkäästä ja kovastakin elämästään niin Yhdysvalloissa kuin muualla.

”Berlinin sivumitallisesti lyhyt tuotanto selittyy ainakin osaksi kirjailijan värikkäällä elämällä, joka pakotti lyhyissä pätkissä työskentelyyn. Varmasti siihen liittyy myös perfektionistin tarve tislata tekstimateriaalista mahdollisimman puhdasta jälkeä”, arvioidaan Kiiltomadon kirjoituksessa. Kirjoittaja varoittaa kuitenkin lukemasta novelleja omakohtaisina kuvauksina: kirjoitukset ovat ansiokkaita ja toimivia ilman taustatietoa kirjoittajasta. Kiiltomato-sivustolla kiitetään myös suomentajaa: ”Tällaisen kääntäminen vaatii tarkkaa kielikorvaa ja nyanssien tajua. Kristiina Drewsin suomennos onkin huolellista ja eloisaa.” Lue koko arvio.

”Vähän mutta hyvää lukevan kannattaa tarttua Lucia Berlinin Siivoojan käsikirjaan”, kannustaa Päivän lehti. Ja: ”Kaikkein inhorealistisimpien kuvaustenkin yllä leijuu aina myös kertojan vino hymy, joka pehmentää välillä hyvinkin ankeaa tapahtumaa.” Lue koko arvio.

 

sisaltoalue_mainospalkki

Kuuntele äänikirjan alku

Lucia Berlinin Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia (valikoima A manual for cleaning women -kokoelman novelleja, Aula & co 2017, suom. Kristiina Drews) on saatavana äänikirjana, e-kirjana ja painettuna teoksena.

Äänikirjan hinta on 19,90 € Elisa Kirjassa; teos on saatavana hintaan 7,90 € 12.8.2018 saakka. Kirjan pituus on 9 h 14 min, lukija on Krista Putkonen-Örn. Tutustu ja osta täällä: Elisa Kirjassa voit myös kuunnella äänikirjan alun veloituksetta

E-kirjan hinta on 18,90 € Elisa Kirjassa; teos on saatavana hintaan 5,90 € 12.8.2018 saakka. Tutustu ja osta täällä: Elisa Kirjassa voit myös lukea e-kirjan alun veloituksetta.  Elisa Kirja on Lukulampun yhteistyökumppani.

Painetun teoksen hinta on 23,30 € Lukulampun kaupassa. Tutustu ja osta täällä. Lukulampun kauppa on toteutettu yhdessä kotimaisen Booky.fi:n kanssa. Ei toimituskuluja, ja kirjoja voi tilata myös lahjansaajan osoitteeseen.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Aiemmat viikon kirjat löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.