Lounastapaaminen_De_Stefano

Lounaalla Cristina De Stefanon kanssa

Lukulamppu kutsui lukijoita lounastapaamiseen Oriana Fallaci – nainen ristitulessa -elämäkerran kirjoittajan Cristina De Stefanon kanssa. Helsingin Kirjamessut järjestettiin 23.-26.10.2014 ja teemamaana oli Italia. 

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Kahdeksan kirjamessukävijää kokoontui tapaamaan kirjailijaa. Tunnin mittainen tapaaminen eteni pikemminkin italialaisittain kuin suomalaisittain: keskustelu oli vilkasta ja monet osallistujat juttelivat Cristina De Stefanon kanssa italiaksi. Keskiössä oli silti elämäkerran päähenkilö, vuonna 2006 edesmennyt journalisti Oriana Fallaci, jonka vaiheisiin De Stefano oli kirjoitustyönsä aikana uppoutunut intensiivisesti.

 

lounas1

 

Kova ja pehmeä samaan aikaan

Osa osallistujista oli jo lukenut elämäkerran, toiset vasta aikoivat aloittaa kirjan. Fallacin dramaattinen persoona herätti erityisen paljon kysymyksiä. Fallaci oli selvästi voimakastahtoinen ja päättäväinen nainen – oliko hän jonkun silmissä myös hankala ja vaikea ihminen?

Yhdessä De Stefanon kanssa pohdittiin, että Fallaci tuntui olleen kaksijakoinen henkilö: toisaalta äärimmäisen kova ja tiukka, toisaalta pehmeä, herkkä ja haavoittuvainen. Maailmalla matkatessaan ja tiukoissa tilanteissa hän ei halunnut näyttää pehmeää puoltaan, vaan piti ulkokuorensa lujana. Yksityiselämässään hän koki isojakin takaiskuja. Todellinen girl power alkoi iskeä kipinää pöytäkunnassa siinä vaiheessa, kun alettiin pohtia sukupuolen merkitystä Fallacin elämässä. Keskustelun lopputulos oli, että jos Fallaci olisi ollut mies, hänellä olisi aivan varmasti ollut perhe – vaimo kotona hoitamassa lapsia ja kaikkia käytännön asioita, kun suuri journalistimies matkailee maailmalla.

Mutta De Stefano muistutti, että Fallaci osasi myös käyttää naisellisuuttaan hyödyksi: monet merkittävät poliitikot tuntuivat suhtautuvan häneen kivannäköisenä nuorena naisena, jolle oli helppo jutella kaikenlaista haastattelun aikana. Tosin hekin saivat tuntea Fallacin säälimättömyyden: moni kieltäytyi antamasta Fallacille toista haastattelua, kun oli joutunut rusikoiduksi valmiissa artikkelissa.

 

oriana_fallaci97326

 

Esimerkit muuttavat maailmaa

Ruoan ääressä pohdittiin paljon myös sitä, onko maailma muuttunut. Onko nuorilla naisilla länsimaissakaan samanlaiset mahdollisuudet kuin nuorilla miehillä, vai rajoitetaanko naisten elämää enemmän? Fallacin antama esimerkki ja Cristina De Stefanon räiskyvä into kirjansa kohdetta kohtaan latasivat kuitenkin ainakin tämän naisporukan täyteen energiaa.

 

lounas3

 

Cristina De Stefano vietti messupyörityksessä monta päivää ja hän raportoi messukuulumisistaan ahkerasti sekä kirjansa Facebook-sivulle että Twitteriin. Suomalaisten lukuinto ja kirjakuhina tekivät positiivisen vaikutuksen.

 

 

Tutustu kirjaan ja kirjailijaan

Cristina De Stefanon Oriana Fallaci – Nainen ristitulessa Lukulampun kaupassa
Lue Lukulampun arvio: Oriana Fallaci – Nainen ristitulessa on kuohuva journalistielämäkerta
Lue haastattelu: Cristina De Stefano: Sananvapaustaistelija Oriana Fallaci ei antanut koskaan periksi
Lue artikkeli: ”Lohikäärmemäinen Oriana Fallaci olikin hellä” – Cristina De Stefano videohaastattelussa
Cristina De Stefano MTV3:n haastattelussa Katsomossa
@DeStefanoCris Twitterissä
Oriana una donna – La Bibliografi di Oriana Fallaci Facebookissa

 

 

Teksti: Salla Brunou / Lukulamppu.fi. Kuvat: Salla Brunou ja Kirsi Kärkinen Ranin. Kansi: Gummerus.
Artikkeli on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: kirjailijat, lukeminen, mainos, menovinkit ja nähtävyydet, uutuudet.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Artikkeli on sponsoroitua sisältöä ja se on julkaistu osana Lukulampun ja Gummeruksen sisältömarkkinointikampanjaa.  Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.

 

Millaiseen kirjailijatapaamiseen sinä olet osallistunut? Entä millaiseen haluaisit osallistua?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.